Při výběru digestoře se zaměřte na těchto 9 věcí

Před pořízením digestoře je důležité si zodpovědět několik otázek: Kde bude digestoř umístěna? Jaký prostor pro ni mám k dispozici? Potřebuji, aby byla nenápadná, nebo z ní chci mít originální prvek kuchyně? Mám malou, střední, nebo velkou kuchyni? … Otázek je samozřejmě více a my se vám je v tomto průvodci pokusíme všechny představit. Díky svým odpovědím pak budete mít jasnou představu o tom, jaká digestoř je pro vás a vaši kuchyni tou nejlepší.

Digestoř s osvětlením

1) Umístění

Digestoř se zpravidla umisťuje nad varnou desku, ideálně ve výšce 80-100 cm. Nejběžněji je toto místo součástí kuchyňské linky, vařit lze však také na speciálním ostrůvku. V tomto případě bude digestoř umístěna jiným způsobem než je běžný. Od umístění digestoře a prostoru, který pro ni máte k dispozici, se odvíjí nejen výběr vhodných parametrů digestoře, ale zejména její typ. Těch existuje několik a liší se především svým vzhledem a způsobem zabudování. Při rekonstruování či stavbě nové kuchyně si proto pečlivě rozmyslete, kde a jakým způsobem budete vařit. Digestoř má sloužit k odsávání par vzniklých při vaření a k minimalizaci rozšíření případného zápachu. Jen dobře umístěna digestoř vám bude odvádět takovou službu, jakou od ní vyžadujete.

2) Rozměry

Digestoř by měla být dostatečně široká, aby mohla odsávat páry vzniklé na varné desce, a to po celé její ploše. Běžnou šířkou digestoří je 40-100 cm a před jejím výběrem doporučujeme pečlivě přeměřit varnou desku. Pokud by byla digestoř užší, riskujete, že páru v dostatečné míře neodsaje, což může vést k jejímu rozšíření i do dalších místností. To samé se týká případných zápachů a nelibých vůní. Pokud digestoř varnou desku mírně přesahuje, ničemu to nevadí. Příliš široká digestoř je však zbytečná a pojí se především s vyššími pořizovacími i provozními náklady.

3) Výkon

V případě zjišťování, jaký výkon pro svou kuchyni potřebujete, se řiďte několika základními pravidly. Platí zde přímá úměra: čím větší kuchyň, tím větší výkon budete potřebovat. Nezapomeňte počítat jako kuchyň celou místnost, která je oddělená od jiných uzavíratelnými dveřmi. Pokud tedy máte kuchyň propojenou s obývacím pokojem, musíte je počítat dohromady jako jednu místnost. Dále si můžete pomoci jednoduchým vzorečkem, kdy mezi sebou vynásobíte všechny rozměry této místnosti, tedy výšku, délku a šířku. Tím získáte celkový objem vzduchu v místnosti. Toto číslo dále vynásobte třemi, protože ideální digestoř by měla být schopná vyměnit vzduch v místnosti alespoň třikrát za hodinu. Konečný výsledek je pak minimální výkon, který pro svou kuchyň potřebujete. Jedná se ale opravdu o minimální výkon, doporučuje se sáhnout po digestoři, která má tento výkon alespoň 2x či dokonce 3x vyšší. Tím budete mít 100% jistotu, že digestoř zvládne odsát vše, co bude potřeba.

TIP: Pozor si dejte nejen na příliš malý, ale také příliš vysoký výkon. Ten vás může stát zbytečné výdaje i v podobě tepla, protože spolu s párami bude odsávat z místnosti také teplý vzduch.

Ostrůvková digestoř

4) Odtah

Digestoře se mezi sebou liší také tím, jakým způsobem odvádí páru ven z místnosti. K dispozici máme v podstatě jen dva typy: odtahové nebo recirkulační digestoře. Můžeme však narazit ještě na kombinované digestoře, u kterých můžeme tyto dva způsoby měnit podle libosti. Odtahová digestoř nasaje páry přímo do potrubí, u kterého je nainstalovaná a se kterým je propojená, a skrze ně je pak vyvede ven z domu. Ideální je, pokud je toto potrubí co nejkratší, udává se maximálně 3 metry. V případě delších cest je potřeba umístit k digestoři přídavný motor, který se postará o to, aby pára odešla ven beze zbytku. Je také vhodné, aby toto potrubí bylo co nejrovnější, tedy bez zbytečných zákrutů a jakýchkoliv překážek. Recirkulační digestoř je vhodná do těch domácností, kde možnost vyvádět odtah ven z domu není. Tyto digestoře nasají páru, vyčistí ji a vzduch opět vypustí do místnosti.

5) Hlučnost

Digestoře se liší také množstvím hluku, který vydávají. Čím vyšší výkon digestoř má, tím hlučnější také bude. Hlučnějším typem digestoří jsou bezesporu digestoře recirkulační, u kterých je vyšší hlučnost způsobená množstvím filtrů. Úroveň hluku, jaký digestoř vydává, by měla být u výrobku vždy uvedena. Většina typů digestoří má navíc možnost nastavit výkon hned v několika úrovních, proto si pohlídejte hlučnost při té nejvyšší. Hlučnost digestoře nemusí být způsobena pouze běžným provozem. Jakékoliv nedostatky během montáže či překážky v odtahu mohou její hlučnost zvyšovat. Pokud si všimnete, že je digestoř hlučnější, než jak jste zvyklí, doporučujeme zkontrolovat, zda je vše v pořádku, případně vyčistit všechny filtry.

TIP: Je komínová digestoř pro vás ta pravá? Podívejte se na našich 5 nejlepších komínových digestoří!

6) Údržba

Vzhledem k tomu, že digestoř je vystavena párám vzniklým při vaření, je nutné u ní počítat s větším a častějším znečištěním. Problémem jsou pak zejména tukové částečky, které se usazují nejen uvnitř, ale také zvenčí. Z estetických i hygienických důvodů je proto dobré digestoř umýt alespoň jednou za měsíc a to i s použitím čisticích prostředků proti mastnotě. Náročnější na údržbu jsou pak digestoře recirkulační, u kterých je nutné věnovat péči také vnitřním filtrům. Zjistěte si, zda je možné je umývat i v myčce nádobí, ne všechny filtry jsou pro tento druh mytí vhodné. Umyté filtry vkládejte zpět do myčky pouze zcela suché a při jejich umývání buďte maximálně opatrní. Jakékoliv poškození snižuje výkon jejich filtrace a samozřejmě také jejich životnost.

Vestavěná digestoř

7) Filtry

Bez filtrů se neobejdou digestoře recirkulační, u odtahových, kdy jde vzduch ven z budovy, nejsou filtry potřeba. Ale proces vyčištění vzduchu, který se vrací zpět do místnosti, musí nutně probíhat s použitím filtru. K dispozici je několik druhů, nejčastější je uhlíkový, pořídit lze ale také tukový nebo kovový. Kovový filtr slouží k zachycování mechanických částí a také mastných nečistot. Pro ty je určen také tukový filtr a nejčastěji narazíte na tukový kovový. Životnost těchto filtrů je zhruba 2 měsíce, mírně ji můžete prodloužit jejich občasným vymýváním. Při nákupu recirkulační digestoře si pohlídejte, zda jsou tyto filtry jejich součástí, či zda je nutné je dokoupit. Uhlíkový filtr zbavuje nasátý vzduch nepříjemného zápachu a je proto nezbytnou součástí recirkulačních digestoří, ani on ale není vždy součástí balení. Jeho životnost je mnohem delší, pohybuje se kolem 6 měsíců. Většinu filtrů je možné umývat nejen ručně, ale také v myčce nádobí.

8) Doplňky a funkce

V případě, že máte odtahovou digestoř a potrubí je vedeno směrem nahoru, je vhodné pořídit si digestoř se zpětnou klapkou. Ta se otevírá pouze směrem od digestoře ven a zabraňuje především odkapávání vody ze sražené páry. Většina digestoří je vybavena osvětlením, buď jedním nebo několika menšími. V poslední době narazíte zejména na LED osvětlení, které snižuje provozní náklady digestoře. U většiny modelů lze také ovládat a měnit výkon odtahu, a to alespoň ve třech úrovních. Digestoře bývají vybaveny mechanickými posuvníky či tlačítky, můžete však narazit i na digestoře s displejem, které je možné ovládat dotykově, či s dálkovým ovladačem. Užitečnou funkcí je také automatické odsávání, kdy digestoř indikuje vypouštěné páry pomocí čidel a automaticky se spustí. Některé typy jsou navíc samy schopné určit vhodný výkon. Majitelé recirkulačních digestoří zajisté ocení indikátor znečištění filtru, který vás upozorní na nutnou výměnu či vyčištění filtrů.

9) Typy digestoří

Podle umístění a konstrukce rozdělujeme digestoře na několik základních typů:

  • vestavěné (podvěsné)
  • komínové
  • ostrůvkové
  • výsuvné

Tyto typy se liší svým výkonem, náročností na prostor, pořizovacími i provozními náklady a dalšími parametry. Pro usnadnění vašeho výběru se na jednotlivé typy teď podíváme podrobně.

Moderní kuchyně s digestoří

Vestavěné a podvěsné digestoře

Tyto typy digestoří patří k těm nejméně náročným na prostor. Zároveň nepůsobí nijak výrazně a nenarušují tak celkový dojem z kuchyně. Mohou být zabudovány jakou součást horních kuchyňských skříní, případně být umístěny ihned pod nimi tak, aby s nimi tvořily jeden celek. Toto umístění má vliv nejen na celkové sladění digestoře s okolím, ale také na její výkon. Vestavěné a podvěsné digestoře nabízí také různé možnosti zvětšení odsávací plochy. Vestavěné digestoře mají větší výkon než podvěsné a hodí se tak i do středních a velkých kuchyní. Jsou schopné odsávat více než 1000 m3 páry za hodinu. Výkon podvěsných digestoří se pohybuje okolo 600-700 m3, hodí se tedy spíše do malých kuchyní. Instalace vestavěných digestoří je poměrně náročná, zato podvěsné digestoře se instalují velmi snadno. Rozdíl mezi těmito podobnými typy je dále v ceně, vestavěnou digestoř pořídíte o něco dráž než digestoř podvěsnou.

Komínové digestoře

Komínové digestoře jsou v poslední době velmi oblíbené, zejména pro svůj originální design. Tyto digestoře jsou zcela přiznané, jak už jejich název napovídá, nevidíte pouze samotnou plochu odsávání páry, ale také celý komín, který z digestoře vede. Komín je nejčastěji z nerezu a může být umístěn na zdi nebo mezi dvě kuchyňské skříňky. Vzhled komínové digestoře lze upravit a přizpůsobit jej okolnímu nábytku či vybavení. Je možné vybírat z různých barev i provedení. Komínová digestoř tak může tvořit zajímavou součást vaší kuchyně. Nezapomeňte však na to, že je určena pouze pro odtah do komína a je prostorově náročnější. Navíc je také vysoce výkonná, vysaje až 1 100 m3 páry za hodinu. Příliš silný odtah může být u menších kuchyní spíše na škodu. Z těchto důvodů se proto komínové digestoře hodí do velkých kuchyní. Instalace komínových digestoří je také poměrně náročná, stejně jako její pořizovací náklady. A s vysokým výkonem souvisí také velká spotřeba elektrické energie.

TIP: Narazit můžete také na digestoře zabudované přímo ve varné desce. Páry jsou pak odsávány směrem dolů a pod kuchyňskou linku. Tyto digestoře vám výrazně ušetří místo a mají také nízkou spotřebu energie.

Ostrůvkové digestoře

Ostrůvkové digestoře tvoří speciální typ, který je určen pro kuchyňské ostrůvky. Pokud vaříte mimo kuchyňskou linku, jiný typ digestoře pro vás ani není vhodný. Ostrůvková digestoř se zachytí ke stropu přímo nad varnou desku na ostrůvku a tvoří tak velmi dominantní prvek. Tyto digestoře se často vyrábějí z nerezu, narazíte však i na ocelové nebo skleněné. U ostrůvkových digestoří máte na výběr z mnoha vzhledů a barevných provedení, což je užitečné vzhledem k tomu, jak viditelné jsou. Kuchyňský ostrůvek si můžou dovolit pouze majitelé větších kuchyní, tyto digestoře jsou proto uzpůsobeny pro velké prostory a jsou schopné odsát až 1 100 m3/hod. Pokud tedy uvažujete nad kuchyňským ostrůvkem, počítejte i s pořízením vhodné digestoře. Ta bude tak jako tak tvořit velmi nápadný prvek vaší kuchyně a je proto dobré si dopředu vše pečlivě promyslet a zvážit. Ostrůvková digestoř je prostorově náročná a počítejte s vyššími pořizovacími i provozními náklady a složitější instalací.

Výsuvné digestoře

Tento typ digestoří je ideální do malých kuchyní či do kuchyní vytvořených na míru, tedy tam, kde by digestoř mohla narušovat celkový design kuchyně. Výsuvné digestoře se totiž zabudují přímo do pracovní desky či za varnou desku a v případě jejich nepoužívání nejsou téměř vidět. Jediné, co z této digestoře vidíte, je jejich horní okraj. Pokud ji tedy nepoužíváte, téměř o ní nevíte. Jakmile je nutné odsávat páru, vysune se přední panel digestoře. Tyto digestoře nejsou tak výkonné jako jiné typy, jsou schopné odsát přibližně 700 m3 páry za hodinu – do menších kuchyní to ale stačí. S nižším výkonem navíc souvisí menší provozní náklady a ani instalace tohoto typu digestoře není příliš náročná.

(0 hlasů)

Categories

Related Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..