Kupujete rychlovarnou konvici? Na těchto 11 věcí nezapomeňte!

Na první pohled se může zdát, že mezi jednotlivými rychlovarnými konvicemi, které český trh nabízí, nejsou velké rozdíly. Opak je ale pravdou. Každá konvice vaří vodu jinak dlouhou dobu a jinak efektivně. V tomto článku si podrobně rozebereme všechny vlastnosti, které by opravdu kvalitní rychlovarná konvice měla mít.

Rychlovarná konvice

1) Objem

Čím větší objem, tím více vody se do rychlovarné konvice vejde. Je tedy logické, že čím více lidí v domácnosti je, tím objemnější konvice přijde vhod. Narazit můžeme na velmi malé rychlovarné konvice s objemem 0,6 litrů, ale také na velké o objemu až 4 litry. Do domácnosti o dvou členech se doporučuje objem 1,7 litru, což je také nejběžnější hodnota. V takové konvici pohodlně uvaříte nejen pro sebe, ale také pro případné návštěvy. Pozor si však dejte nejen na maximální objem, ale také minimální. Velká část konvic totiž musí být naplněná alespoň 0,5 litrem vody, aby ji bylo možné bezpečně zapnout. Půl litru vody ale může být na přípravu jednoho šálku kávy či čaje zbytečně moc. Naštěstí existují rychlovarné konvice, které nabízí i mnohem menší minimální naplnění. Minimální objem se u mnoha produktů neuvádí, v takovém případě lze počítat s typickým 0,5 litrovým minimem.

2) Velikost

Velikost rychlovarné konvice jde ruku v ruce s objemem. Pokud tedy toužíte po konvici s objemem 3 litry, nemůžete počítat s tím, že bude drobná a lehká. Velikost konvice přizpůsobte také velikosti, respektive hloubce dřezu, aby se vám do ní dobře napouštěla voda. Je dobré si dopředu ujasnit, kde přesně bude rychlovarná konvice stát. Nedoporučuje se ji umisťovat blízko dřezu a sporáku a rozhodně ji nepokládejte na mikrovlnnou troubu. Pokud máte vhodné místo vybrané, pro jistotu si jej změřte, a to i v případě, že máte pocit, že prostoru na konvici je zde dost. Je lepší obětovat pár chvil na měření než se později rozčilovat, že se vám tam konvice o pár centimetrů nevejde nebo že vám zabírá více místa, než jste předpokládali.

3) Bezpečnost

S kvalitní rychlovarnou konvicí vám nehrozí, že se opaříte nebo popálíte. Konvice musí mít správně tepelně izolovaný povrch, o který se nespálíte ani v případě, že je uvnitř vařicí voda. Některé konvice mohou mít povrch velmi horký pouze v posledních vteřinách procesu vaření vody a také ještě několik vteřin poté. Mimo to je jejich používání zcela bezpečné a žádná vážná poranění nehrozí. Pokud si tedy nejste jistí, jak je na tom právě vaše rychlovarná konvice, doporučujeme se vyhnout kontaktu s jejím povrchem v těchto rizikových chvílích. Je samozřejmě nepřípustné, abyste se popálili o rukojeť konvice, ty už jsou dnes zcela běžně tepelně izolované a manipulace s nimi je bezpečná. U některých konvic hrozí riziko opaření párou, která ze špatně zkonstruované konvice odchází. To nelze vždy na první pohled odhadnout, opět ale nejde o nic vážného, jen si u takové konvice musíte dávat větší pozor, když z ní vařící vodu vyléváte.

Zelená rychlovarná konvice

4) Obsluha

Většina rychlovarných konvic má vyklápěcí víko, které drží na svém místě a voda se nalévá skrz otvor, který se po odklopení vytvoří. Velikost tohoto otvoru má vliv na to, jak snadno se vám bude voda do konvice nalévat. Vylévání pak usnadňuje malý zobáček, kterým je vybavena většina konvic. Některé konvice nemají víko výklopné, ale takové, které je nutné celé sundat, což může obsluhu konvice trochu ztížit. U víka je dále důležité také to, jakým způsobem se otevírá. Vařicí voda a pára, která se z ní uvolňuje, totiž často způsobí, že je víko horké. Pokud jej tedy potřebujete otevřít, je lepší, má-li konvice samostatné tlačítko sloužící k tomuto účelu. Díky otevírání víka pomocí tlačítka je také možné konvici ovládat pouze jednou rukou. To ale závisí na tom, kde přesně je tlačítko umístěno. Pro jednoduchost obsluhy je důležité také tlačítko sloužící k zapnutí konvice. Zjistěte, kde je umístěno a jak snadno se vám zapíná.

TIP: Hledáte inspiraci? Možná si vyberete z těchto 5 rychlovarných konvic, které vás v roce 2019 ohromí!

5) Příkon

Příkon ukazuje u rychlovarné konvice spotřebu elektrické energie a souvisí také s dobou, za jakou se voda v ní uvaří. Ale pozor! Ne vždy platí, že čím vyšší příkon, tím rychleji dojde voda k varu. Některé konvice se totiž automaticky samy vypnou ihned poté, co voda uvnitř dosáhne bodu varu, jiné ji ale ještě dále ohřívají, a to i po dobu několika vteřin. Takové konvice mohou mít vyšší příkon a přesto se v nich voda vaří déle. Příkon rychlovarných konvic se nejčastěji pohybuje v rozmezí od 600 W až po 3000 W. Pro rychlovarnou konvici o objemu 1,7 litrů se doporučuje zvolit příkon 2000-2200 W. Plnou kapacitu konvice s tímto příkonem ohřejete zhruba za 2-3 minuty. Pro zajištění maximálního a nejefektivnějšího využití vaší konvice za minimální spotřebu energie a tedy i náklady se doporučuje plnit ji vždy jen takovým množstvím vody, které právě potřebujete uvařit.

6) Topné těleso

Při výběru rychlovarné konvice by vás mělo zajímat také topné těleso a jeho umístění. Topným tělesem bývá u rychlovarných konvic nejčastěji spirála, která může být buď skrytá, nebo neskrytá. Skrytá spirála je umístěna pode dnem rychlovarné konvice. Jelikož nedochází k přímému kontaktu topného tělesa a vody, voda se ohřívá o něco pomaleji. Na druhou stranu vám ale skrytá spirála umožňuje čistit konvici bez obav i uvnitř a na spirále navíc nedochází k usazování vodního kamene a jiných nečistot. Je-li topné těleso viditelné, je potřeba počítat s náročnější údržbou a většími náklady na speciální přípravky proti vodnímu kameni a usazeninám. Voda v takové konvici se ale ohřívá o něco rychleji. S viditelnou topnou spirálou se setkáme spíše u starších rychlovarných konvic, ty moderní už ve většině případech bývají vybaveny skrytou topnou spirálou.

Nerezová rychlovarná konvice

7) Základna, tělo a víko konvice

Některé konvice mají základnu, na kterou je lze umístit pouze v jedné poloze, jiné ale disponují základnou otočnou o 360°. V takovém případě nemusíte řešit, jak konvici na základnu položíte. Na základně bývá také často umístěn displej, pokud jím rychlovarná konvice disponuje. Na něm lze vidět dobu ohřevu a v případě rychlovarných konvic s termoregulací také nastavenou teplotu. Dalším důležitým parametrem je počet plášťů. Nejčastěji narazíte na konvice s jedním, nebo se dvěma plášti. V konvici se dvěma plášti vám voda vydrží déle teplá, tyto konvice jsou ale také dražší. Můžeme narazit na konvice s jedním pláštěm na těle a se dvěma plášti na víku, což je místo, odkud teplo z konvice uniká nejčastěji. V neposlední řadě si všímejte ukazatele hladiny vody. Ten má nejčastěji podobu vodoznaku a bývá jím opatřena většina rychlovarných konvic – ne však všechny! Sledujte také, kde je ukazatel umístěn, abyste na něj při manipulaci s konvicí vždy dobře viděli.

8) Napájecí kabel

U napájecího kabelu nás bude zajímat především jeho délka. Rozmístění elektrických zásuvek v kuchyni a to, jak daleko od nich můžeme rychlovarnou konvici umístit, nás bude limitovat při výběru, kam konvici položit. Pro jistotu se dopředu ujistěte, že vám do zásuvky z vybraného místa kabel pohodlně dosáhne. Pokud se obáváte, že si pořídíte konvici s příliš dlouhým kabelem, případně ji chcete mít umístěnou přímo u elektrické zásuvky a víte, že vám kabel bude nevzhledně překážet, zvažte pořízení rychlovarné konvice s navíjecím kabelem. Díky elektrickému navijáku se část kabelu navíc šikovně skryje do základny. S napájecím kabelem souvisí také jedno bezpečnostní opatření. Doporučuje se v případě nepoužívání rychlovarnou konvici se zásuvky vypojit, jinak hrozí riziko zkratu a požáru.

9) Materiál

Nejčastěji narazíte na plastovou rychlovarnou konvici, která se těší velké oblibě zejména pro rozmanitost tvarů, barev a designů. Plastové konvice jsou navíc lehké a levné, jejich nevýhodou ale je nepříjemný zápach, který se u nich často objevuje a který se může přenášet také na vodu uvnitř. Rychlovarné konvice z nerezu se vyznačují jednoduchou údržbou a dlouhou životností, můžete je navíc také pořídit v různých tvarech i barvách. Nevýhodou tohoto materiálu je ale nižší teplotní izolace a bez ochranných prvků hrozí vyšší riziko popálení. Skleněné rychlovarné konvice jsou oblíbené díky svému elegantnímu a modernímu designu. Je u nich však nutné počítat s náročnější údržbou, protože na skle se vodní kámen usazuje snadněji než na jiných materiálech. U konvice ze skla také hrozí větší poškození při pádu. Keramické rychlovarné konvice mají skvělé tepelné, ale také zvukové izolační vlastnosti, jsou velmi odolné a navíc vypadají opravdu krásně a originálně. Jsou však rovněž poměrně těžké a drahé.

Příprava čaje

10) Vzhled

Rychlovarná konvice je nejen praktickým pomocníkem, ale také doplňkem do naší kuchyně, a na jejím vzhledu tedy záleží. To, co o vzhledu rozhoduje jako první, je materiál, z kterého konvice je. Milovníky retro stylu a romantických věcí nadchnou rychlovarné konvice z keramiky, pro milovníky originálních a netradičních doplňků je ideální rychlovarná konvice ze skla. Ti, kteří mají spotřebiče v kuchyni z nerezu jistě ocení možnost pořídit ve stejném designu také rychlovarnou konvici a konvice z plastu nabízí mnoho možností tvarů i barev. V dnešní době je tak velmi jednoduché sladit rychlovarnou konvici s celkovým vzhledem kuchyně. S tím, jak rychlovarná konvice vypadá, může ale souviset také účinnost a rychlost jejího ohřevu. Topné těleso totiž bývá téměř vždy umístěno u dna a lépe jej tedy využijí ty rychlovarné konvice, které jsou široké a nízké. Na celkový dojem má pak vliv také rozmístění tlačítek nebo displeje, případně také provedení ukazatele hladiny vody v konvici.

11) Funkce a doplňky

Každá konvice by měla být vybavena světelnou diodou, která svítí v průběhu ohřevu vody. Je to důležité zejména z ohledu na bezpečnost, rychlovarná konvice by totiž měla být schopná signalizovat probíhající ohřev hned několika způsoby. Běžně dnes narazíte na rychlovarné konvice s termoregulací, u kterých je možné nastavit si konkrétní teplotu, na kterou se má voda ohřát. Myslete však na to, že v takovém případě voda neprochází varem, ale ohřeje se pouze na vámi zvolenou teplotu. Mezi důležité funkce rychlovarné konvice patří také bezpečnostní pojistky, zejména automatické vypnutí po dosažení bodu varu či v případě přehřátí a zabránění zapnutí prázdné či špatně umístěné konvice. Rychlovarná konvice by měla být vybavena filtrem, který zachycuje vodní usazeniny, nečistoty a také vodní kámen. Ideální je, pokud je filtr vyjímatelný, v takovém případě jej lze pravidelně oplachovat a čistit. Některé konvice mohou mít také speciální filtr na čaj.

Tipy a rady

  • Nově pořízenou konvici zcela naplňte a nechte vodu projít varem, poté ji vylijte a celý proces ještě jednou zopakujte. Poté budete mít jistotu, že voda uvařená ve vaší nové konvici bude zcela čistá a bez jakéhokoliv nepříjemného zápachu.
  • Starostem s vodním kamenem se nevyhne téměř nikdo, kdo vlastní rychlovarnou konvici. Nejhůře jsou na tom pak ti, kteří žijí v oblasti s tvrdou vodou. Proti vodnímu kameni se můžete bránit pořízením rychlovarné konvice se skrytým topným tělesem a také tím, že v konvici nebudete nechávat stát vodu.
  • Vodní kámen nejen, že snižuje životnost rychlovarné konvice, ale způsobuje také pomalejší ohřev a vyšší spotřebu energie. Proto jej odstraňte ihned poté, co jej zaregistrujete. Existují speciální přípravky, pomoci vám ale může také převaření vody s octem (v poměru 1:1) a troškou kyseliny citrónové.
  • Víte, že existují také cestovní rychlovarné konvice? Mají menší objem (0,7 l), dají se zapojit do automobilového zapalovače a často jsou vybaveny také šikovným příslušenstvím.
(0 hlasů)

Categories

Related Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..