Polovodicove Rele

Naše webové stránky obsahují odkazy na partnerské weby. Pokud se prokliknete z našich stránek na stránky partnera a tam si zakoupíte jeho služby, obdržíme za zprostředkování provizi (Zjistit více informací). Tato forma spolupráce nijak neovlivňuje objektivnost našich recenzí. Každým nákupem přes proklik z našich stránek podpoříte naši redakci, abychom i do budoucna mohli tvořit kvalitní a užitečný obsah. Ďekujeme.

Důležité upozornění Všechny naše články píšou skuteční lidé. Nejsou to umělé texty od stroje.



Polovodičové relé

Polovodičové relé je jednou ze součástek elektrického obvodu. Jeho pozice je klíčová pro spínání jednotlivých přístrojů a zařízení. Polovodičová relé jsou jednou z možností, jak toto spínání zajistit. Na tuto funkci se používají rovněž přepínače nebo stykače.

Co je to polovodičové relé?

Polovodičové relé je spínací prvek využívaný v elektrotechnických obvodech. Tato relé se velmi často používají místo elektromagnetických relé. Polovodičové relé se označuje také zkratkou SSR. Jedná se o počáteční písmena anglického označení solid-state relay, tedy solid state relé. V obvodu se používají formou bezkontaktního spínače.

Základní rozdělení polovodičových relé

Polovodičová relé se rozdělují podle parametrů. Základním parametrem je, zda se používá v obvodech se stejnosměrným nebo střídavým proudem. Další rozdělení je podle napětí nebo způsobu instalace polovodičového relé. Klíčový je i počet fází. Polovodičová relé se dělí podle typu spínání. Tato relé se spínají, pokud napětí prochází nulou nebo se spínají pomocí řídícího signálu.  

K čemu se využívá polovodičové relé?

Polovodičová relé jsou důležitá pro obvody, kde dochází k vysoké četnosti spínání. Tato relé se pak zapojují do obvodů topných procesů v nejrůznějších aplikacích. Nejčastěji se jedná o plastikářský nebo potravinářský průmysl. Další využití polovodičových relé je v HVAC aplikacích, ale stejně tak se dají využít pro funkci spínání indukčních motorů, v oblasti obnovitelných zdrojů energie, ale také v rámci automatizace budov. V rámci domácnosti se můžete s polovodičovým relé setkat u řízení elektroohřevu. 

Jaké jsou výhody polovodičových relé?

Polovodičová relé mají několik výhod. Tím, že se v nich nenachází žádné pohyblivé části, nemůže se opotřebovat a jsou velmi tiché. V případě, že potřebujete vysoký spínací výkon, nebudete potřebovat rozměrově velkou součástku. Pro aplikace v obvodech, ve kterých se očekává vysoká rychlost spínání, jsou polovodičová relé ideální. U polovodičových relé se jedná o jednotky milisekund. U elektromagnetických relé totiž je rychlost spínání podstatně pomalejší. U nich se setkáte s rozmezím 50 ms – 1 s.

Je potřeba počítat s nějakými nevýhodami polovodičového relé?

Polovodičová relé mají vyšší úbytek napětí a je potřeba je z důvodu zahřívání více chladit přídavným chlazením. Musíte také počítat s trochu vyšší cenou oproti relé nebo stykačům.

O TME

TME je společnost, která byla založena již v roce 1990. V současné době je Transfer Multisort Elektronik světově známý distributor elektronických a elektrotechnických součástek. Firma působí rovněž v oblasti průmyslové automatizace a zabývá se prodejem dílenského vybavení. Hodnotou firmy je rodinná atmosféra, dynamika, ale i individuální přístup k zákazníkům.

5/5 - (2 votes)


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..