Malá koupelna

Naše webové stránky obsahují odkazy na partnerské weby. Pokud se prokliknete z našich stránek na stránky partnera a tam si zakoupíte jeho služby, obdržíme za zprostředkování provizi (Zjistit více informací). Tato forma spolupráce nijak neovlivňuje objektivnost našich recenzí. Každým nákupem přes proklik z našich stránek podpoříte naši redakci, abychom i do budoucna mohli tvořit kvalitní a užitečný obsah. Ďekujeme.

Důležité upozornění Všechny naše články píšou skuteční lidé. Nejsou to umělé texty od stroje.



Dokonalá koupelna je především ergonomická!

Před tím, než se pustíte do stavby nebo rekonstrukce koupelny, je dobré si vše pečlivě naplánovat. Ještě před realizací samotnou je důležité mít představu o tom, jak by měla nová koupelna vypadat, a co by kde mělo být umístěno. V tomto článku vám ukážeme, co vše je při plánování nutné promyslet, abyste měli jistotu, že vaše nová koupelna bude přesně odpovídat vašim představám.

Světlá koupelna
Proč je dobré promyslet vše dopředu?

Nový pokoj vypadá téměř vždy jinak na papíře a v naší hlavě než ve skutečnosti. Při plánování můžeme zapomenout na několik detailů, které se pak během užívání projeví jako menší či větší nepříjemnosti. Zejména v koupelně je mnoho věcí, které je nutné pečlivě promyslet. Díky dodržování několika základních pravidel bude nová koupelna prostorem, kde bude bezpečno, budete se zde cítit dobře a pohodlně, na vše snadno dosáhnete, vše bude tam, kde to potřebujete, nic vám nebude překážet v pohybu a vše se bude snadno udržovat a uklízet. Ještě před samotnou realizací je také dobré udělat si představu, jaký design koupelny chcete mít, aby byla krásná a sladěná.

Koupelna podle ergonomických pravidel

Ergonomický prostor je takový, který je pohodlný a bezpečný a vše je v dokonalém rozmístění. Nejvíce času se většinou tráví před umyvadlem, kolem kterého by mělo být alespoň 70 cm volného prostoru ze všech stran. Jeho ideální výška je 85 cm pro průměrně vysokou osobu. Hlavní je, abyste se při jeho užívání nemuseli zbytečně ohýbat. 70 – 80 cm volného prostoru je také potřeba kolem záchodu, ten by měl být umístěn ve výšce 40 cm. Pro starší osoby a osoby se sníženou pohyblivostí se doporučuje výška alespoň 50 cm. Dalším důležitým ergonomickým pravidlem zejména z ohledu na bezpečnost, je volný prostor kolem vany či sprchového koutu, který by měl být alespoň 100 cm. Ideální výška vany je 60 cm a hlavice ve sprchovém koutě by měla být umístěna přibližně ve výšce 175 cm. Mějte ale na paměti, že tyto parametry se počítají pro člověka o průměrné výšce.

TIP: Pokud je uživatel na vozíčku, při otočení kolem dokola vytvoří odhadem kružnici o průměru 150 cm, čemuž by měl být prostor v koupelně podřízen. Výška vany pro lidi s omezenou pohyblivostí by měla být maximálně 35 centimetrů.

Koupelna a vhodné sanitární zařízení

Zařízení v koupelně je určeno především prostorem, který máte k dispozici. Nejčastější otázkou bývá, zda si zvolit sprchový kout, vanu a nebo obojí. Sprchový kout zabírá méně místa než vana, takže je ideálním řešením do opravdu malých koupelen. Současná nabídka van je ale tak široká, že je možné najít vany velmi malé či rohové, které zapadnou i do menších prostor. Pokud k vaně přidáte zástěnu zabraňující stříkání vody, lze ji využít také jako sprchu. U umyvadel se můžete především rozhodnout, zda vám stačí jedno, či zda dáte přednost variantě se dvěma umyvadly. I v tomto případě je trh pestrý, takže najdete dvojumyvadla, která zabírají jen o malinko více prostoru než jedno. Ve větších rodinách mají dvě umyvadla velmi praktické využití. Promyslete si také, pro co všechno budete umyvadlo používat a tomu přizpůsobte výšku umístění baterie. Pokud budete v umyvadle natáčet vodu, mezera mezi jeho dnem a kohoutkem by měla být dostatečně vysoká.

Koupelna s velkými dlaždicemi

Nezapomeňte na to, co nejde vidět

Rozvody vody, stejně jako odpadní potrubí, je nejlepší umístit tak, aby se co nejméně ohýbaly. V ohybech se totiž snáz tvoří vodní kámen a dochází zde také k ucpávání odpadu. Pokud je to možné, volte umístění sanitárního zařízení tak, aby byl rozvod vody i odpadní potrubí co nejkratší a nejpřímější. U umyvadlové baterie si můžete zvolit, zda chcete nástěnnou nebo stojánkovou. Nástěnná baterie potřebuje dostatek prostoru za stěnou koupelny, většinou alespoň 15 centimetrů. Dbejte také na umístění odtoku u umyvadla, od kterého se pak odvíjí jeho výška. A rozhodně mějte v koupelně vyřešené odvětrávání, které brání vzniku plísně a zbavuje ji také zápachů. Nádržka na záchod se dnes zcela běžně umisťuje za stěnu, což ušetří další místo. Pozor si dejte v koupelně na umístění vodoměrů, ke kterým musíte zachovat přístup.

Dodržujte pravidla bezpečnosti

Protože se v koupelně pracuje jak s vodou, tak s elektřinou, je nutné zde také dodržovat několik důležitých bezpečnostních pravidel. 2,25 m od horního okraje vany nesmí být umístěny žádné elektrické spotřebiče a pokud zde máte zabudované osvětlení, musí být chráněno krytem proti vlhkosti (IP44 a IP45). Osvětlení v celé koupelně by mělo být minimálně ve výšce 180 cm od podlahy. Více o zásadách, které byste měli při výběru koupelnového světla dodržovat, se dočtete v článku Zajímá vás, jaké lustry teď letí? Vzdálenost světel a spotřebičů od vany či sprchového koutu musí být alespoň 60 cm. To samé platí i v případě zásuvek, jejichž výška umístění je minimálně 120 cm. Pořídíte-li si speciální elektrické zásuvky s krytem, ty můžete umístit níž, ale alespoň 20 cm nad podlahou.

TIP: V koupelně hrozí také nebezpečí uklouznutí. Dno sprchového koutu nebo vany vybavte protiskluzovou podložkou a před umístěte koupelnovou předložku. Sedátko ve sprchovém koutě usnadní pohyb a zmenší riziko pádu, WC sedátko se zpomalovacím mechanismem zase zabrání skřípnutí prstů.

Jak zajistit, aby byla koupelna vytopená?

Také topení je dobré promyslet dopředu, zejména podlahové topení je nutné vyřešit ještě před položením podlahy. Tento způsoben topení je vynikající v případě chladnějších materiálů podlahy, po kterých nemusí být příjemné šlapat bosýma a mokrýma nohama. Další možností, jak si zatopit v koupelně, je topný žebřík. Jeho umístění v koupelně oceníte nejen pro teplo, které vydává, ale může také dobře posloužit jako odkladné místo pro ručníky, župany apod. Dají se na něm navíc sušit mokré věci, takže vám topný žebřík může ušetřit prostor, který by zabral větší sušák. Pokud vám tato řešení nevyhovují, nabízí se ještě infrazářiče. Ty se dnes dají sehnat v různých provedeních, takže do koupelny designově krásně zapadnou. Rozměry a jejich umístění si můžete vybrat podle toho, kde vám budou nejméně překážet. Zajímavou a šikovnou vychytávkou je topná fólie, kterou lze umístit pod skla zrcadel a tím zabránit jejich mlžení.

Malá koupelna
Jak vyřešit úložný prostor v koupelně?

Skříňky a poličky mají z ergonomického hlediska také svůj význam. Úložné prostory musí být snadno dostupné a zároveň nesmí nijak omezovat nebo dokonce ohrožovat váš pohyb v koupelně. Zvažte, které věci v koupelně používáte nejčastěji, a vyberte pro ně takové místo, kde je budete mít ihned po ruce. Pokud například dáte přednost umyvadlu s úzkým okrajem, na který nebude možné tyto potřeby odložit, je nutné najít náhradní řešení. Jedním z nich může být přimontování poličky, které ale nelze uskutečnit na všech druzích obkladů. Šikovným řešením je zrcadlo se zabudovanou skříňkou nebo s policemi. Jako úložný prostor můžete využít také místo pod umyvadlem. Pomocí skříně zde navíc schováte nevzhledný odpadní vývod. V malých koupelnách myslete u skříní zejména na to, kolik místa máte na jejich otevírání. Pokud není prostor dost velký, zvažte např. výsuvná dvířka.

Co by v koupelně nemělo chybět?

Ujasněte si, jaké zvolíte vybavení koupelny a jaký prostor a kde jim můžete vyhradit. Chcete mít v koupelně koš na prádlo, nebo máte možnost jej umístit jinam? Podle počtu prádla, které běžně shromažďujete, můžete sáhnout po větším či menším koši, případně pořídit speciální tašku na prádlo, která zabere méně místa. K pohodlnějšímu užívání koupelny přispěje také malý odpadkový koš. Kam chcete umístit držák na toaletní papír? Zavěšení na stěnu a položení na zem mají své klady i zápory a opět je dobré vědět dopředu, pro co se rozhodnete. Důležitým koupelnovým vybavením jsou také kelímky na kartáčky a zubní pastu a misky na mýdlo. K dispozici jsou varianty s malými dírkami na dně, které slouží k odtékání přebytečné vody. Tyto nádoby pak nebudete muset tak často umývat a vyhnete se vzniku plísní či vodního kamene. Je nutné ale zvážit, kam je umístíte, aby povrchu pod nimi odtékající voda neuškodila.

TIP: Na koupelnový nábytek jsou vzhledem k náročnějším podmínkám kladeny vyšší nároky než kdekoliv jinde v domácnosti. Pokud se chcete vyvarovat nepříjemnostem, přečtěte si náš článek 7 zásadních chyb při výběru koupelnového nábytku.

Šikovné doplňky

Stejně jako u skříněk či polic, také u některých doplňků je nutné dopředu promyslet, jakým způsobem je budete chtít upevnit. Ne vždy je možné do obkladů vrtat, případně nemusí takové úpravy působit esteticky. Jednou z možností jsou také závěsné typy věšáků, které nemusíte přivrtávat ani lepit. Stačí je jednoduše zavěsit přes horní stranu skříňky, případně dveří. Právě dveře do koupelny jsou často nevyužité, ačkoliv mohou také posloužit jako odkládací plocha. V případě, že nemáte dostatek prostoru pro skříně, ale potřebujete v koupelně uložit hodně věcí, můžete využít krabice. Ty zaberou málo místa, působí velice elegantně a schováte do nich prakticky cokoliv. Právě krabice a jiné úložné boxy jsou také dobrým řešením pro ukrytí věcí, které nechcete nechávat vystavené na očích. Díky nim navíc může koupelna vypadat sjednoceně. Nevíte, kam s koupelnovými spotřebiči? Zavěste je pomocí speciálních úchytů!

Koupelna s dekorací

Usnadněte si úklid

Při výběru zařízení do koupelny berte v potaz také jeho údržbu a to, jak snadno nebo složitě se kvůli němu bude uklízet. Pokud dáte přednost otevřeným policovým systémům před skříňkami s dvířky, počítejte, že se zde budou více usazovat prach a jiné nečistoty. Mějte také na paměti zvýšenou vlhkost a volně mějte vystavené jen to, čemu neuškodí. Pokud si z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete pořídit úložné prostory s dvířky, zvažte alespoň zakrytí pomocí látkových závěsů. Koupelna by neměla být zaplněná regály či skříněmi položenými na zemi, snáze zde přijdou do kontaktu s vodou a mohou začít plesnivět. Celkově vybírejte zařízení do koupelny tak, aby se na něm voda příliš nedržela, ale aby snadno stékala pryč. U jakéhokoliv typu zařízení si před jeho pořízením zjistěte, zda je vhodné jeho užití v podmínkách, které v koupelně panují.


Obchody, kde koupíte TOP produkty do koupelny

5/5 - (1 vote)


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..