Photo,frame,on,wall,(3d,rendering)

Naše webové stránky obsahují odkazy na partnerské weby. Pokud se prokliknete z našich stránek na stránky partnera a tam si zakoupíte jeho služby, obdržíme za zprostředkování provizi (Zjistit více informací). Tato forma spolupráce nijak neovlivňuje objektivnost našich recenzí. Každým nákupem přes proklik z našich stránek podpoříte naši redakci, abychom i do budoucna mohli tvořit kvalitní a užitečný obsah. Ďekujeme.

Důležité upozornění Všechny naše články píšou skuteční lidé. Nejsou to umělé texty od stroje.



Jak uspořádat obrazy na zdi: vítejte ve světě obrazů

Určitě jste už někdy procházeli domovem a uvažovali, jak jednotlivé obrazy uspořádat a pověsit na zdi. Vypadá to jako snadný úkol, dokud nejste sami se svými oblíbenými uměleckými díly v ruce a prázdnou stěnou před sebou. Ať už jde o abstraktní obraz nebo jen nějaký pěkný plakát, každý kousek na stěnu vyžaduje promyšlené umístění. Uspokojivé uspořádání obrazů na stěnu je víc než jen estetické – přináší s sebou i mnoho dalších výhod.

Proč je dobré mít obrazy na stěně uspořádané?

Obrazy na zeď přinášejí do interiéru život. Mění atmosféru místnosti, přidávají barevný kontrast a stávají se centrem pozornosti. Dobře uspořádané obrazy dokáží zlepšit estetiku prostoru, vyvážit prvek v místnosti a dodat domovu osobitý charakter. Abstraktní obraz na stěně může například vytvořit dynamický pocit, zatímco ručně malovaný obraz krajiny může přinést do místnosti klid a harmonii.

Příprava

Před samotným rozmístěním je dobré mít představu, jak obrazy na zeď umístit. A ještě lepší je svou představu vidět naživo před samotným aktem. Využijte k tomu Biano Studio. Díky němu zhmotníte svou představu o rozmístění obrazů. Můžete si vyzkoušet jakékoliv rozmístění kolikrát jen budete chtít. A to je přece mnohem lepší než obrazy přelepovat a nebo nedejbože přetloukat.V tomto interiérovém plánovači si můžete navrhnout jakoukoliv místnost budete chtít a vyzkoušet si různé kombinace obrazů. Vše navíc zcela zdarma a s produkty, které lze ihned koupit. A co je ještě lepší? Jakýkoliv pokoj ve svém bytě nebo obrazy můžete vyfotit a v plánovači si vyzkoušet návrh s vašimi vlastními fotografiemi.

Rozmístění a uspořádání obrazů na zdi

Zde přichází otázka, jaké všechny způsoby rozmístění a uspořádání obrazů na zdi je možné. Jde například o uspořádání ve šikmé linii, ve zvlněné linii, v linii vedle sebe nebo v svislé linii. Při rozmístění obrazů ve šikmé linii by měl velký obraz být uprostřed a malé obrazy by měly být uspořádány tak, že tvoří šikmou linii. Při uspořádání obrazů ve zvlněné linii by měl středový obraz být ve výšce očí a ostatní obrazy by měly tvořit zvlněnou linii výš nebo níž.

Jaké ale existují další styly jak pověsit obraz vedle obrazu aby to na zdi vypadalo uspořádaně?

Centrální umístění

Toto je nejtradičnější způsob uspořádání, kde je jeden velký obraz umístěn uprostřed stěny. Jeho střed by měl být přibližně ve výšce 145 cm od podlahy. Tato výška by měla být ideální pro pohled šikmo vzhůru.

Galerie

Galerie obrazů je skvělý způsob, jak vytvořit vizuálně atraktivní prvek v místnosti. Obrazy se zde umísťují vedle sebe a nad sebou. Může se jednat o obrazy stejné velikosti nebo o obrazy různých velikostí, ale s nějakým společným prvkem (barva, téma, rámy).

Deliving.cz 5
Zdroj: Biano Studio

Linie obrazů

Obrazy mohou být umístěny tak, že tvoří určitou linii – horizontální, vertikální, šikmou nebo zvlněnou. Horizontální linie vytváří klidný a stabilní dojem, zatímco šikmá linie dodává dynamiku. Zvlněná linie je vhodná pro neformální prostory, kde dodává hravost.

Asymetrické uspořádání

Pokud máte různě velké obrazy, můžete zkusit asymetrické uspořádání. Je důležité zachovat určitou rovnováhu, takže pokud na jedné straně máte velký obraz, na druhé straně by mělo být více menších obrazů.

Tvarové uspořádání

Zde se obrazy uspořádávají tak, aby vytvořily určitý tvar, například kruh, čtverec nebo srdce. Toto uspořádání je obzvlášť účinné, když jsou obrazy stejné velikosti.

Deliving.cz 4
Zdroj: Biano Studio

Uspořádání „Salon“

Toto je tradiční způsob uspořádání obrazů, kdy jsou obrazy umístěny od podlahy až k stropu. Může to být účinné pro vytvoření vizuálně bohaté stěny, ale vyžaduje to mnoho obrazů a dostatek prostoru.

Náhodné uspořádání

Pokud máte kolekci různě velkých obrazů s různými rámy, můžete se rozhodnout pro náhodné uspořádání. Tento styl může vytvořit velmi osobitý a jedinečný vzhled, ale vyžaduje určité plánování a kompozici, aby se zabránilo chaotickému vzhledu.

Středová linie

Toto uspořádání je ideální pro uspořádání obrazů různých velikostí. Vyberte si středovou linii a uspořádejte obrazy tak, aby se jejich středy nacházely na této lince. Tím se vytvoří vizuální rovnováha a působivý dojem.

Deliving.cz 3
Zdroj: Biano Studio

Přísná mřížka

Pokud máte kolekci obrazů stejné velikosti, můžete je uspořádat do přísné mřížky. Tento minimalistický a moderní styl vypadá skvěle v prostorech s čistými liniemi a je ideální pro fotografie nebo grafiku.

Půlkruhové uspořádání

Pokud máte rohovou stěnu nebo prostě chcete něco jiného, můžete vyzkoušet půlkruhové uspořádání. V tomto uspořádání obrazy visí tak, aby vytvořily tvar půlkruhu.

Ideální výšky pro obrazy

Ideální výška pro zavěšení obrazu je taková, která umožňuje pohled šikmo vzhůru. Obecně platí, že střed obrazu by měl být ve výšce očí, tedy asi 145 cm nad zemí. V případě, že obrazy visí nad nábytkem, by měl být nejnižší obraz vzdálen přibližně 20-25 cm od horní linie nábytku. Mezi obrazy pak doporučujeme zachovat minimálně 5-9 cm rozestup, aby měly svůj vlastní prostor a přitom byly součástí celku.

Jak pověsit obraz za obrazem

Obrazy můžete pověsit různými způsoby – na hřebík, na drát, na závěsnou lištu nebo na lepící háček. Při zavěšování obrazu na hřebík je důležité zkontrolovat, zda je stěna dostatečně pevná. Pokud se rozhodnete použít drát, doporučujeme zvolit drát o průměru nejméně 1,5 mm pro malý obraz a 2 mm pro velký obraz. Na závěsnou lištu se obrazy pověsí pomocí speciálních závěsných háčků, které se nasunou na lištu a lze je snadno posouvat vlevo nebo vpravo. Lepící háček je dobrá volba pro lehký obraz na stěnu, kde nechcete vrtat.

Rámy pro obrazy

Rámy na obrazy jsou důležité pro dokonalý vzhled vašich děl. Moderní obrazy často vyžadují jednoduché a minimalistické rámy, zatímco starší obrazy mohou vyžadovat více zdobené rámy. Rámy by měly také odpovídat barvě a stylu místnosti, kde jsou obrazy vystaveny. Ručně malované obrazy obecně vyžadují dřevěné nebo kovové rámy, zatímco fotografie mohou vyžadovat jednoduché a moderní rámy.

Uspořádání obrazů v jednotlivých místnostech

Jak pověsit jeden obraz nebo více obrazů na zeď již víte. Už znáte i jednotlivé možnosti zavěšení obrazů na zeď. Jaké je ale vhodné rozmístění a typ obrazu pro jednotlivé místnosti?

Obývací pokoj

Obývací pokoj je často nejfrekventovanější místem domova, kde se přijímají hosti a rodina tráví společný čas. Můžete zvážit vytvoření hlavního bodu zájmu pomocí jednoho velkého obrazu. Může to být abstraktní obraz, který dodává dynamiku, nebo krajinomalba pro klidnější prostředí. Je také možné vytvořit galerii menších obrazů na jedné stěně. Měly by být ale ve stejné velikosti nebo barevném schématu pro jednotný vzhled.

Ložnice

V ložnici je důležité udržovat klidnou atmosféru, která podporuje odpočinek a relaxaci. Uspořádání obrazů zde by mělo odrážet tento pocit. Obrazy s přírodními motivy, jako jsou krajinomalby nebo květinové obrazy, jsou často dobrou volbou. Umístění obrazů nad hlavovou částí postele je klasické řešení, ale pamatujte na to, že obrazy by neměly viset příliš nízko.

Kuchyň

Kuchyň je místem, kde se často zanedbává výzdoba stěn. Ale proč? Zde mohou být obrazy s gastronomickými motivy, které dodají kreativitu a inspiraci při vaření. Menší obrazy mohou viset vedle sebe nad kuchyňským pultem nebo můžete vytvořit vertikální galerii na úzké stěně.

Photo,frame,on,wall, ,coffee,picture(3d,rendering)
Zdroj: baitong333 / Shutterstock.com

Koupelna

Ano, obrazy mohou viset i v koupelně! Zde se ale doporučuje zvolit obrazy, které jsou voděodolné, nebo je chránit sklem. Abstraktní obrazy, fotografie nebo dokonce umělecké plakáty se zde mohou skvěle vyjímat.

Dětský pokoj

V dětském pokoji se obrazy často mění podle věku a zájmů dítěte. Můžete se rozhodnout pro obrazy s motivy zvířat, pohádkových postaviček nebo vesmíru. Menší obrazy se mohou nacházet i níže, aby byly na úrovni očí dítěte.

Pasparta a typy zarámování

Obrazy mohou být zarámované s paspartou nebo bez ní. Pasparta zvyšuje vizuální prostor kolem obrazu a pomáhá upoutat pozornost na samotné umělecké dílo. Obrazy zarámované ve skle chrání umělecké dílo před poškozením, ale mohou se odrazit na vašem rozpočtu. Na druhou stranu, obrazy zarámované v plastu jsou lehčí a méně náchylné k prasknutí, ale nemusí poskytnout stejnou úroveň ochrany jako sklo. Jejich výhodou je nižší cena.

Na závěr: Čemu se vyhnout a co nikdy nedělat!

Při uspořádání obrazů na zdi se vyhněte přeplnění stěny. Příliš mnoho obrazů na jednom místě může vytvářet chaotický dojem. Také se vyhněte pověšení obrazu příliš vysoko nebo příliš nízko. Střed obrazu by měl být v úrovni očí. A konečně, nenechávejte obrazy bez rámu, pokud nejsou určené k zavěšení bez rámu. Rám dodává obrazu konkrétní tvar a vzhled a pomáhá umělecké dílo chránit.

5/5 - (1 vote)


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..