Jak vybavit levně novou kuchyni

Kuchyně je opravdovým srdcem každého domova. Jak ji ale vybrat a zařídit, když nejsou k dispozici neomezené finanční prostředky? Zatímco na vybavení a kuchyňských spotřebičích se obecně doporučuje nešetřit, příjemnou úsporu lze získat jejím správným využíváním.

malá kuchyně
Zdroj: Pexels.com

Dispozici kuchyně volte s ohledem na charakter prostoru

Aby byla radost z nové kuchyně dokonalá, musí se v ní také pohodlně vařit. A to zajistí mimo jiné i vhodně zvolená dispozice kuchyňské linky.

Kuchyně do I

Kuchyňská linka tvořící jedinou linii se hodí především do menší místnosti. V mnoha případech je zcela dostačující, obzvláště pokud se do ní šikovně zasadí vestavné spotřebiče. Pokud to velikost prostoru dovoluje, stojí za to zvážit i pořízení dvou lineárních kuchyňských linek naproti sobě. V tom případě už se jedná o tzv. paralelní dispozici.

Kuchyně s ostrůvkem

Většímu prostoru bude slušet kuchyně s ostrůvkem, který skýtá další šikovný pracovní prostor. Pochopitelně je třeba pamatovat i na patřičné rozvody (elektřina, případně plyn nebo voda a odpad). Pokud bude sloužit ostrůvek k vaření, neměla by nad ním chybět ani digestoř.

Rohové kuchyně

Oblíbená je rovněž rohová kuchyně, která má tvar písmene L. Většinou skutečně umožňuje efektivní využití pracovní plochy a dostatek úložných skříněk.

Kuchyně do U

Tam, kde se do velké místnosti z jakéhokoliv důvodu nehodí ostrůvek, se obvykle vyplatí pořídit kuchyni s dispozicí do U. Mezi jednotlivými částmi linky by ale měl vždy zůstat dostatečný prostor pro pohodlný pohyb.

Jakou kuchyni pořídit

Existují tři základní možnosti, jaký druh kuchyně pořídit.

1. Hotové kuchyňské sety

Obecně jsou cenově nejpříznivější, ale nelze je uzpůsobit konkrétnímu prostoru. Nehodí se proto například do atypických místností.

2. Sektorová kuchyně

Nabízí různé druhy skříněk a komponentů v totožném designu. Z těch je možné budoucí kuchyni poskládat podle vlastních potřeb. Na trhu jsou k dispozici levné i luxusní sektorové kuchyně.

3. Kuchyně na míru

Pořizovací cena kuchyně na míru je obvykle nejvyšší, ale na druhou stranu dokáže vůbec nejefektivněji využít prostor. Navíc může být její vzhled a provedení zcela přizpůsobený přání budoucích uživatelů.

Výběr pracovní desky

Nedílnou součástí kuchyňské linky je pracovní deska, která může být vyrobená z celé řady běžně dostupných i exkluzivních materiálů.

vaření
Zdroj: Pexels.com

Laminátová deska

Cenově nejdostupnější jsou laminátové desky z dřevotřísky, které najdeme ve většině domácností. Existuje pestrá paleta různých dekorů a provedení, obecně mají ale poměrně nízkou životnost.

Dřevěná deska

Dřevěná deska se hodí zejména do rustikálních a venkovských kuchyní. Nevýhodou jsou vyšší nároky na údržbu a sklon k rychlému opotřebení (poškrábání, barevné mapy). Na druhou stranu lze přírodní dřevo poměrně snadno renovovat.

Nerezová deska

Moderním kuchyni sluší kovová pracovní deska z nerezu. Její pořizovací cena je poněkud vyšší, ale jednoduše se udržuje a je nanejvýš hygienická. Snadno na ní však ulpívají otisky a je náchylná k poškrábání.

Kamenná deska

Je velice odolná a působivá, avšak patří k vůbec nejdražším pracovním deskám. Žádané jsou zejména žulové desky. Alternativu představují desky z technického neboli umělého kamene. Ty jsou tvořeny drceným přírodním kamenem v kombinaci s pojivem. Vyznačují se vysokou mechanickou odolností a nejsou porézní.

V poslední době roste poptávka rovněž po moderních skleněných a betonových pracovních deskách.

Jak ušetřit s kuchyňskými spotřebiči

Žádná kuchyně se pochopitelně neobejde bez volně stojících nebo vestavných spotřebičů. I vhodným výběrem chladničky, varné desky a trouby, respektive sporáku, se dá výrazně ušetřit.

Například kombinované lednice (obsahují chladící i mrazící část) se z hlediska spotřeby energie na rozdíl od samostatné lednice a mrazáku rozhodně vyplatí. A protože se jedná o spotřebič, který je do sítě zapojen bez přestávky, vyplatí se sáhnout po takovém, který má úspornou energetickou třídu. Ty jsou v současnosti v rozsahu A až G.

Rozhodně se vyplatí pořídit myčku nádobí. Jednorázová investice se totiž vrátí, protože při ručním mytí nádobí je nejenže výrazně vyšší spotřeba vody, ale rovněž elektrické energie.

Sporáky disponují nejčastěji plynovými či elektrickými plotýnkami, případně také sklokeramickou nebo indukční desku. Jednotlivé druhy sporáků se liší nejen svými vlastnostmi, ale rovněž spotřebou energie. Ovšem celkové rozdíly ve spotřebě údajně nejsou příliš výrazné, nelze proto jednoznačně konstatovat, který druh sporáku je tím nejúspornějším.

Náš tip! Pozor na staré spotřebiče, mnohé z nich mohou být z hlediska spotřeby elektřiny velmi nehospodárné. Ověřte si proto na energetickém štítku jejich spotřebu energie (je uváděná v kWh).

Jak ušetřit provozem v kuchyni

Zatímco při vybavování nové kuchyně se vyplatí v mnoha ohledech nešetřit, příjemnou finanční úsporu může přinést samotný provoz.

Tipy, jak šetřit vodu

  • Pořiďte perlátor na vodovodní baterii (zajišťuje souvislý proud vody, čímž snižuje její spotřebu)
  • Neodkládejte výměnu dosluhujícího těsnění
  • Zeleninu a ovoce omývejte v misce
  • Nemyjte nádobí pod tekoucí vodou (u ručního mytí používejte dřez)
  • Nevyhýbejte se myčce nádobí
mytí nádobí
Zdroj: Pexels.com

Tipy, jak šetřit energii

  • Volte energeticky úsporné kuchyňské spotřebiče
  • Vodu na uvaření těstovin ohřívejte v rychlovarné konvici
  • Chladničku pravidelně odmrazujte (pokud nedisponuje funkcí samoodmrazování)
  • Neumísťujte chladničku do blízkosti zdroje tepla (např. radiátoru)
  • Nenechávejte chladničku zbytečně dlouho otevřenou
  • Využívejte funkci „prázdninový režim“, jestliže je ji chladnička má
  • Při vaření v hrnci používejte vždy odpovídající pokličku
  • Při vaření pamatujte na správnou velikost hrnce či pánve
  • Neotevírejte bez důvodu dvířka trouby při pečení


Related Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..