Parní hrnec je ideální pro opravdu zdravé vaření!

Vaření v páře je v současnosti považováno za jeden z nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů. Při této tepelné úpravě si potraviny zachovávají mnohem více zdraví prospěšných látek. Kromě toho je vaření v páře také velmi jednoduché. Lze jej provádět mnoha způsoby a jedním z těch nejjednodušších a nejefektivnějších je použít parní hrnec.

Parní hrnec a zdravé vaření

TOP 5 parních hrnců (recenze na konci článku)

ProduktNázev produktu
Parni Hrnec Tefal Convenient Plastic Vc140131 SmallTefal Convenient Plastic VC140131Do obchoduZobrazit nabídky
Parni Hrnec Gallet Galcuv962 SmallGallet GALCUV962Do obchoduZobrazit nabídky
Parni Hrnec Gastroback 42510 SmallGastroback 42510Do obchoduZobrazit nabídky
Parni Hrnec Eta Calderon Ii 1134 90010 SmallETA Calderon II 1134 90010Do obchoduZobrazit nabídky
Parni Hrnec Tefal Convenient Deluxe Vc502d10 SmallTefal Convenient Deluxe VC502D10Do obchoduZobrazit nabídky

Proč si pořizovat parní hrnec?

Při vaření v páře si potraviny zachovávají velkou část svých živin. K jejich vypařování dochází vždy při jakékoliv tepelné úpravě. Podle výzkumů je ale toto vypařování při vaření v páře nejnižší. Další výhodou vaření v páře, pokud použijete parní hrnec, je možnost připravit celé jídlo najednou, včetně masa, přílohy i oblohy. Jídlo připravené v páře si zachovává svou vůni, barvu a také chuť. Před tím, než si parní hrnec pořídíte, vám doporučujeme si jídlo připravené v páře vyzkoušet. Ne každému totiž musí chutnat. Při vaření v páře se uvolňuje přirozená chuť potravin a není tedy dobré jednotlivé suroviny příliš kořenit, takže se často dochucuje až výsledný pokrm. Někdy se může stát, že je jídlo připravené v páře mdlé a nevýrazné chuti. Postupem času se ale přípravu jídel naučíte provádět tak, abyste byli s výsledkem maximálně spokojení. Parní hrnec není nejdražším kuchyňským pomocníkem, přesto si jeho pořízení dvakrát rozmyslete.

Jak parní hrnec funguje?

Parní hrnec se skládá ze základny s nádobou na vodu, z nádob na potraviny, poklice a sběrné nádoby na kondenzovanou vodu. Do každého přístroje se nalévá jiné množství vody, instrukce by měly být vždy k přístroji přiložené. V případě, že je v průběhu vaření nutné vodu doplnit, parní hrnec by vás na to měl upozornit zvukovým signálem. Potraviny do nádob skládejte podle délky nutné k dokončení přípravy. Všechny potraviny se budou připravovat stejně dlouho, ty nejníže uložené budou ale vystaveny nejteplejší páře a připraví se proto rychleji. Do spodní misky uložte potraviny, které vyžadují nejdelší čas na přípravu, do té nejvýše položené pak ty, kterým stačí kratší čas. Některé parní hrnce mají jednotlivé nádoby oddělené sítem a dochází tak k promíchávání vůní. Jiné jsou vybaveny dvojstěnnými nádobami, ke kterým se vůně ani chutě pokrmů z jiných nádob nedostanou. V takovém parním hrnci můžete zároveň připravovat i chuťově velmi odlišná jídla.

TIP: Snažíte se jíst zdravě? Dopřejte si pravidelnou dávku vitamínů a pořiďte si šikovného pomocníka: smoothie mixér! Jak na jeho výběr vám poradíme v tomto článku.

Co vše s parním hrncem připravíte?

Parní hrnec lze použít nejen pro vaření v páře, ale také ohřívání pokrmů, rozmrazování, dušení nebo pečení. V páře připravíte cokoliv: maso, zeleninu, ovoce, těstoviny, rýži, knedlíky a mnoho dalšího. Před vložením do parního hrnce zeleninu omyjte a nakrájejte na menší kousky. Maso se doporučuje vkládat bez kosti a pro urychlení přípravy jej můžete přes noc naložit. Každá potravina se v páře vaří různě dlouho. K většině modelů parních hrnců ale dostanete návod s instrukcemi. Délku vaření v páře navíc postupem času dokážete odhadnout díky vlastním zkušenostem. Na měkčí potraviny většinou stačí pouhých 5 až 10 minut, příprava tužších druhů masa či zeleniny většinou zabere ani ne půl hodiny. Výhodou parního hrnce je navíc to, že se vám připravované potraviny nemohou připálit. K vaření v páře parní hrnec nepotřebujete, vystačíte si i s obyčejným hrncem a napařovacím vějířkem. Parní hrnec ale disponuje funkcemi, které vám přípravu pokrmů mohou výrazně usnadnit.

Parní hrnec vám pomůže jíst zdravě a dobře

Jak veliký parní hrnec potřebujete?

Pokud jste se rozhodli si parní hrnec pořídit, nejdříve by vás měla zajímat jeho velikost. Přesněji řečeno objem a počet nádob. Čím více nádob parní hrnec má, tím více pokrmů najednou v něm připravíte. Nejběžněji narazíte na přístroje vybavené třemi parními nádobami. Někteří výrobci navíc umožňují dokoupení dodatečných nádob. Zkuste si předem rozmyslet, kolik a jakých pokrmů budete v parním hrnci připravovat a počet nádob přizpůsobte svým představám. Jejich objem je také velmi důležitý. Odvíjí se zejména od množství, tedy počtu osob, pro které budete v parním hrnci vařit. Objem parních hrnců se pohybuje od 3 do 12 litrů. Pro čtyřčlennou rodinu se jako dostačující uvádí parní hrnec o objemu přibližně 10 litrů. Pozor si dejte na to, zda výrobce uvádí celkový objem parního hrnce, tedy všech nádob dohromady, nebo uvádí objem jedné nádoby. Rozměry parního hrnce volte s ohledem na prostor, který pro něj máte vyhrazený.


Doporučujeme

Alza Logo

Nejlepší parní hrnce najdete na Alza.cz. Vybírejte z bohatého sortimentu, využijte pravidelné akce a výprodeje a užijte si profesionální zákaznické služby!


Z jakého materiálu může parní hrnec být?

Parní hrnec je nejčastěji nabízen v plastové, nebo nerezové variantě. Plastový parní hrnec je levnější, je ale méně odolný a má kratší životnost. U obzvláště levných plastových hrnců může navíc docházet k jejich znehodnocení během přípravy pokrmů, protože se plast při kontaktu se surovinami zabarvuje. Nerezový parní hrnec je o poznání kvalitnější, odolnější a déle vydrží, to vše se ale odráží také v jeho vyšších pořizovacích nákladech. Existují dále modely, které v sobě kombinují oba tyto materiály. Materiál volte podle toho, jak často budete parní hrnec používat. Méně odolný, ale levnější plastový přístroj vám může udělat dobrou službu, pokud v něm budete jídlo připravovat spíše slavnostně. Pro každodenní vaření v páře je ale lepší do přístroje trochu investovat a pořídit si parní hrnec z nerezu, který toho hodně snese. Nádoby, ve kterých je jídlo připravováno, jsou z tvrdého průhledného plastu, který je odolný i vůči vysokým teplotám.

Pohlídejte si také příkon parního hrnce

Dalším důležitým parametrem při výběru parního hrnce je jeho příkon. Čím vyšší tento údaj je, tím rychleji jídlo v hrnci připravíte. Vyšší příkon znamená také vyšší spotřebu energie, ale vzhledem k tomu, že s výkonnějším parním hrncem připravíte jídlo rychleji, může vás jeho provoz vyjít mnohem levněji než v případě méně výkonného parního hrnce. Orientovat se můžete také podle uvedené energetické třídy daného modelu, pokud ji výrobce uvádí. Příkon parních hrnců se pohybuje v rozmezí 400 až 2 000 W. A opět záleží především na vás a na tom, jak často a jaké množství budete v parním hrnci připravovat. Za průměrnou hodnotu dostačující pro běžné vaření v páře se uvádí příkon okolo 1 000 W. S příkonem nesouvisí jen délka přípravy pokrmu. Čím vyšší příkon parní hrnec má, tím rychleji vytvoří páru a tím dříve je připravený k použití.

Parní hrnec a příprava zdravých jídel

Šikovné funkce a příslušenství

Dražší parní hrnce disponují několika přednastavenými programy pro přípravu konkrétních jídel. Všechny ale mají časovač, se kterým si dobu přípravy nastavíte individuálně. Některé modely jsou dále vybaveny funkcí odložený start či automatické vypnutí. Díky displeji máte jasný přehled o tom, kolik času zbývá do ukončení přípravy, ukazatel vodní hladiny vám zase pomůže odhadnout, zda není nutné doplnit vodu. Parní hrnec může také disponovat funkcí udržování teploty, takže je připravené jídlo teplé i několik desítek minut až hodin po dovaření. Ideální je, pokud má parní hrnec zvukovou signalizaci, která vás upozorní, že je přístroj zapnutý, připraven k použití a nebo na dokončení procesu. Pořídit si můžete dodatečné nádoby, s jejichž pomocí uvaříte v parním hrnci opravdu cokoliv. Patří mezi ně speciální nádoba pro přípravu rýže, držák na vajíčka či speciální vanička, ve které lze připravit omáčky. Důležité jsou také bezpečnostní pojistky jako je pojistka proti přehřátí nebo dětská pojistka.

TIP: Pořiďte si domácí pekárnu a dopřejte si každý den čerstvé a zdravé pečivo, bez škodlivých látek a jen s tím, co máte rádi. Více informací pro vás máme v článku Co všechno zvládne domácí pekárna? Možná budete překvapení!

Jak parní hrnec udržovat?

Parní hrnec se velmi jednoduše ovládá i udržuje. Jako každý spotřebič vyžaduje pravidelnou údržbu, která vede k prodloužení jeho životnosti i funkčnosti. Bez ohledu na míru znečištění doporučujeme parní hrnec umýt po každém jeho použití. Vzhledem k tomu, že se při vaření v páře nepoužívají tuky, nemusíte se bát drhnutí zaschlých a připálených nečistot. Jednotlivé díly parního hrnce stačí většinou opláchnout pod tekoucí vodou a s trochou mycího prostředku. Nádobu, do které stéká kondenzovaná voda, vylijte (některé přístroje mají tuto nádobu upravenou tak, že lze zkondenzovanou vodu dále použít). V zásobníku na vodu se může postupem času začít vytvářet vodní kámen, hlídejte ji a případně použijte prostředky pro jeho odstranění. Části některých modelů parních hrnců je možné mýt v myčce nádobí. Tuto informaci si ale pečlivě zkontrolujte, abyste nevhodným mytím části trvale nepoškodili. Než parní hrnec uložíte nebo opět použijete, ujistěte se, že je úplně suchý.

Zdravé vaření s parním hrncem

Recepty na zdravé vaření v páře

V parním hrnci můžete uvařit opravdu téměř cokoliv. Pokud hledáte inspiraci na přípravu zdravých a chutných pokrmů, máme pro vás několik lahodných receptů:

Kuřecí prsa s brokolicí

  • suroviny: 500 g kuřecích prs, 400 g brambor, 500 g brokolice, 300 g mražené zeleniny, sůl, koření
  • postup: nejdříve v páře připravte omytá, osolená a opepřená kuřecí prsa, naskládejte je do nádoby a vařte přibližně 15 minut, mezitím do druhé nádoby nakrájejte očištěně brambory na kolečka, jemně osolte, přidejte mraženou zeleninu a promíchejte, do třetí nádoby vložte omytou brokolici rozebranou na menší růžičky a také ji jemně osolte; po 15 minutách přidejte do parního hrnce obě další nádoby a všechny tři vařte v páře dalších 15 minut

Rolky z krůtího masa

  • suroviny: 500 g krůtího masa, 30 dkg anglické slaniny, sýr, olivy, houby, koření
  • postup: krůtí maso nakrájejte na plátky, na ně položte anglickou slaninu, sýr, olivy, houby, nebo cokoliv dobrého, co vás napadne, zabalte plátek a propíchněte párátkem, aby se nerozvinul, poté rolky naskládejte do nádoby a vařte v páře asi 20-25 minut

Papriky plněné mletým masem

  • suroviny: 500 g mletého masa, 6 zelených paprik, cibule, sůl, pepř
  • postup: mleté maso trochu osolte a opepřete, přidejte do něj jemně nakrájenou cibuli a touto směsí plňte rozkrojené papriky, vložte do nádoby a nechte vařit v páře asi 15 minut

Filet z aljašské tresky

  • suroviny: 1 kg aljašské tresky, 250 g brokolice, 600 g brambor, 4 stroužky česneku, 250 g mraženého hrášku, sójová omáčka, mletá paprika, koření na ryby, sůl
  • postup: filety z tresky potřete marinádou ze sójové omáčky, papriky, pepře a utřeného česneku a vložte do spodní nádoby, do druhé pak přidejte podélně rozkrojené umyté brambory spolu s hráškem a brokolicí rozebranou na malé růžičky, obě nádoby vařte asi 25 minut

Tvarohové knedlíky plněné ovocem

  • suroviny: 500 tvarohu, 300 krupice, 12 g vanilkového cukru, vejce, 350 g ovoce
  • postup: smíchejte vanilkový cukr s tvarohem, krupicí a vejcem a nechte asi 30 minut odstát, těsto poté vyválejte a vykrajujte čtverečky, na každý z nich položte ovoce, zabalte a vytvarujte knedlík, knedlíky vkládejte do nádoby (vždy jen v jedné vrstvě) a pečte v páře asi 20-30 minut

Povidlové buchty

  • suroviny: 25 g čerstvého droždí, 400 ml mléka, 500 g polohrubé mouky, 3 polévkové lžíce krystalového cukru, vejce, sůl, 10 g másla, povidla
  • postup: do 100 ml teplého mléka rozdrolte droždí, přisypejte asi jednu polévkovou lžíci cukru a nechte vzejít kvásek, mezitím smíchejte mouku, vejce, máslo a zbylý cukr a mléko, přidejte kvásek a míchejte tak dlouho, dokud nevznikne nelepkavé těsto, to zaprašte moukou a nechte asi 30 minut vykynout; vykynuté těsto vyválejte a vykrajujte čtverečky, na každý položte trochu povidel, vytvarujte z nich buchty, vyskládejte je do nádob (jen v jedné vrstvě, neskládejte buchty na sebe) a pečte v páře přibližně 8-10 minut

TOP 5 parních hrnců

Parní hrnec je opravdu šikovným pomocníkem, se kterým připravíte lahodné jídlo plné zdravých látek a živin. Vaření v páře je velmi jednoduché a rychlé – a díky dobře vybranému parnímu hrnci může být ještě snadnější a rychlejší. Vybrali jsme pro vás 5 modelů s užitečnými funkcemi a vlastnostmi, které vám vaření v páře ještě zpříjemní. Jak se vám líbí?

Tefal Convenient Plastic VC140131

Parni Hrnec Tefal Convenient Plastic Vc140131
Zdroj: Alza.cz

Parní hrnec Tefal Convenient Plastic VC140131 nabízí příkon 900 W a jeho celkový objem je 6 litrů. Je vybaven třemi mísami a odnímatelnými rošty, díky kterým lze upravovat výšku prostoru uvnitř a připravit jednotlivé pokrmy nad sebou přesně podle potřeby. Mísy jsou průhledné, takže můžete snadno kontrolovat průběh vaření. Parní hrnec Tefal Convenient Plastic VC140131 má opravdu kompaktní rozměry, je velmi skladný a příliš místa nezabere ani v menší kuchyni. Disponuje šikovným časovačem, s jehož pomocí si nastavíte potřebnou dobu vaření až do 60 minut, funkcí automatické vypnutí a kontrolkou hladiny vody. Jednotlivé části lze odejmout a je možné mýt je v myčce na nádobí. Do nádoby na kondenzovanou vodu lze vodu přilévat skrz speciální otvor i během vaření, a to bez nutnosti ji otevírat. Součástí balení jsou dvě nádoby na maso a zeleninu a jedna speciální nádoba na rýži.

Technické parametry produktu Tefal Convenient Plastic VC140131

VlastnostSpecifikace

Příkon

900 W

Celkový objem

6 l

Počet nádob

3 + nádoba na rýži

Materiál

plast, nerez

Klady a zápory produktu Tefal Convenient Plastic VC140131

Klady (+)Zápory (-)

+ časovač

– bez přednastavených programů

+ automatické vypnutí

– bez signalizací

+ ukazatel hladiny vody

– bez displeje

+ odnímatelné rošty

– bez udržování teploty

+ nádoba na rýži

– nádoba na rýži je menší


Gallet GALCUV962

Parni Hrnec Gallet Galcuv962
Zdroj: Alza.cz

Parní hrnec Gallet GALCUV962 je určený pro přípravu zdravých pokrmů z čerstvých i mražených surovin jako jsou ryby, maso či zelenina. Tento hrnec je díky speciálnímu separátoru schopný generovat páru již za 30 vteřin. Příprava zdravých jídel, která si zachovávají svou chuť i aroma, ale především všechny důležité živiny, je tak velmi rychlá. Parní hrnec Gallet GALCUV962 disponuje hned třemi transparentními nádobami, které mají celkový objem 8,5 litru. Objem zásobníku na vodu je 1 litr. Nesmí chybět časovač, který lze nastavit až na 60 minut a který na dosažení nastaveného času upozorní zvukovým signálem. Parní hrnec Gallet GALCUV962 se velmi snadno ovládá, vodu lze totiž doplňovat z vnějšku. Jednotlivé nádoby můžete naskládat do sebe, takže ušetříte spoustu času. Bezpečnost přístroje je zajištěna díky kontrolkám pro ohřev i pro provoz a hrnec disponuje také funkcí automatické vypnutí. Součástí balení je držák na vejce a miska na vaření rýže.

Technické parametry produktu Gallet GALCUV962

VlastnostSpecifikace

Příkon

900 W

Celkový objem

8,5 l

Objem zásobníku na vodu 

1 l

Počet nádob

3 + nádoba na rýži

Rozměry (průměr)

26,5 cm

Barva 

bílá/červená

Materiál

plast

Klady a zápory produktu Gallet GALCUV962

Klady (+)Zápory (-)

+ doplňování vody z vnějšku

– bez udržování teploty

+ miska na vaření rýže

– většina částí je z plastu

+ zvuková signalizace

– bez přednastavených programů

+ rychlé generování páry

– bez displeje

+ držák na vejce


Gastroback 42510

Parni Hrnec Gastroback 42510
Zdroj: Alza.cz

Parní hrnec Gastroback 42510 disponuje příkonem 650 W a celkovým objemem 9 litrů a díky těmto vlastnostem v něm připravíte tu nejlepší zeleninu, maso, rýži či ryby. Tři průhledné nádoby je možné vyjmout a mít v myčce na nádobí a navíc máte dokonalý přehled o tom, co se v nich děje. Gastroback 42510 má časovač, který lze naprogramovat až na 13 hodin a nechybí ani funkce odloženého startu či udržování teploty. Díky ukazateli vodní hladiny vždy víte, kdy je potřeba dolít vodu. A všechny důležité parametry a nastavení si můžete také přečíst na snadno čitelném LCD displeji. Gastroback 42510 má dále funkci automatické vypnutí a součástí balení je i praktická miska na rýži.

Technické parametry produktu Gastroback 42510

VlastnostSpecifikace

Příkon

650 W

Celkový objem

9 l

Počet nádob

3 + nádoba na rýži

Rozměry (v, š, h) 

39,6 × 34 × 25,2 cm

Rozměry (průměr) 

34 cm

Hmotnost 

2,5 kg

Barva 

stříbrná

Klady a zápory produktu Gastroback 42510

Klady (+)Zápory (-)

+ funkce udržování teploty

+ funkce odloženého startu

+ časovač

+ ukazatel vodní hladiny

+ LCD displej


ETA Calderon II 1134 90010

Parni Hrnec Eta Calderon Ii 1134 90010
Zdroj: Alza.cz

Parní hrnec ETA Calderon II 1134 90010 má dvě průhledné nádoby na vaření a celkový objem 11 litrů. Pomocí odnímatelných přepážek vytvoříte dvě samostatné zóny vaření, pro které lze nastavit odlišný čas i program. K dispozici je také nádoba na rýži a v hrnci je možné uvařit i vejce. Doplnění vody probíhá z vnější strany, nádobka má ukazatel hladiny. Parní hrnec ETA Calderon II 1134 90010 je vybaven LCD displejem, na kterém lze zvolit jeden z 6 přednastavených programů. Díky příkonu 1 800 W je přístroj připraven k použití již do půl minuty po zapnutí. Chybět nesmí ani funkce automatického vypnutí, časovač, který je možné nastavit až na 99 minut, a signalizace, která vás upozorní na dokončení vaření. Přístroj má rovněž funkci udržování teploty, díky které je jídlo teplé až 20 minut po dovaření. Tento parní hrnec je velmi kompaktní a snadno se skladuje, jednotlivé nádoby lze poskládat do sebe.

Technické parametry produktu ETA Calderon II 1134 90010

VlastnostSpecifikace

Příkon

1 800 W

Celkový objem

11 l

Počet nádob

2 + nádoba na rýži a držák na vaření vajec

Rozměry (v, š, h)

36,4 × 25,5 × 38,9 cm

Hmotnost

4 kg

Klady a zápory produktu ETA Calderon II 1134 90010

Klady (+)Zápory (-)

+ nádoba na rýži a držák na vaření vajec

– bez sítka na bylinky

+ 6 přednastavených programů

– bez signalizace doplnění vody

+ automatické vypnutí a udržování teploty

– menší počet nádob

+ signalizace ukončení vaření

– bez signalizace vodního kamene

+ 2 zóny vaření


Tefal Convenient Deluxe VC502D10

Parni Hrnec Tefal Convenient Deluxe Vc502d10
Zdroj: Alza.cz

Parní hrnec Tefal Deluxe VC502D10 umožňuje přípravu až 3 chodů najednou. Díky objemu 9 litrů nabízí dostatečný prostor pro přípravu zdravých, chutných a voňavých pokrmů. Jejich přípravu vám navíc usnadní několik přednastavených programů a také dotykový intuitivní displej. Parní hrnec Tefal Deluxe VC502D10 disponuje zásobníkem na vodu o objemu 1,2 litru, což vystačí zhruba na 45 minut vody. Díky ukazateli vodní hladiny vždycky víte, kdy je potřeba vodu doplnit, a protože lze vodu přilévat z vnější strany, můžete to dělat i v průběhu vaření. Kvalitní konstrukce z nerezové oceli se pohodlně udržuje, příslušenství je navíc vyjímatelné a lze je umýt v myčce na nádobí. Parní hrnec Tefal Deluxe VC502D10 má 3 misky na vaření a součástí balení je také miska na rýži. Užitečná je také funkce Keep Warm, která udržuje připravené pokrmy teplé.

Technické parametry produktu Tefal Convenient Deluxe VC502D10

VlastnostSpecifikace

Příkon

900 W

Celkový objem

9 l

Objem zásobníku na vodu 

1 l

Počet nádob

3 + nádoba na rýži

Rozměry (průměr)

32,8 cm

Délka přívodního kabelu 

0,8 m

Barva 

nerez

Klady a zápory produktu Tefal Convenient Deluxe VC502D10

Klady (+)Zápory (-)

+ displej

+ ukazatel vodní hladiny

+ funkce Keep Warm

+ provedení z nerezové oceli

+ přednastavené programy

5/5 - (3 votes)

Categories

Related Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..