Remoska zažívá boom! Jak si vybrat tu nejlepší pečící pánev?

Pečící pánev či elektrická víceúčelová pánev je velice šikovným a užitečným kuchyňským spotřebičem. V naší kotlině ji známe spíše pod názvem Remoska. Proč tomu tak je? To se dozvíte v našem článku, stejně jako důvody, proč se těší stejné oblibě jako v době svého vzniku, tedy v 50. letech. Pokud uvažujete o její koupi, připravili jsme vám seznam všech důležitých parametrů, které by vás měly zajímat.

Pečící pánev se zeleninou

TOP 5 pečících pánví (recenze na konci článku)

ProduktNázev produktu
Tristar PZ 2964Tristar PZ 2964
Clatronic PP 3570Clatronic PP 3570
Domo DO9177PZDomo DO9177PZ
ETA Pečenka 0133 90000ETA Pečenka 0133 90000
Remoska R 22Remoska R 22

3 rozdílné názvy pro jeden šikovný výrobek

Jak už bylo řečeno, v obchodech narazíte na tento produkt pod rozdílnými názvy. Jedním z nich je pečící pánev, který vypovídá o hlavní, ale ne jediné funkci tohoto spotřebiče. Pečící pánev totiž neslouží pouze k pečení, lze v ní také vařit, smažit či dokonce grilovat. Označení elektrická víceúčelová pánev je mnohem výstižnější, přesto méně používané pojmenování. Proč ale tento výrobek často označujeme jako remosku? Na začátku 50. let minulého století přišel Oldřich Homut s novým vynálezem, který nazval HUT. Po znárodnění začal výrobek prodávat podnik REMOS, a to již pod názvem Remoska. V roce 1994 byl založen výrobní závod Remoska s.r.o. a o několik let později se jejich slavné a oblíbené výrobky začaly vyvážet i do zahraničí.

Proč je pečící pánev tolik oblíbená?

Důvodů, proč si lidé pečící pánev oblíbili, je hned několik. Prvním z nich je její univerzálnost, lze v ní totiž péct, vařit, dusit, smažit nebo grilovat. Další její výhodou je snadná přenositelnost. Tyto pánve jsou poměrně lehké a lze je tak využívat nejen doma, ale i na cestách. Některé je dokonce možné napájet i z autobaterie. Díky své velikosti a nižšímu příkonu je oproti klasickým troubám také výrazně úspornější a v některých případech může být i efektivnější. Oproti klasické pánvi je zase její nespornou výhodou to, že k jejímu fungování nepotřebujete žádný externí zdroj ohřevu. Vzhledem k využití moderních technologií a materiálů při výrobě jsou také jídla připravená v pečící pánvi mnohem zdravější, méně vysušená a uchovávají si svou chuť i aroma. Nádoba určená k přípravě pokrmů má nejčastěji dno vyrobené z nepřilnavého povrchu a jídla v pečící pánvi tak téměř nelze připálit.

Z čeho se pečící pánev skládá?

Pečící pánev má tři části: víko, nádoba (hrnec nebo pánev) a stojánek. Pánve se liší v první řadě tím, zda je topné těleso umístěno na dně nádoby, nebo ve víku. To je vždy odnímatelné a je vybaveno ventily, kterými uniká pára vznikající při ohřívání pokrmů v nádobě. Důležitou součástí víka je držadlo, pomocí kterého je jednoduše odklopíte, aniž byste riskovali popálení nebo opaření. Nádoba, ve které probíhá příprava pokrmů, může mít podobu hrnce nebo pánve a je nabízena v rozličných tvarech, velikostech a s různými objemy. Regulace teploty a dalších funkcí je nejčastěji zabudována na držadle buď víka, nebo právě nádoby. Pečící pánev bývá také vybavena stojánkem, který především odděluje teplou nádobu od povrchu pod ní. Z něj lze nádobu snadno vyjmout a přemístit ji tam, kde je potřeba. Některé pánve mohou být dodávány také s různým příslušenstvím jako jsou nástavce na grilování, jehlice na špízy či formy na pečení.

Dort upečený v remosce

Kulatá, nebo hranatá – která je nejlepší?

Co se tvarů týče, máte u pečící pánve na výběr ze tří: kulatého, čtvercového a obdélníkového. Nejoblíbenější jsou kulaté pánve, protože díky absenci hran nehrozí přichytávání pokrmů v rozích. Kulatý tvar navíc zajišťuje dokonale rovnoměrný ohřev ve všech částech nádoby. Po čtvercových nebo obdélníkových se sahá nejčastěji pro jejich moderní a líbivý design. Hranaté pečící pánve jsou také pro mnoho lidí skladnější a v důsledku mohou na kuchyňské lince zabírat méně místa než ty kulaté. Rozdíl mezi čtvercovou a obdélníkovou pečící pánví je jen a pouze v jejích rozměrech. Vzhledem k tomu, že většina současných pečících pánví má nádobu se dnem z teflonu, ani u hranatých pánví se přichycování a připékání jídla bát nemusíte. Ale ne všechny pánve mají dno právě s tímto vysoce nepřilnavým povrchem, a tak si informaci o použitém materiálu pečlivě pohlídejte. Jinak je pouze na vašem vkusu, jakému tvaru dáte přednost.

Příkon ovlivňuje rychlost ohřevu, ale i spotřebu energie

Nejčastěji narazíte na pečící pánve o příkonu 300-2 000 W. Příkon udává především to, kolik energie je na ohřev pokrmu potřeba. Je tedy logické, že pánve s vyšším objemem budou potřebovat větší příkon, a naopak. Příkon ale souvisí také s výkonem a dá se říct, že čím vyšší příkon pečící pánev má, tím rychleji se pokrm v ní ohřeje. Pokud je pro vás rychlost ohřevu důležitá, zároveň ale nechcete utrácet zbytečně velké peníze za provoz pečící pánve, poohlédněte se po úsporných produktech. Na trhu je jich celá řada a pro ty, kteří chtějí uvařit rychle, ale levně, jsou ideálním řešením. Informace o příkonu či výkonu pánve vyčtete z energetického štítku, kterým musí být každý domácí kuchyňský spotřebič vybaven. Díky těmto informacím si navíc můžete snadno spočítat, zda je pro vás výhodnější příprava pokrmu na normální pánvi, v troubě či právě v pečící pánvi.

TIP: Zajímají vás způsoby, jak ušetřit na elektrické energii? Pak pro vás máme článek Úspora elektrické energie – jak na ni?

Důležité parametry: objem, velikost a hmotnost

Objem pečící pánve se pohybuje mezi 2 až 4 litry. Vybírejte ho s ohledem na to, pro kolik lidí v ní budete připravovat jídlo. Ty nejmenší pánve jsou ideální pro jednoho člověka, případně pro dvoučlennou rodinu, která není příliš náročná. Pro 3-4 strávníky je vhodnější sáhnout po objemnější, ideálně 4litrové pečící pánvi. S větším objemem se ale také zvětšuje velikost jídel, které lze v pánvi připravit. V té největší upečete dokonce celé kuře. Od objemu se odvíjí také velikost pánve, která je rovněž důležitá. Pokud si pečící pánev pořizujete jako výbavu pro svou kuchyň, předem si rozmyslete, kde bude umístěna a změřte si rozměry tohoto vybraného prostoru. Velikost pánve je ještě důležitějším parametrem pro ty, kteří s ním mají v plánu cestovat. Zejména proto, že čím větší pánev je, tím těžší také bude. 2litrové pánve váží průměrně okolo 3 kg, ty objemnější mohou vážit i dvojnásobek.

Zelenina v elektrické víceúčelové pánvi

Materiály pečících pánví

Většina pečících pánví má nádobu z hliníku potaženou nepřilnavým materiálem (teflon, nano ceramic apod.). Díky tomu, že se jídlo k povrchu nepřichytí, nehrozí jeho připálení a nádoba se tak velmi snadno čistí. Hliník zase zajišťuje dokonalé vedení tepla a pokrm uvnitř nádoby tak ohřívá rovnoměrně. Víko pečících pánví s topným tělesem bývá nejčastěji z nerezového plechu a často je také potaženo teflonem, který rovnoměrně ohřívá jídlo shora. Víko může být vybaveno skleněným průzorem, což je typické zejména u starších modelů. Skleněné okénko slouží především k vizuální kontrole pokrmu, ale může jím unikat potřebné teplo a pokrm tak nemusí být zcela dopečený. Proto od tohoto řešení výrobci postupně upouští. Pečící pánve s topným tělesem v nádobě mívají celoskleněná víka. Držáky jsou často z tepelně odolného plastu a mohou být také pogumovaná pro snadnější manipulaci. Ani stojan nevede teplo, takže nehrozí propálení podkladu, na kterém pečící pánev stojí.

Bez jakých funkcí se neobejdete?

Velmi užitečnou funkcí pečící pánve je termoregulace. Ta není samozřejmá, protože podle některých výrobců je bez ní příprava pokrmů jednodušší. Teplota uvnitř pánví bez termoregulace je přibližně 180 °C. Některé pánve mají také funkci držení teploty, což je velmi užitečné, pokud musíte od pánve odběhnout a potřebujete, aby jídlo uvnitř zůstalo stále teplé. Další užitečnou pomůckou je časovač, který opět nebývá v základním vybavení. S jeho pomocí si nastavíte potřebnou dobu vaření a nemusíte celý proces tak pečlivě hlídat. Ty nejmodernější (ale také nejdražší) modely pečících pánví jsou navíc vybaveny displejem, na kterém je vše přehledně a srozumitelně zobrazeno. Lepší skladnost pečících pánví zajistí možnost odpojení přívodního kabelu, ten by měl být navíc doplněn o signalizaci provozu. Pánve by v neposlední řadě měly být vybaveny různými pojistkami, zejména proti nechtěnému zapnutí. Počet funkcí a možnosti pečící pánve se promítají zejména do její ceny.

TIP: Cena pečících pánví se pohybuje zhruba od 500 do 3 500 Kč. I ty nejlevnější modely ale nabízí vše potřebné pro rychlé a levné vaření, pečení, smažení, zapékání či grilování!

Používání i údržba jsou velmi snadné

Výhodou pečících pánví je také to, že se jejich povrch zahřeje velmi krátce po zapnutí. Na rozdíl od běžných trub tedy není nutné je nijak předehřívat. Při vkládání pokrmu dovnitř si dejte pozor, aby se žádná jeho část nedotýkala víka. Zkontrolujte také, zda jsou vrchní okraje nádoby zcela čisté, jinak by mohlo víko špatně těsnit a utíkalo by vám důležité teplo. Ze stejného důvodu se také doporučuje víko příliš často neodklápět. Pokud potřebuje pokrm uvnitř zamíchat, nepoužívejte k tomu kovové ani jiné tvrdé nástroje. Nejlepší jsou dřevěné pomůcky, které povrch nijak nepoškrábou a nesníží tak jeho nepřilnavost. Na poškrábání zejména tohoto povrchu si dejte pozor také při čištění. Vzhledem k sníženému riziku připalování pokrmů často stačí mísu pouze opláchnout vodou a umýt hadříkem. Pečící pánev umývejte vždy odpojenou z napájení a také vychladlou! Některé je možné umývat také v myčce, to ale samozřejmě neplatí o víku s topnou spirálou.


TOP 5 pečících pánví (2020)

Pečící pánve používaly už naše babičky (v našich končinách většinou klasickou dobrou Remosku). A snad žádná na ni nedala dopustit. Upečete v ní slané i sladké pokrmy. Stejně rychle jako v troubě, ale za výrazné úspory elektrické energie. Není vůbec divu, že se pečící pánve vrací opět do módy a pořizuje si je stále více lidí. Podívejte se na naše tipy, zda mezi nimi nenajdete tu pravou pečící pánev právě pro vás!

Tristar PZ 2964

Elektrický hrnec Tristar PZ2964
Zdroj: Okay.cz

Pečící pánev Tristar PZ 2964 je vyrobena z pevného a odolného kovu s nepřilnavým povrchem na bázi teflonu. Přívodní kabel je odnímatelný a je v něm zabudován nastavitelný termostat. Víko je provedeno z masivního skla a je doplněno parním ventilem. Pečící pánev Tristar PZ 2964 má světelnou kontrolku signalizující provoz a tepelně izolované rukojeti. Nádobu lze použít nejen k přípravě pokrmů, ale také k jejich servírování. V pečící pánvi Tristar PZ 2964 lze vařit, péct, zapékat, dusit či smažit – a to vše bez použití tuku.

Technické parametry produktu Tristar PZ 2964

VlastnostSpecifikace

Příkon

1 500 W

Průměr

40 cm

Rozměry

11,5 × 39,5 × 39,5 cm

Hmotnost

3,5 kg

Klady a zápory produktu Tristar PZ 2964

Klady (+)Zápory (-)

+ nepřilnavý povrch

– nízká výška nádoby

+ víko s parním ventilem

– slabší plech dna pánve

+ regulovatelný termostat

– nižší stabilita

+ lze používat bez tuků

– občasné připékání

+ signalizace provozu

Obchody, kde koupíte produkt Tristar PZ 2964


Clatronic PP 3570

Clatronic PP 3570
Zdroj: Alza.cz

Pečící pánev Clatronic PP 3570 je vyrobena z keramiky a je vhodná pro vaření i pečení v páře. Disponuje funkcí udržování teploty a je také vybavena nastavitelným termostatem. Ten je zabudovaný v odnímatelném přívodním kabelu. Pečící pánev Clatronic PP 3570 se velmi snadno udržuje, povrch je chráněn proti poškrábání. Skleněná police je tepelně odolná a vybavená tepelně izolovanou rukojetí. Tepelně izolovaná jsou rovněž držadla po stranách pánve, což zaručuje její bezpečné používání. Díky průměru 42 cm nabízí tato pánev dostatečně velký objem, lze v ní připravit až 6 porcí jídla.

Technické parametry produktu Clatronic PP 3570

VlastnostSpecifikace

Příkon

1 500 W

Průměr

42 cm

Rozměry (v, š, h)

15 × 43 × 49 cm

Hmotnost

3,4 kg

Klady a zápory produktu Clatronic PP 3570

Klady (+)Zápory (-)

+ dostatečně hluboká

– kratší kabel

+ nepřilnavý povrch

– větší rozměry

+ vaření v páře

+ funkce udržování teploty

+ tepelně izolovaná rukojeť a držadla

Obchody, kde koupíte produkt Clatronic PP 3570


Domo DO9177PZ

Pečící pánev Domo DO9177PZ je multifunkčním pomocníkem, se kterým připravíte hned několik pokrmů včetně pizzy, masa, buchet, palačinek, koláčů či omelet. Spodní deska pánve navíc může sloužit jako samostatná pánev. Pečící pánev Domo DO9177PZ disponuje dvěma topnými tělesy, termostatem a kontrolkou, která vás pomocí světelné signalizace upozorní, že je pánev připravena k použití. Díky nepřilnavému povrchu se jídlo nepřipaluje a pánev se díky němu také velmi snadno čistí. Pečící pánev Domo DO9177PZ má průměr 30 cm, takže v ní připravíte hned několik porcí jídla najednou.

Technické parametry produktu Domo DO9177PZ

VlastnostSpecifikace

Příkon

1 450 W

Průměr

42 cm

Rozměry (v, š, h)

12,5 × 32,3 × 38 cm

Hmotnost

2,6 kg

Barva

červená

Délka přívodního kabelu

0,72 m

Klady a zápory produktu Domo DO9177PZ

Klady (+)Zápory (-)

+ termostat

– spodní část není odnímatelná

+ rychlý a krátký ohřev

– chybí vypínač

+ světelná signalizace provozu

– bez časovače

+ dvě topná tělesa

– termostat není regulovatelný

+ nepřilnavý povrch

Obchody, kde koupíte produkt Domo DO9177PZ


ETA Pečenka 0133 90000

Elektrický pečicí hrnec ETA Pečenka 0133 90000
Zdroj: Mall.cz

Pečící pánev ETA Pečenka 0133 90000 má všestranné využití, lze ji použít k vaření, pečení, zapékání i dušení. Oproti elektrické troubě vám ušetří až 80 % elektrické energie. Nádoba i víko mají teflonový povrch, teflon je také použit jako topný článek. Ten je umístěn ve víku, díky čemuž je zajištěno rovnoměrné a rychlé ohřívání bez rizika připálení pokrmů. Teflonový povrch se také velmi snadno udržuje. Pečící pánev ETA Pečenka 0133 90000 je čtvercového tvaru. Víko má skleněný průzor a je opatřeno bezpečnostní pojistkou zabraňující nechtěnému zapnutí. Má také ventilační otvory a ochranný tepelný kryt. Držadla jsou tepelně izolovaná.

Technické parametry produktu ETA Pečenka 0133 90000

VlastnostSpecifikace

Příkon

475 W

Objem

4,3 l

Délka přívodního kabelu

1,5 m

Klady a zápory produktu ETA Pečenka 0133 90000

Klady (+)Zápory (-)

+ vysoká úspora energie

– bez displeje

+ vysoká účinnost ohřevu

– bez nastavitelné teploty

+ rychlá a snadná údržba

– bez časovače

+ nepřilnavý povrch

– horší skladnost

+ bezpečná obsluha

– kabel nelze odpojit

Obchody, kde koupíte produkt ETA Pečenka 0133 90000


Remoska R 22

Remoska R 22 Grand Teflon Classic
Zdroj: Mall.cz

Pečící pánev Remoska R 22 je lehká, snadno přenosná s přívodním kabel připevněným u držadla a je složena ze tří částí: z víka, nádoby a stojanu. Víko je opatřeno topným tělesem, které zajišťuje rovnoměrné pečení, a vypínačem umístěným tak, aby byl snadno dostupný. Horní část víka je vyrobena z nerezového plechu a je bez skleněného okénka. Pečící pánev Remoska R 22 má víko tvarované tak, aby bylo možné je položit teplou částí vzhůru. Hliníková nádoba s uchy má teflonový povrch (materiál Teflon® Classic), ucha jsou z plastu. Hliník, z kterého je nádoba vyrobena, zajišťuje ideální přenos tepla z víka do mísy. Stojan je vyrobený z plastu, který je odolný vůči vysokým teplotám. Zajišťuje izolaci tepla a díky němu je manipulace s nádobou bezpečná a nehrozí poškození povrchu, na kterém je pečící pánev Remoska R 22 umístěna.

Technické parametry produktu Remoska R 22

VlastnostSpecifikace

Příkon

580 W

Objem

4 l

Průměr

29 cm

Hloubka

11 cm

Klady a zápory produktu Remoska R 22

Klady (+)Zápory (-)

+ lehká manipulace

– dlouhá doba pečení

+ nepřilnavý povrch

– pouze jedna nádoba

+ nízká spotřeba energie

– teflon se po čase odírá

+ snadná údržba

– bez skleněného průzoru

+ rovnoměrné pečení

Obchody, kde koupíte produkt Remoska R 22



Categories

Related Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..