Remoska zažívá boom! Jak si vybrat tu nejlepší?

Elektrická víceúčelová pánev nebo pečící pánev je velice šikovným a užitečným kuchyňským spotřebičem. V naší kotlině ji známe spíše pod názvem Remoska. Proč tomu tak je? To se dozvíte v našem článku, stejně jako důvody, proč se těší stejné oblibě jako v době svého vzniku, tedy v 50. letech. Pokud uvažujete o její koupi, připravili jsme vám seznam všech důležitých parametrů, které by vás měly zajímat.

Pečící pánev se zeleninou

3 rozdílné názvy pro jeden šikovný výrobek

Jak už bylo řečeno, v obchodech narazíte na tento produkt pod rozdílnými názvy. Jedním z nich je pečící pánev, který vypovídá o hlavní, ale ne jediné funkci tohoto spotřebiče. Pečící pánev totiž neslouží pouze k pečení, lze v ní také vařit, smažit či dokonce grilovat. Proto je označení elektrická víceúčelová pánev daleko výstižnějším pojmenováním. Proč ale tento výrobek často označujeme jako remosku? Na začátku 50. let minulého století přišel Oldřich Homut s novým vynálezem, který pojmenoval HUT. Tento název je složením prvních písmen z příjemní všech, kteří se na výrobku podíleli, jmenovitě pánů Homuta, Uhera a Tyburece. O něco později došlo k znárodnění a výrobek začal prodávat podnik REMOS (název je odvozen od prvních písmen slov revize, elektro, montáže, opravy a servis). A tak vznikly první remosky. V roce 1994 byl založen výrobní závod Remoska s.r.o. a o několik let později se jejich slavné a oblíbené výrobky začaly vyvážet i do zahraničí.

Proč je elektrická víceúčelová pánev tolik oblíbená?

Důvodů, proč si lidé elektrickou víceúčelovou pánev oblíbili, je hned několik. Prvním z nich je její univerzálnost, lze v ní totiž péct, vařit, dusit, smažit nebo grilovat. Další její výhodou je snadná přenositelnost. Elektrické víceúčelové pánve jsou poměrně lehké a lze je tak využívat nejen doma, ale i na cestách. Některé je dokonce možné napájet i z autobaterie. Díky své velikosti a nižšímu příkonu je oproti klasickým troubám také výrazně úspornější a v některých případech může být i efektivnější. Oproti klasické pánvi je zase její nespornou výhodou to, že k jejímu fungování nepotřebujete žádný externí zdroj ohřevu. Vzhledem k využití moderních technologií a materiálů při výrobě jsou také jídla připravená v elektrické víceúčelové pánvi mnohem zdravější, méně vysušená a uchovávají si svou chuť i aroma. Nádoba určená k přípravě pokrmů má nejčastěji dno vyrobené z nepřilnavého povrchu a jídla v elektrické víceúčelové pánvi tak téměř nelze připálit.

TIP: Zaujala vás elektrická víceúčelová pánev a uvažujete nad její koupí? Podívejte se na náš seznam 8 nejlepších elektrických víceúčelových pánví a remosek a nechte se inspirovat!

Z čeho se elektrická víceúčelová pánev skládá?

Elektrická víceúčelová pánev má tři základní části: víko, nádoba (hrnec nebo pánev) a stojánek. Pánve se liší v první řadě tím, zda je topné těleso umístěno na dně nádoby, nebo ve víku. To je vždy odnímatelné a je vybaveno ventily, kterými uniká pára vznikající při ohřívání pokrmů v nádobě. Důležitou součástí víka je držadlo, pomocí kterého je jednoduše odklopíte, aniž byste riskovali popálení nebo opaření. Nádoba, ve které probíhá příprava pokrmů, může mít podobu hrnce nebo pánve a je nabízena v rozličných tvarech, velikostech a s různými objemy. Regulace teploty a dalších funkcí je nejčastěji zabudována na držadle buď víka, nebo právě nádoby. Elektrická víceúčelová pánev bývá také vybavena stojánkem, který především odděluje teplou nádobu od povrchu pod ní. Z něj lze nádobu snadno vyjmout a přemístit ji tam, kde je potřeba. Některé elektrické víceúčelové pánve mohou být dodávány také s různým příslušenstvím jako jsou nástavce na grilování, jehlice na špízy či formy na pečení.

Dort upečený v remosce

Kulatá, nebo hranatá – která je nejlepší?

Co se tvarů týče, máte u elektrické víceúčelové pánve na výběr ze tří: kulatého, čtvercového a obdélníkového. Nejoblíbenější jsou kulaté elektrické víceúčelové pánve, protože díky absenci hran nehrozí přichytávání pokrmů v rozích. Kulatý tvar navíc zajišťuje dokonale rovnoměrný ohřev ve všech částech nádoby. Po čtvercových nebo obdélníkových se sahá nejčastěji pro jejich moderní a líbivý design. Hranaté elektrické víceúčelové pánve jsou také pro mnoho lidí skladnější a v důsledku mohou na kuchyňské lince zabírat méně místa než ty kulaté. Rozdíl mezi čtvercovou a obdélníkovou elektrickou víceúčelovou pánví je jen a pouze v jejích rozměrech. Vzhledem k tomu, že většina současných elektrických víceúčelových pánví má nádobu se dnem z teflonu, ani u hranatých pánví se přichycování a připékání jídla bát nemusíte. Ale ne všechny elektrické víceúčelové pánve mají dno právě s tímto vysoce nepřilnavým povrchem, a tak si informaci o použitém materiálu pečlivě pohlídejte. Jinak je pouze na vašem vkusu, jakému tvaru dáte přednost.

Příkon ovlivňuje rychlost ohřevu, ale i spotřebu energie

Nejčastěji narazíte na elektrické víceúčelové pánve o příkonu 300-2 000 W. Příkon udává především to, kolik energie je na ohřev pokrmu potřeba. Je tedy logické, že pánve s vyšším objemem budou potřebovat větší příkon, a naopak. Příkon ale souvisí také s výkonem a dá se říct, že čím vyšší příkon elektrická víceúčelová pánev má, tím rychleji se pokrm v ní ohřeje. Pokud je pro vás rychlost ohřevu důležitá, zároveň ale nechcete utrácet zbytečně velké peníze za provoz elektrické víceúčelové pánve, poohlédněte se po úsporných produktech. Na trhu je jich celá řada a pro ty, kteří chtějí uvařit rychle, ale levně, jsou ideálním řešením. Informace o příkonu či výkonu elektrické víceúčelové pánve vyčtete z energetického štítku, kterým musí být každý domácí kuchyňský spotřebič vybaven. Díky těmto informacím si navíc můžete snadno spočítat, zda je pro vás výhodnější příprava pokrmu na normální pánvi či v troubě, a nebo právě v elektrické víceúčelové pánvi.

TIP: Zajímají vás způsoby, jak ušetřit na elektrické energii? Pak pro vás máme článek Úspora elektrické energie – jak na ni?

Důležité parametry: objem, velikost a hmotnost

Objem elektrické víceúčelové pánve je od 2-4 litrů. Ten vybírejte s ohledem na to, pro kolik lidí v ní budete připravovat jídlo. Ty nejmenší pánve jsou ideální pro jednoho člověka, případně pro dvoučlennou rodinu, která není příliš náročná. Pro 3-4 strávníky je vhodnější sáhnout po objemnější, ideálně 4litrové elektrické víceúčelové pánvi. S větším objemem se ale také zvětšuje velikost jídel, které lze v pánvi připravit. V té největší upečete dokonce celé kuře. Od objemu se odvíjí také velikost pánve, která je rovněž důležitá. Pokud si elektrickou víceúčelovou pánev pořizujete jako výbavu pro svou kuchyň, předem si rozmyslete, kde bude umístěna a změřte si rozměry tohoto vybraného prostoru. Velikost pánve je ještě důležitějším parametrem pro ty, kteří s ním mají v plánu cestovat. Zejména proto, že čím větší pánev je, tím těžší také bude. 2litrové remosky váží průměrně okolo 3 kg, ty objemnější mohou vážit i dvojnásobek.

Zelenina v elektrické víceúčelové pánvi

Materiály elektrických víceúčelových pánví

Většina elektrických víceúčelových pánví má nádobu z hliníku potaženou nepřilnavým materiálem (teflon, nano ceramic apod.). Díky tomu, že se jídlo k povrchu nepřichytí, nehrozí jeho připálení a nádoba se tak velmi snadno čistí. Hliník zase zajišťuje dokonalé vedení tepla a pokrm uvnitř nádoby tak ohřívá rovnoměrně. Víko elektrických víceúčelových pánví s topným tělesem bývá nejčastěji z nerezového plechu a často je také potaženo teflonem, který rovnoměrně ohřívá jídlo shora. Víko může být vybaveno skleněným průzorem, což je typické zejména u starších modelů. Skleněné okénko slouží především k vizuální kontrole pokrmu, ale může jím unikat potřebné teplo a pokrm tak nemusí být zcela dopečený. Proto od tohoto řešení výrobci postupně upouští. Elektrické víceúčelové pánve s topným tělesem v nádobě mívají celoskleněná víka. Držáky jsou často z tepelně odolného plastu a mohou být také pogumovaná pro snadnější manipulaci. Ani stojan nevede teplo, takže nehrozí propálení podkladu, na kterém elektrická víceúčelová pánev stojí.

Bez jakých funkcí se neobejdete?

Velmi užitečnou funkcí elektrické víceúčelové pánve je termoregulace. Ta není samozřejmá, protože podle některých výrobců je bez ní příprava pokrmů jednodušší. Teplota uvnitř pánví bez termoregulace je přibližně 180 °C. Některé pánve mají také funkci držení teploty, což je velmi užitečné, pokud musíte od pánve odběhnout a potřebujete, aby jídlo uvnitř zůstalo stále teplé. Další užitečnou pomůckou je časovač, který opět nebývá v základním vybavení. Je však velmi šikovný, protože s jeho pomocí si nastavíte potřebnou dobu vaření a nemusíte celý proces tak pečlivě hlídat. Ty nejmodernější (ale také nejdražší) modely elektrických víceúčelových pánví jsou navíc vybaveny displejem, na kterém je vše přehledně a srozumitelně zobrazeno. Lepší skladnost elektrických víceúčelových pánví zajistí možnost odpojení přívodního kabelu, ten by měl být navíc doplněn o signalizaci provozu. Pánve by v neposlední řadě měly být vybaveny různými pojistkami, zejména proti nechtěnému zapnutí. Počet funkcí a možnosti elektrické víceúčelové pánve se promítají zejména do její ceny.

TIP: Cena elektrických víceúčelových pánví se pohybuje zhruba od 500-3500 Kč. I ty nejlevnější modely ale nabízí vše potřebné pro rychlé a levné vaření, pečení, smažení, zapékání či grilování!

Používání i údržba jsou velmi snadné

Výhodou elektrických víceúčelových pánví je také to, že se jejich povrch zahřeje velmi krátce po zapnutí. Na rozdíl od běžných trub tedy není nutné je nijak předehřívat. Při vkládání pokrmu dovnitř si dejte pozor především na to, aby se žádná jeho část nedotýkala víka. Zkontrolujte také, zda jsou vrchní okraje nádoby zcela čisté, jinak by mohlo víko špatně těsnit a utíkalo by vám důležité teplo. Ze stejného důvodu se také doporučuje víko příliš často neodklápět. Pokud potřebuje pokrm uvnitř zamíchat, nepoužívejte k tomu kovové ani jiné tvrdé nástroje. Nejlepší jsou dřevěné pomůcky, které povrch nijak nepoškrábou a nesníží tak jeho nepřilnavost. Na poškrábání zejména tohoto povrchu si dejte pozor také při čištění. Vzhledem k sníženému riziku připalování pokrmů často stačí mísu pouze opláchnout vodou a umýt hadříkem. Elektrickou víceúčelovou pánev umývejte vždy odpojenou z napájení a také vychladlou! Některé je možné umývat také v myčce, to ale samozřejmě neplatí o víku s topnou spirálou.

(0 hlasů)

Categories

Related Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..