Modrá vzorovaná sedací souprava

Naše webové stránky obsahují odkazy na partnerské weby. Pokud se prokliknete z našich stránek na stránky partnera a tam si zakoupíte jeho služby, obdržíme za zprostředkování provizi (Zjistit více informací). Tato forma spolupráce nijak neovlivňuje objektivnost našich recenzí. Každým nákupem přes proklik z našich stránek podpoříte naši redakci, abychom i do budoucna mohli tvořit kvalitní a užitečný obsah. Ďekujeme.

Důležité upozornění Všechny naše články píšou skuteční lidé. Nejsou to umělé texty od stroje.



16 triků, aby vám sedací souprava vydržela déle

Sedací souprava, které se dostává pravidelné péče a údržby, se svým majitelům odvděčí minimálně dlouho životností. Je ale nutné vše provádět opatrně a s ohledem na materiál potahu. Stejně opatrně je nutné postupovat i v případě, že dojde ke znečištění sedací soupravy. V tomto článku vám proto přineseme pár užitečných rad a triků, díky kterým zajistíte své sedací soupravě tu nejlepší možnou péči.

Moderní bílá sedací souprava

1) Kde by sedací souprava neměla stát

Žádnému materiálu nesvědčí dlouhodobé vystavení slunečnímu světlu či nadměrnému teplu. Působením UV záření dochází zejména k blednutí barev. Ideální teplota je pro většinu materiálů méně než 25 °C, vyšší teploty mohou způsobovat nenávratné poškození. Přímé vystavení teplu škodí zejména pravé kůži, způsobuje její vysychání, v jehož důsledku kůže praská. Sedací souprava s potahem z pravé kůže by měla být alespoň 50 cm od jakéhokoliv zdroje tepla. U jiných materiálů dodržujte vzdálenost minimálně 20 cm.

TIP: Jaký materiál je pro sedací soupravu nejlepší? Přečtěte si náš článek Na materiálu vaší sedací soupravy záleží!

2) Zatěžujte sedací soupravu rovnoměrně

Pokud se chcete vyhnout vzniku prosezení a jinému zdeformování sedací soupravy, je nutné ji zatěžovat na všech místech stejně. Ale sedejte si pouze na ta místa, která jsou pro sezení určená. Tato rada se týká především malých dětí, které k sezení rády využívají i opěrky, případně zadní část sedací soupravy. Nadměrná zátěž částí, které na ni nejsou uzpůsobeny, může vaši sedací soupravu nenávratně poškodit.

3) Sedací souprava potřebuje pravidelnou údržbu

Ať už je materiál potahu vaší sedací soupravy jakýkoliv, pravidelnou údržbu bude vyžadovat vždy. Ačkoliv se to vzhledem k jeho velikosti nezdá, škodlivý je zejména prach. Pravidelně, minimálně 2x za měsíc, proto svou sedací soupravu vyluxujte. Ničemu neuškodí, pokud ji jednou za čas otřete vlhkým hadříkem s kapkou čisticího prostředku určeného k péči o daný materiál. A alespoň jednou za rok dopřejte své sedací soupravě odborné vyčištění.

4) Ochrana v podobě impregnace

Impregnace vytvoří ochrannou vrstvu, která zvýší odolnost a prodlouží životnost sedací soupravy. Omezí působení nepříznivých vnějších vlivů jako je teplo či sluneční záření. Díky impregnaci bude navíc vaše sedací souprava chráněna před znečištěním, které nebude materiál potahu tolik poškozovat a půjde snadněji odstranit.

Dítě na sedací soupravě

5) Zabarvená sedací souprava je katastrofa

Bohužel, ale právě tento způsob znečištění, se kterým se může vaše sedací souprava setkat, je jeden z nejhůře odstranitelných. Snažte se mu tedy předejít a vyvarujte se kontaktu potahu sedací soupravy s textiliemi, u kterých hrozí, že budou pouštět barvu. Většina textilií barvu pouští, pokud navlhnou. Na sedací soupravu nepokládejte ani noviny nebo časopisy, mohlo by dojít ke znečištění inkoustem.

6) Buďte ostražití a rychlí

Pokud dojde k znečištění sedací soupravy, jeho zdroj okamžitě odstraňte. Zbavit se zaschlých skvrn je náročné a v některých případech nelze provést bez odborných zkušeností. Jakmile dojde ke znečištění, odstraňte je pomocí navlhčeného hadříku. Můžete také přidat kapku saponátu, ujistěte se ale, že má neutrální pH, tedy takové, které neškodí žádnému materiálu.

7) Co dělat, když se sedací souprava polije?

Pokud dojde ke kontaktu sedací soupravy a tekutiny, je nutné zasáhnout co nejrychleji. Postižené místo nejdříve zbavte tekutiny. Na vysušení použijte savý hadřík, papír nebo papírové ubrousky. Jakmile je veškerá tekutina pryč, místo opatrně vyčistěte navlhčeným hadříkem, případně s kapkou saponátu s neutrálním pH. Poté místo ještě dosušte suchým hadříkem.

TIP: Skvělým pomocníkem je také vysavač, který je určen jak k suchému, tak k mokrému vysávání. Jak vybrat ten nejlepší se dočtete v našem článku 16 triků, jak vybrat vysavač.

8) Hlavně šetrně

Málokterému materiálu nevadí hrubá síla. Při běžném čištění nebo odstraňování skvrn potah nedrhněte, ale buďte jemní a šetrní. Volte raději hadříky z jemného materiálu, zejména u kůže se zcela vyhněte drsným kartáčům. Hrubé či zaschlé nečistoty (např. zbytky jídla) neškrábejte s použitím nehtů nebo tvrdých předmětů. Na pomoc si můžete vzít lžíci, která s odstraněním pomůže, aniž by potah poškodila.

Modrá vzorovaná sedací souprava9) Používejte vhodnou chemii

Pro čištění potahů sedacích souprav používejte ty prostředky, které jsou pro daný materiál určené. Máte-li sedačku z eko kůže, nezapomeňte, že jde o kůži umělou, takže prostředky k ošetření pravé kůže jsou pro tento potah zcela nevhodné. Eko kůži také jako jediné nesvědčí vlhčené ubrousky. Při čištění se vyhněte zejména čisticím prostředkům obsahujícím rozpouštědla, bělidla, ředidla, alkohol, benzín nebo kyselinu. Tyto látky by mohly způsobit nenávratné poškození vláken potahu sedací soupravy.

10) Nečistěte pouze skvrnu

V případě znečištění sedací soupravy máme často tendenci čistit pouze postižené místo. Tím ale může dojít k vytvoření tzv. map, kdy bude na sedací soupravě viditelný okruh čištění. K tomu dochází vlivem zasychání okrajů místa, na které jsme použili čisticí prostředky. Abyste se tvorbě map vyvarovali, čistěte větší plochu, ideálně od jednoho okraje sedací soupravy k druhému.

11) Sůl nad zlato

Díky moudrosti našich babiček máme k dispozici spoustu užitečných rad, jak se zbavit nechtěných skvrn. Tak například sůl skvěle vyčistí skvrny vzniklé politím kávou či vínem. Tekutinu odsajte a místo posypte solí. Po pár hodinách sůl utřete a polité místo ještě vyčistěte pomocí hadříku namočeného ve vodě s kapkou saponátu.

TIP: Ekologická drogerie je plná podobných vychytávek. O tom, jaké další úžasné pomocníky pro úklid doma najdete, se dozvíte více v tomto článku.

12) Šikovným pomocníkem je i citronová šťáva

Pokud se vám na sedací soupravu vylil čaj, zakapejte postižené místo trochou citronové šťávy. Ta je velmi účinná také v boji se skvrnami způsobenými od ovoce. Ještě silnější látku pomáhající s odstraňováním skvrn získáte smícháním citronové šťávy s vinným octem v poměru 1:1. Pokud si potřebujete poradit s krví, přidejte 1 lžičku citronové šťávy do 100 ml studené vody.

Psi na sedací soupravě13) Zatočte i s hůře odstranitelnými skvrnami

Povedlo se sedací soupravu umazat čokoládou? Nebo jste na ni našli přilepenou žvýkačku? Nezoufejte, i v těchto případech si můžete pomoci snadno a rychle. Budete potřebovat jediné – led. Pomocí ledu zamrazíte skvrnu, která půjde po chvilce snadno odstranit. Pozor si dejte na to, abyste ji sundávali opatrně a neponičili tak potah. Na skvrny od inkoustu nejlépe pomáhá kombinace lihu a benzinu, tato směs je volně prodejná v lékárně.

14) Sedací souprava nemá ráda teplou vodu!

Při čištění používejte studenou, maximálně vlažnou vodu. V některých případech může totiž teplá voda znečištění ještě zhoršit. Látky se pak z povrchu sedací soupravy hůře odstraňují, nebo nejdou odstranit vůbec. Týká se to především znečištění od vajíček nebo skvrn od krve.

15) Čištění „nanečisto“

Každý materiál snese něco jiného – co jednomu prospívá, jinému škodí. Před použitím jakéhokoliv čisticího přípravku si proto raději vyzkoušejte, jak bude s materiálem potahu vaší sedací soupravy reagovat. Stačí menším množstvím vyčistit místo, které nejde tolik vidět, např. na zadní nebo spodní části. V případě, že dojde k poškození potahu, vy budete mít jasno a nikdo jiný si ničeho nevšimne.

16) I sedací souprava si zaslouží odbornou péči

Některé skvrny jsou horší než jiné a vyžadují odbornou péči. Pokud je vaše sedací souprava znečištěna agresivní látkou jakou může být např. lak na nehty či inkoust, raději se rovnou obraťte na odborníky. Neodborným čištěním můžete způsobit nenávratné poškození vaší sedací soupravy. Tu svěřte do rukou odborníků také v případě, že vaše snahy o odstranění znečištění nebyly úspěšné. A vždy se při péči a čištění řiďte pokyny od výrobce sedací soupravy.


Obchody, kde koupíte TOP produkty pro péči o sedací soupravu

5/5 - (1 vote)


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..