Trampolína s ochranní sítí

Naše webové stránky obsahují odkazy na partnerské weby. Pokud se prokliknete z našich stránek na stránky partnera a tam si zakoupíte jeho služby, obdržíme za zprostředkování provizi (Zjistit více informací). Tato forma spolupráce nijak neovlivňuje objektivnost našich recenzí. Každým nákupem přes proklik z našich stránek podpoříte naši redakci, abychom i do budoucna mohli tvořit kvalitní a užitečný obsah. Ďekujeme.

Důležité upozornění Všechny naše články píšou skuteční lidé. Nejsou to umělé texty od stroje.



Užijte si zábavu na zahradě a pořiďte si trampolínu!

Obliba trampolín v posledních několika letech rychle stoupá. Není se co divit. Vyřádí se na ní především děti, užít si mohou ale i dospělí. Na českém trhu je k dostání velká řada těchto náčiní, které se liší nejen cenou, ale především kvalitou. Poradíme vám, na co se při výběru zaměřit, abyste si koupili opravdu bezpečnou trampolínu, která vám dlouho vydrží.

Trampolína s ochranní sítí

Je vůbec dobrý nápad si trampolínu pořizovat?

Před několika lety přišli američtí pediatři s tím, že vzhledem k vysokému počtu léčených dětských zranění nejsou trampolíny bezpečné. Jejich bezpečnost se ale naštěstí posunula dopředu. Většina trampolín je mnohem stabilnějších než kdysi a navíc jsou ty současné opatřeny mnoha ochrannými prvky. Ne všichni výrobci jsou ale stejně poctiví a v obchodech můžete narazit i na velmi nekvalitní a tím pádem i více rizikové trampolíny. Níže vás podrobněji seznámíme s tím, jaké bezpečnostní parametry by trampolína měla mít, abyste předešli úrazům. Mějte však na paměti, že skákání na ní je stále aktivita, u které nelze předejít úplně všemu.

TIP: Uvažujete, že byste si koupili i bazén? Jeho výběru jsme se věnovali v tomto článku, kde najdete spoustu zajímavých informací a užitečných rad.

Pozor na velikost a nosnost

Nejběžnějším tvarem skákací plochy je kruh, nalézt lze ale také obdélníkové či nepravidelně tvarované. Velikost trampolíny musíte přizpůsobit především rozměrům prostoru, kde ji chcete mít umístěnou. Základním parametrem je průměr. Jedná se o celkový průměr, tedy včetně místa pro pružiny. Odečtením přibližně 30 cm získáte průměr plochy určené ke skákání. Liší se také výška trampolín. Pokud ji budou používat menší děti, je vhodné volit spíše ty nižší. Případně můžete dokoupit schůdky. Nosnost se většinou pohybuje kolem 100-150 kg. Je tedy dobré vědět, kolik lidí bude trampolínu najednou používat, abyste ji nepřetížili.

Bezpečnost na prvním místě

Trampolína by neměla stát v těsné blízkosti stromů, nábytku nebo zdi. Z hlediska bezpečnosti by měl prostor kolem trampolíny zůstat volný alespoň do 2 metrů. Pokud však máte trampolínu s ochrannou sítí, stačí vám jenom 50 cm prázdného prostoru. Trampolínu můžete pořídit i bez ochranné sítě, je však lepší ji dokoupit a k trampolíně přidělat, zejména budou-li ji používat malé děti. Jelikož se na trampolíně skáče dost vysoko, ujistěte se, že nad trampolínou nic není alespoň ve výšce 7 metrů od země. Ujistěte se také, že konstrukce je vyrobena z opravdu kvalitní oceli. Zaměřte se především na sváry, které musí při používání trampolíny vydržet velký tlak a mohly by prasknout.

Trampolína

Certifikační značka GS je zárukou bezpečnosti

Pod zkratkou TÜV se skrývá nezávislá certifikační společnost, jejíž certifikáty jsou uznávané po celém světě. Jedná se o sdružení několika německých organizací, které provádí testování výrobků a zkoumají jejich nezávadnost. Výrobkům s jejich certifikátem můžete opravdu důvěřovat. Značku GS získávají výrobky, které splňují evropské bezpečnostní normy. Získání této značky je dobrovolné, což ještě zvyšuje důvěru ve výrobce, kteří o ni pro své produkty požádají. Dokazují tím, že jim na kvalitě jejich zboží a ochraně zákazníků skutečně záleží. Pro vás je tato značka dokladem, že zakoupená trampolína není zdraví škodlivá a splňuje důležité podmínky na bezpečnost. Společnost TÜV není ale jediná, která podobné certifikáty uděluje. Naleznete-li u vybraného produktu jiný certifikát, i ten může plnit stejnou a stejně hodnotnou funkci. O méně známých certifikačních společnostech se ale raději podrobně informujte.

TIP: Také zahradní houpačka je skvělý způsob, jak se zabavit. Věnovali jsme jim článek Na co se zaměřit při výběru zahradní houpačky.

Chraňte sebe i trampolínu samotnou

Asi nejdůležitějším bezpečnostním prvkem je ochranná síť, která vede kolem trampolíny do výšky několika metrů. Zabraňuje nepříjemným úrazům v důsledku pádu na zem. Pružiny po okrajích trampolíny musí být bezpečně zakryté, jinak hrozí, že se o ně ošklivě zraníte. U kvalitnějších trampolín je kolem pružin ještě obalový materiál, například PVC nebo pěna. Tyče, které vedou od ochranné sítě, by měly vést po celé délce až k zemi. Tím je zajištěno, že při případném pádu do sítě nedojde k jejímu uvolnění. A pozor, trampolína může představovat určité nebezpečí i v případě, že ji nikdo nepoužívá. Dokoupením ochranné sítě pod trampolínu zabráníte domácím mazlíčkům nebo malým dětem, aby se schovali pod skákací plochu.

Kvalitní trampolína

Kvalitní trampolína dlouho vydrží

Je-li trampolína vyhotovena z opravdu kvalitního materiálu, je sice dražší, ale její životnost je znatelně delší. U méně kvalitních trampolín vás čeká vyměňování náhradních dílů a jejich neustálým dokupováním se vám celý nákup ve finále znatelně prodraží. Konstrukce by měla být ideálně z kalené oceli s galvanizováním, která je velmi odolná. Skákací plocha z polypropylenu lépe odolává nepříznivým vlivům počasí. Její životnost můžete ještě prodloužit zakoupením speciální plachty, která ji ochrání zejména před deštěm nebo silnějším sluncem. Lepší je také vybírat trampolíny, jejichž kovové části jsou ošetřeny přípravkem zabraňujícím korozi.

Trampolínu si užijí děti, ale i dospělí

Trampolíny si mnoho lidí spojuje s dětským dováděním a většina dospělých se stydí je také vyzkoušet. Skákání na nich je ale velmi zábavné a určitě se o tuto venkovní aktivitu nenechte ničím připravit. Pokud přeci jen nejste vyznavači takového druhu zábavy, pak vězte, že skákání na trampolíně je čím dál tím víc oblíbenější sportovní aktivita. Ano, sportovní. Při skákání se vám totiž posilují všechny svaly v těle, a to bez namáhání kloubů. Cvičíte si také koordinaci pohybu a rovnováhu. A samozřejmě při něm spalujete také kalorie. Pro lepší pocit si můžete pořídit fitness trampolínu s vysoce odolným skákacím povrchem a nosností 100 kg, která je pro jednoho sportovce ideální.

TIP: Trampolína je skvělý způsob, jak si zacvičit. Jaké další způsoby a pomůcky si můžete pořídit vám poradí náš článek o domácí posilovně.


Obchody, kde koupíte TOP trampolínu

5/5 - (1 vote)


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..