Poradíme vám, čím se řídit při výběru grilu

Především letní sezóna je časem, kdy se griluje ve velkém. V dnešní době si ale můžete pořídit také malý stolní gril na elektřinu, který lze bez problémů používat doma. Podívejte se spolu s námi, jaké existují typy grilů, z jakých materiálů či částí se skládají a na jaké další parametry byste při výběru ideálního grilu měli myslet. Na konci článku najdete také seznam nejlepších 5 elektrických grilů, s kterými zažijete to nejlepší (nejen) letní grilování!

Grilování v létě

TOP 5 elektrických grilů (recenze na konci článku)

ProduktNázev produktu
Jata GR 559Jata GR 559
Sencor SBG 6650BKSencor SBG 6650BK
DeLonghi CGH 1030 DDeLonghi CGH 1030 D
Tefal Optigrill+ XL GC722D34Tefal Optigrill+ XL GC722D34
Sage 800 GRSage 800 GR

Z čeho se gril skládá?

Základem grilu je rošt (především u venkovních grilů) nebo grilovací deska (stolní grily). Rošt by měl být z nerezu nebo litiny a nabízí se často také smaltovaný, který se snadněji udržuje. Grilovací deska bývá pak z nepřilnavého povrchu, nejčastěji teflonu. Některé grily mívají také víko, které umožní rychlejší či kvalitnější úpravu jídla. Díky víku můžete grilovat nepřímo a v případě grilu na dřevěné uhlí můžete potraviny uvnitř také udit. Pro zdravější grilování vybírejte gril s výklopnými deskami a miskou nebo tácem, které slouží pro odvádění tuku, aby se nepřipaloval. Velmi užitečné také je, pokud má váš gril prostor určený pro odkládání, ať už pomůcek na grilování, přípravu potravin a nebo jídla samotného. U větších grilů bývá odkládací plocha často automaticky a narazit můžete také na grily se speciálním prostorem pro nakládání masa apod.

Dodatečné příslušenství pro ještě snadnější grilování

Ke grilům patří mnoho doplňků a pomůcek, které nejsou vždy v základní výbavě. Mezi ty nejdůležitější bychom zařadili termostat a teploměr. Pomocí termostatu si můžete nastavit požadovanou teplotu uvnitř grilu, ten je ale k dispozici pouze pro gril elektrický a plynový. Teploměr bývá často umístěn ve víku grilu, lze jej ale pořídit i samostatný. Díky němu budete mít neustále kontrolu nad ideální teplotou pro přípravu konkrétního pokrmu. Mnoho obchodů nabízí také různé sety pomůcek na grilování, ve kterých naleznete jehly na špíz, mašlovačky k potírání masa, obracečky nebo kleště apod. Pořídit si ale můžete také mnoho zajímavých kousků speciálního grilovacího nádobí jako jsou pánve na gril, podstavce na hrnce nebo grilovací desky. Máte-li gril umístěn po celý rok venku, je dobré pořídit si na něj ochranný kryt nebo plachtu.

Jak velký gril potřebujete?

Nejste si jistí, jakou velikost grilu zvolit? Konkrétní parametry a jejich vhodnost pro konkrétní počet strávníků vám pomohou určit dvě vodítka. Jedním z nich je výkon grilu, který se udává u plynových a elektrických typů. Pro občasné použití stolních grilů si vystačíte i se 2 kW, výkon od 2-5 kW je pro častější užívání malých stolních grilů. Grily s hodnotou do 5 kW jsou určené pro občasné použití či pro menší počet osob (1-5). Pro častější grilování a pro 5-10 lidí se hodí grily s výkonem 5–10 kW. Grily s výkonem nad 10 kW využijete v případě opravdu velkých grilovacích akcí. Dalším vodítkem je rozměr grilovací plochy. Plocha okolo 1 200 cm2 je vhodná pro max. 3 strávníky, pro čtyři už volte gril s plochou alespoň 1 500 cm2.

Grilování hamburgerů

Dbejte na bezpečnost grilu

Jedním z nejdůležitějších parametrů grilu je jeho pevnost a stabilita. To se týká i stolních grilů, zejména na to však dbejte u grilů venkovních. Pohlídejte si, aby všechny spoje grilu byly pořádně utažené, a mějte na paměti, že čím méně jich bude, tím stabilnější bude i váš gril. Každý nedotažený šroubek totiž konstrukci grilu oslabuje. Zejména u grilu na dřevěné uhlí je nestabilita obzvlášť nebezpečná, protože hrozí vysypání žhavých uhlíků a tedy i riziko vzniku požáru. Dále dbejte na materiály případných úchytů a držadel, ty musí být z nevodivého materiálu, abyste se při manipulaci s grilem nepopálili. U plynových grilů je vhodné volit takové typy, které mají zakryté hořáky a u kterých tedy nehrozí kontakt tuku přímo s hořákem. V případě, že máte plynový gril, jehož hořáky nic neodděluje, doporučujeme si pořídit ocelovou lištu, která tuto funkci hravě zvládne.

Údržba grilu nemusí být náročná

Nejvíce údržby vyžaduje rošt grilu, který je především nutné zbavit každého kousku připečeného pokrmu, a to ideálně ihned. Rošt se nejlépe čistí, je-li zahřátý, a k nejlepší údržbě doporučujeme použít speciální kartáče, které odstraní všechny připáleniny i jiné nečistoty. Existují také speciální přípravky na čištění grilů, které vám zajistí nejen dokonalou čistotu, ale také ochranu. Také grilovací desky v případě elektrického grilu je dobré po každém použití umýt. Většina grilů má tyto desky odnímatelné a velmi často je také možné je mýt v myčce nádobí. Pokud se vám údržbě grilu nechce věnovat příliš času, pohlídejte si materiál, z kterého grilovací plocha je. Ideální je v takovém případě nepřilnavý teflon, který vyžaduje výrazně méně údržby. U plynového grilu před prvním použitím v sezóně zkontrolujte hadice a těsnění. Potřete rozvody vodou se saponátem a pusťte plyn, tam, kde vznikají bublinky, dochází k úniku plynu a je potřeba tato místa utěsnit.

Jaký typ grilu vám bude nejvíce vyhovovat?

Grily se nejčastěji rozdělují podle zdroje tepla na tři druhy: plynové, elektrické, na dřevěné uhlí. Každý z těchto typů má rozdílné vlastnosti a hodí se do jiných prostorů, pro jiný počet lidí, k jiné přípravě pokrmů apod. Nejlevněji pořídíte grily na dřevěné uhlí, mezi nejdražší se zase řadí elektrické grily. Ty lze používat téměř ihned po zapnutí, ale pouze tam, kde je přístup k elektrické zásuvce. Na druhou stranu k jejich zapojení nic jiného nepotřebujete, kdežto k ostatním typům musíte pořídit buď propanbutanovou láhev, nebo dřevěné uhlí. U grilu na dřevěné uhlí také musíte čekat, až se uhlíky dostatečně zahřejí. Plynový a elektrický gril se oproti grilu na dřevěné uhlí snáze udržují a rovněž u nich můžete regulovat teplotu pomocí termostatu, což u grilu na dřevěné uhlí nelze. Každý z typů grilů má ještě několik podtypů a na ně, stejně jako na podrobnosti k jednotlivým typům, se podíváme teď podrobněji.

Nejlepší gril

Elektrický gril

Elektrické grily seženete jak velké určené pro venkovní použití, tak menší stolní, které lze používat i v uzavřené místnosti. Z toho vyplývá, že při grilování na elektrickém grilu není vypouštěn žádný kouř ani jiné zplodiny a nevzniká ani odpad v podobě popela. K zapojení elektrického grilu potřebujete pouze zdroj elektřiny, jejich ovládání je velmi jednoduché a často u nich lze regulovat teplotu. Rychle se nahřejí a grilovací plocha je velmi často z nepřilnavých materiálů, díky čemuž se také snadno udržují. Právě materiál grilovací plochy, stejně jako možnost termoregulace není ale samozřejmostí, takže si tyto parametry při výběru pohlídejte. Dále se zajímejte o to, zda je gril vybaven nádobou na přebytečný tuk a případně, jakým způsobem je indikovaná teplota grilovací desky. Příkon elektrických grilů bývá okolo 1200–2200 W a čím vyšší příkon, tím rychleji se gril zahřeje.

TIP: Někomu na elektrických grilech vadí absence typické „grilovací“ vůně. Dražší elektrické grily jsou proto vybaveny funkcí aromatizace dřevem. Dovnitř grilu umístíte kapsli s kousky dřeva, které po zahřátí uvolňují příjemnou vůni – nejen do vzduchu, ale i do grilovaných pokrmů.

Typy elektrických grilů

Elektrický grily si můžete pořídit zahradní, nebo stolní, které se liší zejména svou velikostí. Dalším rozdělením elektrických grilů je pak na otevřené a kontaktní. Kontaktní grily mají dvě poloviny, které se při grilování mohou položit na sebe a jídlo je tedy opékáno z obou stran. Některé modely kontaktních grilů mají grilovací plochy variabilní, takže je možné je rozložit na jednu větší desku, případně určit, v jaké výšce bude vrchní plocha – ta se tedy potravin uvnitř může, ale nemusí dotýkat. Otevřené grily se často označují také jako barbecue grily a jsou vybaveny roštem nebo grilovací plochou a jedná se o „klasický“ typ grilu. Specifickým typem elektrického grilu je tzv. raclette gril, který má ve spodní části umístěné malé pánvičky. V nich lze rozehřát směs ze sýru a jiných surovin, kterou se posléze polévají potraviny ugrilované na povrchu. Pánvičky ale využít nemusíte, v takovém případě gril slouží jako „klasický“.

Typy grilovacích ploch u elektrických grilů

Elektrické grily se prodávají buď s roštem, nebo s deskou – z hladkého, nebo žebrovaného povrchu. Některé grily mají dokonce více setů těchto grilovacích povrchů. Každý z nich je určen pro přípravu jiného typu pokrmu. Grilovací desky s hladkým povrchem jsou vhodné pro grilování menších jídel, například zeleniny, ryb či hub. Pro větší kusy masa nebo přípravu steaků je pak vhodná žebrovaná deska a rošt je ideální pro přípravu jakéhokoliv masa s tím, že tuk, který z něj odkapává, spadá mezerami dolů do speciální nádoby. Hladké desky bývají vyráběny z různých materiálů jako je litina, keramika, terakota nebo přírodní kámen. Ten se déle nahřívá, ale teplotu dlouho udrží, stejně jako litinová deska, jejíž nahřátí trvá pouze chvíli. Desku z terakoty je před zahřátím dobré natřít olejem a její výhodou je vysoká odolnost, takže lze pokrm upravovat (krájet) i přímo na ní. Deska z keramiky je nepřilnavá a lze na ní pokrmy připravovat i bez tuku, navíc se skvěle udržuje.

Jak vybrat gril

Plynový gril

Plynové grily jsou vybaveny 1-5 plynovými hořáky a je u nich poměrně důležitá jejich hmotnost, zejména, pokud s nimi chcete cestovat. Musíte totiž počítat i s tím, že s sebou budete muset tahat propanbutanovou láhev. Připojení k ní není vždy automatické, proto si zjistěte, že je váš gril má. Plynový gril se rychle rozehřívá a často je možné u něj regulovat teplotu. Hořáky by měly být rozmístěny tak, aby grilovací plochu zahřívaly rovnoměrně. Ideální je, pokud lze každý hořák zažehnout zvlášť a šikovná je také možnost piezo zapalování, které hořáky samo zažehne, nepotřebujete k tomu tedy žádný zdroj ohně. Některé plynové grily jsou vybaveny tzv. flavorizérem, což je speciální ocelový profil umístěný nad hořáky. Na něj pak odkapává tuk a šťáva, která se nedostane přímo na hořáky a gril je tak ochráněn před vzplanutím. Navíc je tímto způsobem zachována lepší chuť i vůně připravovaného pokrmu.

Typy plynových grilů

Plynové grily lze rozdělit na 3 typy – lávové, kontaktní a grily s technologií RBS. Hořáky lávových grilů jsou doplněny lávovými kameny, které se rychle ohřejí a absorbují teplo. Fungují především jako pomůcka pro zachytávání odkapávaného tuku, který při kontaktu s hořákem nejen, že může vzplanout, ale také uvolňuje škodliviny. Lávové kameny vydrží v průměru jednu sezónu a jsou samočisticí, stačí je po skončení grilování nahřát alespoň na 5 minut a všechny nečistoty se vypálí. Kontaktní grily mají rošt a plotnu, nejčastěji litinové, tedy takové, které ideálně vedou teplo. Hořáky jsou umístěny přímo pod roštem. Grily s RBS (Radiant Burner System) technologií mají hořáky umístěny nikoliv vespod, ale na bocích grilu. Tím je zcela zamezen jejich kontakt s tukem či šťávami z masa. Umístění na bocích vede také k dokonale rovnoměrnému rozprostření tepla při grilování.

Gril na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí patří stále mezi nejoblíbenější typ, protože se řadí k nejlevnějším modelům. K jejich používání je potřeba dřevěné uhlí nebo brikety, které se musí pořádně rozpálit. Z toho důvodu je grilování na tomto typu grilu náročnější nejen na čas, ale také na manipulaci. Chce to trochu cviku, jakmile se ale naučíte uhlíky či brikety nahřívat, vše půjde snadněji i rychleji. U grilů na dřevěné uhlí nelze regulovat teplotu, tu si tedy musí pohlídat majitel grilu sám. Teplotu lze do jisté míry regulovat pomocí vzduchových otvorů, je-li jimi gril v dostatečné míře vybaven. U grilu na dřevěné uhlí se navíc musí teplota uvnitř neustále udržovat, aby nedošlo k nechtěnému předčasnému vyhasnutí. Tuk a šťávy odkapávají na uhlí, takže je dobré tyto grily doplnit o speciální sběrné nádoby. Při hoření dřevěného uhlí či briket ale vzniká nezaměnitelné aroma, které také přispívá k velké oblibě tohoto typu grilu.

Stolní gril

TOP 5 elektrických grilů pro to nejlepší letní grilování (2019)!

Elektrický gril je velmi šikovný pomocník, kterého lze používat venku i doma. Hodí se pro přípravu různorodých pokrmů a grilování na elektrickém grilu je ze všech typů nejrychlejší a především nejzdravější. Vybrali jsme pro vás těchto 5 kousků, které jsou vybaveny různými funkcemi pro to nejsnadnější a nepříjemnější grilování – kdykoliv a kdekoliv.

Jata GR 559

Jata GR 559
Zdroj: Mall.cz

Elektrický gril Jata GR 559 je jedinečný především díky materiálu grilovací desky. Ta je totiž vyrobena z ryze přírodního materiálu – terakoty, díky kterému je zachována čistá chuť i vůně připravovaných pokrmů. Tento materiál je nepřilnavý, snadno se udržuje a je také velmi odolný, takže na něm můžete jídlo rovnou i krájet a neriskujete poškrábání. Používejte ale raději pomůcky ze dřeva nebo z plastu. Desky jsou ručně vyráběné ve Španělsku a jejich kvalita je zaručena. Elektrický gril Jata GR 559 má zabudované tepelně izolované držáky, díky kterým je manipulace s ním velmi jednoduchá. Hodí se k přípravě všech druhů masa, zeleniny i sendvičů a je možné jej používat venku i doma.

Technické parametry produktu Jata GR 559

VlastnostSpecifikace

Typ

elektrický, stolní, zahradní

Velikost grilovací plochy

46 x 28 cm (1288 cm2)

Materiál roštu

terakota

Příkon

1600 W

Rozměry (v, š, h)

10 x 54 x 28 cm

Hmotnost

7 kg

Klady a zápory produktu Jata GR 559

Klady (+)Zápory (-)

+ termostat

– bez odkládací plochy

+ jednoduchá údržba

– bez misky na tuk

+ grilovací deska odolná proti poškrábání

– grilovací desku nelze vyjmout

+ lze grilovat bez tuku

– krátký přívodní kabel

+ zachování chutí i vůní pokrmů

– delší nahřívání

Obchody, kde koupíte produkt Jata GR 559

ObchodCena
Datart logo2 599 Kč
Euronics.cz2 599 Kč
Mall.cz2 599 Kč
Kasa.cz2 599 Kč
Alza.cz2 599 Kč

Sencor SBG 6650BK

Sencor SBG 6650BK
Zdroj: Mall.cz

Elektrický gril Sencor SBG 6650BK je vybaven automatickou regulací teploty a čitelným displejem. Topná spirála je integrovaná v grilovacích deskách, ty mají nepřilnavý povrch a jsou dvojí – hladké a vroubkované. Lze na nich pokrmy připravovat i bez přidaného tuku či oleje a jejich povrch je nepřilnavý, takže se snadno udržují. Je možné je odejmout a umýt také v myčce nádobí. Elektrický gril Sencor SBG 6650BK nabízí 3 grilovací polohy, je možné jej rozložit a grilovací plochu až zdvojnásobit. Díky paralelogramovému mechanismu se tlak při grilování rovnoměrně rozkládá. Součástí grilu je také miska na tuk a šťávu z masa, je odnímatelná a rovněž ji lze umýt v myčce nádobí. Gril má tepelně izolovanou rukojeť a protiskluzové nožky, je možné jej uložit ve vodorovné i svislé poloze a napájecí kabel lze schovat do zabudovaného úložného prostoru.

Technické parametry produktu Sencor SBG 6650BK

VlastnostSpecifikace

Typ

elektrický, kontaktní, stolní

Velikost grilovací plochy

47 x 31 cm (1457 cm2)

Materiál roštu

teflon

Příkon

2000 W

Rozměry (v, š, h)

18 x 38 x 36,5 cm

Hmotnost

7,2 kg

Klady a zápory produktu Sencor SBG 6650BK

Klady (+)Zápory (-)

+ miska na tuk

– bez automatických programů

+ termostat

– vyšší hmotnost

+ lze grilovat na dvou plotýnkách

+ tepelně izolovaná rukojeť

+ desky s nepřilnavým povrchem

Obchody, kde koupíte produkt Sencor SBG 6650BK

ObchodCena
Datart logo3 938 Kč
Mall.cz3 938 Kč
Kasa.cz3 938 Kč
Alza.cz3 939 Kč

DeLonghi CGH 1030 D

Elektrický gril DeLonghi CGH 1030 D je vlastně takovým multigrilem, protože může fungovat jako kontaktní gril, trouba a nebo gril na barbecue. Díky tomu je ideální pro přípravu jakéhokoliv masa, ryb a mořských plodů, zeleniny, vajíček, sendvičů, panini, hamburgerů a mnoha dalšího. Grilovací desky jsou žebrované, hladké a vaflové, jsou z nepřilnavého povrchu, díky kterému jsou pokrmy propečené, ale nepřipálené. Desky lze vyjmout a umýt v myčce nádobí a je také možné je rozložit a zvětšit tak grilovací plochu. Teplotu lze regulovat u každé grilovací desky zvlášť, každá má totiž své vlastní topné těleso. Elektrický gril DeLonghi CGH 1030 D má LCD displej, na kterém nastavené teploty uvidíte, a časovač, který gril automaticky po uplynutí nastavené doby vypne.

Technické parametry produktu DeLonghi CGH 1030 D

VlastnostSpecifikace

Typ

elektrický, kontaktní, stolní

Velikost grilovací plochy

37 x 23 cm (851 cm2)

Materiál roštu

teflon

Příkon

2000 W

Rozměry (v, š, h)

18,5 x 46 x 34 cm

Hmotnost

6,9 kg

Klady a zápory produktu DeLonghi CGH 1030 D

Klady (+)Zápory (-)

+ multigril (3v1)

– horní víko bez držadla

+ regulace teploty pro každou desku zvlášť

– ve vyšší pozici víko nedrží

+ více typů grilovacích desek

– horší skladnost

+ časovač

– hlasitější zvukový signál

Obchody, kde koupíte produkt DeLonghi CGH 1030 D

ObchodCena
Datart logo5 299 Kč
Mall.cz5 299 Kč
Alza.cz3 939 Kč
Euronics.cz5 299 Kč

Tefal Optigrill+ XL GC722D34

Tefal Optigrill+ XL GC722D34
Zdroj: Okay.cz

Elektrický gril Tefal Optigrill+ XL GC722D34 nabízí 9 automatických programů pro přípravu různých pokrmů, včetně červeného, drůbežího nebo vepřového masa, ryb, mořských plodů, sendvičů a hamburgerů, klobás či slaniny. Technologie „Automatického senzoru grilování“ sama nastaví potřebnou teplotu a čas podle typu a tloušťky jídla i počtu porcí. Světelný indikátor mění barvu podle teploty a stupně přípravy: fialová indikuje předehřev, modrá a zelená začátek grilování, žlutá přípravu krvavého masa, oranžová středně propečeného a červená dobře propečeného. Každá změna je ohlašována také zvukovým signálem. Grilovací desky jsou vyrobeny z litého hliníku, snadno se udržují a je možné je mýt i v myčce nádobí. Na elektrickém grilu Tefal Optigrill+ XL GC722D34 s grilovací plochou 800 cm² je možné připravit až 8 porcí.

Technické parametry produktu Tefal Optigrill+ XL GC722D34

VlastnostSpecifikace

Typ

elektrický, kontaktní, stolní

Velikost grilovací plochy

40 x 20 cm (800 cm2)

Materiál roštu

hliník

Příkon

2000 W

Rozměry (v, š, h)

17,5 x 44,5 x 36,5 cm

Hmotnost

5,96 kg

Klady a zápory produktu Tefal Optigrill+ XL GC722D34

Klady (+)Zápory (-)

+ miska na tuk

– neoddělitelné grilovací desky

+ termostat

– kratší přívodní kabel (75 cm)

+ velká grilovací plocha

– bez držadel pro přenos

+ 9 automatických programů

Obchody, kde koupíte produkt Tefal Optigrill+ XL GC722D34

ObchodCena
Okay.cz5 699 Kč
Datart logo5 699 Kč
Euronics.cz5 999 Kč
Mall.cz5 999 Kč
Kasa.cz5 999 Kč
Alza.cz5 999 Kč

Sage 800 GR

Sage 800 GR
Zdroj: Kasa.cz

Elektrický gril Sage 800 GR je ideálním pomocníkem pro přípravu zdravých a chutných pokrmů. Lze na něm připravit všechny druhy masa, ryby a mořské plody, zeleniny či pečivo, a to vše bez použití oleje či jiného tuku. Díky nepřilnavému povrchu Quantanium™ se jídlo nepřipálí a údržba je tak velmi snadná. V případě použití tuku nebo oleje vše z pokrmu steče do speciální misky, která je odnímatelná. Lze ji tedy využít i pro zachycení šťávy z masa, kterou je poté možné opět využít. Elektrický gril Sage 800 GR lze z kontaktního přeměnit na barbecue gril a využít tak obě grilovací desky. Jedna má hladký povrch a druhá žebrovaný. Desky jsou navíc velmi odolné a v případě, že na ně nebudete používat kovové předměty, nelze je poškrábat ani při krájení. U horní grilovací desky lze nastavit libovolnou výšku, spodní desku lze sklopit. Gril je také vybaven termostatem a časovačem.

Technické parametry produktu Sage 800 GR

VlastnostSpecifikace

Typ

elektrický, kontaktní, stolní

Materiál roštu

Quantanium™

Příkon

2400 W

Rozměry (v, š, h)

15,9 x 50,6 x 38,1 cm

Klady a zápory produktu Sage 800 GR

Klady (+)Zápory (-)

+ nepřilnavý povrch grilovacích desek

– časovač jen na 15 minut

+ spodní desku lze sklopit

– desky nelze mýt v myčce

+ výšku horní desky je možné nastavit

– teplotu desek nelze nastavit zvlášť

+ miska na tuk (odnímatelná)

Obchody, kde koupíte produkt Sage 800 GR

ObchodCena
Datart logo6 989 Kč
Euronics.cz6 989 Kč
Mall.cz6 989 Kč
Kasa.cz6 989 Kč
Alza.cz6 990 Kč
(0 hlasů)

Categories

Related Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..