Zmrzlina je skvělé letní osvěžení

Naše webové stránky obsahují odkazy na partnerské weby. Pokud se prokliknete z našich stránek na stránky partnera a tam si zakoupíte jeho služby, obdržíme za zprostředkování provizi (Zjistit více informací). Tato forma spolupráce nijak neovlivňuje objektivnost našich recenzí. Každým nákupem přes proklik z našich stránek podpoříte naši redakci, abychom i do budoucna mohli tvořit kvalitní a užitečný obsah. Ďekujeme.



Nejlepší letní osvěžení pro zvláště horké dny

V létě by se mělo jíst lehké jídlo, které je ovšem plné živin a všech důležitých vitamínů a minerálů. Máme pro vás tipy, jak si připravit zdravá jídla, ale také jak si dopřát chutná letní osvěžení, které zpříjemní i ty nejteplejší dny.

Obsah článku

Zmrzlina patří mezi nejoblíbenější letní osvěžení

Jen jen málo lidí, kteří by nemilovali zmrzlinu – a zvláště v létě! Téměř v každém městě, městečku či vesnici najdete alespoň jeden stánek nebo okénko, u kterého si můžete dát svou oblíbenou příchuť v točené, nebo kopečkové podobě. Co když ale dostanete chuť na zmrzlinu, doma v zásobě žádnou nemáte a ven se vám nechce? Přesně v takových chvílích byste určitě využili jednoho skvělého pomocníka: výrobník zmrzliny.

Jak si vybrat ten nejlepší výrobník zmrzliny?

Výrobník zmrzliny patří k jednodušším kuchyňským zařízením a také výroba vlastní zmrzliny není nijak složitá. Pobavíte se při ní a máte navíc dokonalý přehled o tom, z čeho je domácí zmrzlina složená. Letní osvěžení si navíc můžete připravit ze svých nejoblíbenějších ingrediencí.

S kompresorem, nebo bez?

Výrobník zmrzliny rozlišujeme především podle toho, zda je vybavený vlastní chladicí jednotkou neboli kompresorem a nebo zda funguje bez ní. Modely bez kompresoru jsou levnější, ale také méně výkonnější, mívají menší objem a příprava domácího letního osvěžení v nich zabere mnohem více času. Musíte si totiž nejdříve namrazit speciální nádobu, a to může trvat až 24 hodin. Výrobník s kompresorem je tedy sice dražší, pokud máte ale zmrzlinu opravdu rádi a víte, že si ji budete připravovat často, určitě se vyplatí. Na domácí letní osvěžení si sice chvilku počkáte, ovšem vzhledem k tomu, že nemusíte předem nic mrazit, celková doba přípravy je mnohem kratší. Počítejte ale s vyšší spotřebou energie a přípravou více prostoru, protože výrobník zmrzliny s kompresorem je větší a méně skladný.

Na co se při výběru výrobníku zmrzliny zaměřit?

  • velikost: čím větší výrobník je, tím je dražší a tím více místa zabere – ale také připraví více zmrzliny
  • objem mísy: objem mísy, ve které se míchají suroviny, se pohybuje mezi 0,4 až 3 litry a připravíte z toho okolo 1 až 1,5 litru zmrzliny
  • výkon: výkon výrobníku zmrzliny se pohybuje mezi 10 W až 180 W a čím vyšší je, tím více várek zmrzliny můžete připravit za sebou
  • ovládání: ovládání výrobníku zmrzliny může být prováděno buď manuálně, kdy musíte u výrobníku stát po celou dobu přípravy, nebo automaticky
  • funkce: užitečné je automatické chlazení, které udržuje zmrzlinu chladnou po nastavený čas a vy ji tak nemusíte ukládat do mrazáku, časovač vám zase pomůže naplánovat si přípravu zmrzliny tak, jak potřebujete a LED diody vás upozorňují na zapnutí výrobníku, ukončení procesu apod.
  • doplňky: odměrky vám pomohou připravit správné množství surovin, speciální servírovací lžíce vám zase usnadní nabírání právě vyrobené domácí zmrzliny a díky stěrkám a špachtlím si můžete své letní osvěžení krásně ozdobit a opravdu profesionálně naservírovat

Více informací o výběru výrobníku zmrzliny, tipy na konkrétní TOP výrobníky a dokonce několik lahodných receptů na vlastní zmrzlinu najdete v našem článku Připravte si letní osvěžení u vás doma – pomůže vám výrobník zmrzliny!

Palačinky s vlastní zmrzlinou

Lahodné letní osvěžení k snídani? Palačinky!

Milovníkům sladkých snídaní nemusíme asi palačinky představovat, ale i ti, kteří dávají po ránu přednost něčemu slanému, by neměli palačinky zatracovat. Jednoduché a rychle připravené, vláčné a lehoučké, přesto dokonale zasytí. A při naplňování se fantazii meze nekladou! Dovnitř si můžete dát cokoliv vás napadne, a to včetně vlastní zmrzliny, aby se z palačinek k snídani stalo to pravé letní osvěžení.

S palačinkovačem si připravíte letní osvěžení raz dva

Připravit palačinky s palačinkovačem je mnohem jednodušší, rychlejší, ale také zábavnější než s klasickou pánvičkou. Zvládnou je i menší děti a příprava letního osvěžení pro celou rodinu se tak může snadno proměnit v krásný ranní rituál. Palačinkovač vám v kuchyni nezabere příliš místa, patří také k levnějším kuchyňským spotřebičům a i jeho provozní náklady jsou nízké.

Palačinkovač zvládne víc letních osvěžení

Připadá vám zbytečné pořizovat si kvůli palačinkám, které neděláte každý den, samostatný přístroj? Pak vás možná přesvědčí fakt, že s palačinkovačem toho můžete připravit mnohem více, například bramboráky či tortilly, ale také další oblíbené letní osvěžení s názvem galette, což je francouzský lehký koláč. Jídla připravená na palačinkovači jsou krásně lehká a především méně tučná, protože na jejich přípravu stačí opravdu pár kapek oleje.

Čím se řídit při výběru palačinkovače?

Palačinkovače jsou si velmi podobné, liší se zejména velikostí a s ní související cenou, některé modely mají vyměnitelné plotýnky a lze k nim dokoupit také například speciální plotýnky na lívance. Záleží tedy především na tom, jak často budete palačinkovač používat, pro kolik lidí budete připravovat palačinky či jiná letní osvěžení a jaké jsou vaše finanční možnosti.

Nejdůležitější vlastnosti palačinkovače

  • výkon: výkon palačinkovače se pohybuje mezi 900 až 1 500 W a čím vyšší výkon, tím rychleji dojde k nahřátí plotýnky a tím rychleji můžete začít připravovat letní osvěžení
  • materiál plotýnky: plotýnky palačinkovače by měly být vyrobené z opravdu kvalitního a hlavně nepřilnavého materiálu, ideálně opatřeného teflonovou vrstvou
  • velikost plotýnky: průměr plotýnky u palačinkovače se pohybuje mezi 20 až 40 centimetry a záleží jen na tom, jak velké palačinky máte rádi, některé modely jsou navíc vybavené i více než jednou plotýnkou
  • funkce: u palačinkovače je běžně možné nastavit teplotu a běžný je také indikátore provozu či nahřátí, mezi další bezpečnostní prvky můžeme počítat pojistku proti přehřátí a automatické vypnutí
  • příslušenství: k palačinkovači si můžete dokoupit speciální dřevěné nástroje, které nepoškodí teflonovou vrstvu plotýnky a které vám usnadní přípravu pokrmů, například roztírání těsta po plotýnce apod., k palačinkovači také často dostanete odměrku nebo lžičku, které slouží k přesnějšímu nabírání surovin

TOP palačinkovače a další zajímavé informace o palačinkovačích se dozvíte v našem článku Palačinkovač – kdy se vyplatí si ho pořídit a jak vybrat ten nejlepší?

Letní osvěžení v podobě zdravého smoothie koktejlu

Smoothie koktejl je zdravé a vynikající letní osvěžení

Koktejl bohatý na vitamíny z ovoce nebo dokonce zeleniny – to je smoothie, velmi oblíbená záležitost posledních let. Smoothie je totiž nejen báječné letní osvěžení, ale také snadný a rychlý způsob, jak do sebe dostat potřebné živiny a zároveň si na zdravém nápoji pochutnat. Pro snadnou a rychlou přípravu koktejlů využijete smoothie mixér.

Jaký typ smoothie mixéru zvolit?

Na výběr máte ze tří typů. Klasický smoothie mixér je zcela manuálně ovládaný a nad celým procesem výroby musíte dohlížet. U automatického smoothie mixéru můžete využít přednastavené programy, které za vás namíchají suroviny podle potřeby a tím vám přípravu koktejlu usnadní. Existují ještě nutriční mixéry, které jsou vybavené technologií extrakce živin ze surovin a které navíc zvládnou i drobné suroviny jako jsou obiloviny či různá semínka.

Důležité vlastnosti smoothie mixérů

  • výkon:výkon smoothie mixérů se pohybuje od 100 W do 1 700 W a čím vyšší je, tím náročnější suroviny zvládne mixér zpracovat a tím déle zvládne pracovat, aniž by došlo k přehřátí
  • počet otáček: tento parametr označuje rychlost přípravy smoothie či náročnost surovin, které mixér zvládne zpracovat, počet otáček se pohybuje mezi 10 000 až 25 000
  • počet rychlostí: většina smoothie mixérů má pouze jednu či dvě rychlosti, více rychlostí využijete v případě, že potřebujete mít koktejl opravdu rychle hotový, případně vám záleží na tom, aby byl dokonale hladký
  • maximální doba nepřetržitého provozu: smoothie mixér by měl být schopný zpracovávat suroviny alespoň 2 minuty, protože za kratší čas to většinou nestihnete; jestliže má vámi vybraný přístroj tento parametr nižší, budete jej muset po uvedené době na chvíli vypnout
  • objem nádoby: nádoba pro přípravu smoothie může mít 200 ml až několik litrů a kromě objemu by vás mělo zajímat, jestli se dá také použít ke konzumaci, zda má cestovní víčko apod.
  • použité materiály: nádoba bývá z plastu nebo skla, které je odolnější, ale také těžší, tělo může být z plastu či kovu a ze všeho nejvíce záleží na materiálu sekacích nožů, které mohou být plastové či kovové
  • hmotnost: smoothie mixéry váží od půl až po dva kilogramy a hmotnost souvisí především s jejich velikostí a také použitým materiálem s tím, že čím těžší mixér je, tím bude také stabilnější
  • hlučnost: počítejte s tím, že smoothie mixér se řadí k hlučnějším kuchyňským spotřebičům, jeho hlasitost se pohybuje mezi 70 až 100 dB
  • funkce: důležitý je pulzní spínač, který umožní na chvíli zvýšit výkon přístroje a lépe rozmixovat velké či tvrdé suroviny; hlavně v létě pro zdravé letní osvěžení využijete drcení ledu, díky kterému mixér zvládne i ořechy, některé modely mohou být schopné nasekat také bylinky a namlít kávu či maso

Tipy, jak smoothie mixér udržovat, recepty na ty nejlahodnější smoothie koktejly a také tipy na nejlepší smoothie mixéry na trhu, to vše na vás čeká v našem článku Smoothie mixér vám pomůže s vaší denní dávkou vitamínů.

Domácí zavařenina je nejlepší

Ovocné letní osvěžení

Majitelé vlastních zahrádek či zahrad mají léto jistě v oblibě právě díky bohaté úrodě ovoce: jablka, rybíz, meruňky, třešně, borůvky, maliny, jahody – na co si jen vzpomenete. Někdy se ale ovoce urodí nadbytek a my nevíme, co s takovým množstvím udělat, aby se nezkazilo a naše práce na zahradě nepřišla vniveč. Jednou z možností je ovoce zavařit a připravit si tak ty nejlahodnější marmelády a džemy, které nám vydrží opravdu dlouho. Abyste si přípravu ovocného letního osvěžení co nejvíce usnadnili, pořiďte si kvalitní zavařovací hrnec.

Zavařovací hrnec je univerzální pomocník

V zavařovacím hrnci nemusíte zavařovat pouze ovoce, letní osvěžení může mít klidně podobu vynikajících zavařených okurek. Některé modely zavařovacích hrnců vám navíc umožní také odšťavňování a nebo s nimi můžete připravit lahodné horké nápoje či polévky.

Jaký typ zavařovacího hrnce je nejlepší?

Zavařovací hrnec může být buď klasický a nebo elektrický. Klasický typ vypadá jako obyčejný hrnec, je ale vybavený speciální pokličkou s otvorem pro teploměr a dvěma úchyty po stranách. Takový hrnec se umisťuje na zdroj tepla a průběh zavařování hlídáte sami. Elektrický model je sice dražší, většinu práce ale udělá za vás a disponuje také vlastním topným tělesem.

Jaké vlastnosti zavařovacího hrnce jsou nejdůležitější?

  • materiál pláště: zavařovací hrnec je nejčastěji smaltový nebo nerezový, smaltové jsou levnější, ale také méně odolné, pohlcují více pachy a hůře se udržují
  • objem: čím vyšší objem, tím více sklenic se do hrnce vejde a nejčastěji narazíte na zavařovací hrnce o objemu 16 až 29 litrů
  • výkon:výkon elektrických zavařovacích hrnců se pohybuje mezi 1 000 a 2 000 W a čím vyšší je, tím rychleji je hrnec připravený k použití a tím rychleji je hotové samotné zavařování
  • funkce: na funkce narazíte pouze u elektrických zavařovacích hrnců a může jít například o termostat, s jehož pomocí si nastavíte ideální teplotu, odložený start, který vám umožní si zavařování lépe naplánovat, a šikovný je také LCD displej, na kterém vidíte všechny potřebné údaje
  • příslušenství: při zavařování můžete využít teploměr, speciální kleště pro bezpečné vyndávání sklenic či speciální zavařovací hlavice pro snadné uzavírání zavařovacích nádob
  • výpustný ventil: některé zavařovací hrnce mají výpustný ventil, který usnadňuje vylévání vody z něj a který můžete také využít pro nalévání připravených nápojů

V našem článku Milujete zavařeniny? Pořiďte si zavařovací hrnec! vám představíme TOP zavařovací hrnce a najdete zde také recept například na jahodový džem, švestkovo-čokoládovou pomazánku či domácí kečup a hořčici.

Sušené ovoce je chutné i zdravé

Letní osvěžení plné vitamínů: sušené ovoce

Ovoce si během procesu sušení zachovává většinu živin a prodloužíte jím také jeho trvanlivost. Sušit ale můžete i jiné potraviny, u kterých potřebujete, aby vám dlouho vydržely, a které nedokážete tak rychle zpracovat. Sušení zvládnete rychle a snadno díky sušičce potravin, šikovnému pomocníkovi do kuchyně, který vám pomůže připravit zdravé letní osvěžení.

Proč zrovna sušení?

Potraviny se suší už tisíce let a jedná se o skvělý způsob, jak si připravit letní osvěžení, které je zvláštní, chutné a plné důležitých vitamínů a minerálů. V sušičce potravin si nastavíte, jaký typ potraviny sušíte, a ta podle nastavení zajistí ideální teplotu. Díky tomu máte jistotu, že se potraviny nepřesuší nebo nespálí.

Důležité parametry sušičky ovoce

  • tvar: sušička může být buď kulatá, nebo hranatá, a každý typ má svá pro a proti: kulaté sušičky jsou levnější, hranaté mají topné těleso na straně, teplo je v nich distribuováno rovnoměrně a nemusíte během sušení vyměňovat síta jako u kulatého typu
  • výkon:výkon sušiček se pohybuje od 220 W do 1 000 W a čím vyšší je, tím rychleji jsou potraviny usušené; příliš nízký výkon může potraviny usušit nedostatečně a nerovnoměrně
  • počet sít: sušičky mívají nejčastěji 5 sít, pořídit si ale můžete i model s 9 síty, které se dokážou postarat i o hodně velkou úrodu; ke kulatým sušičkám je možné přikupovat dodatečná síta
  • materiál: sušičky potravin mohou být plastové či kovové a použitý materiál svědčí o jejich odolnosti a také trvanlivosti, souvisí s ním ale rovněž i výše pořizovacích nákladů
  • hmotnost: podle hmotnosti sušičky poznáte kvalitu materiálu, protože čím lepší materiál, tím těžší sušička bude, tím hůř se s ní ale také bude manipulovat

Stále váháte? Přečtěte si náš článek Sušička potravin vám pomůže jíst zdravě!, kde se tomuto šikovnému pomocníku věnujeme podrobněji, a možná vás přesvědčí. Najdete v něm také tipy na konkrétní TOP produkty, se kterými bude sušení jednoduché a zábavné.

Na Kolaci Z Vlastniho Ovoce Si Pochutna Cela Rodina

Znáte lepší letní osvěžení než je ovocný koláč?

Příprava ovocného koláče, buchty, placky či bublaniny je také další skvělý způsob, jak využít ovoce z vlastní zahrady, a přitom si připravit dobrotu, která v teplých dnech zasytí, potěší chuťové buňky a také osvěží. Asi každá hospodyňka a domácí kuchařka zná alespoň jeden recept na oblíbený ovocný pečený dezert. Jen ty zkušenější ale ví, že příprava takového pokrmu jde nejlépe od ruky s pomocníkem v podobě kuchyňského robota!

Proč se kuchyňský robot vyplatí?

Pokud si myslíte, že už máte v kuchyni až moc pomocníků a spotřebičů, je kuchyňský robot paradoxně tím nejdůležitějším. Zahrnuje v sobě totiž hned několik spotřebičů a dokáže mixovat, šlehat, míchat, hníst, krájet, sekat nebo strouhat.

Důležité vlastnosti kuchyňského robota

  • typ: kuchyňský robot můžete pořídit se sklopným ramenem či bez něj; na sklopné rameno se umisťují nástavce a tento typ je skladnější a zvládne více potravin
  • způsob míchání: robot suroviny míchá buď s pomocí středového systému, tím bývají častěji vybavené roboty bez sklopného ramene, nebo planetárního systému, což je nepravidelný pohyb, který ale vede k smíchání surovin i z okraje mísy
  • rozměry a hmotnost: kuchyňský robot většinou patří k větším a těžším typům kuchyňských spotřebičů a je proto důležité zvážit, zda jej budete po každém použití schovávat, nebo mu vyhradíte pevné místo na kuchyňské lince
  • objem mísy: mísa robota může mít objem od 0,3 až do 6,7 litrů a vyšší objem nesouvisí jen s větším množstvím surovin, které se do mísy vejdou, ale také náročnější přípravou zejména menších porcí
  • výkon: čím vyšší výkon, tím více práce kuchyňský robot zastane, průměrně se hodnota výkonu u robotů pohybuje mezi 500 až 1000 W
  • materiály: na výrobu kuchyňských robotů se nejčastěji používají plast a kov a jednotlivé modely se liší tím, kolik částí je z kterého materiálu; je ale potřeba si uvědomit, že kov je sice odolnější a trvanlivější, ale také těžší a dražší
  • bezpečnostní prvky: vzhledem k některým ostrým částem by měl být kuchyňský robot vybavený dětskou pojistkou a pojistkou proti nechtěnému zapnutí, běžné jsou také pojistka proti přehřátí a protiskluzové nožičky pro lepší stabilitu
  • příslušenství a doplňky: každý robot má mísu a několik nástavců, dražší modely mají nástavců víc a můžete s nimi i mlít maso, vyrábět zmrzlinu nebo těstoviny, odšťavňovat apod.

Budete si kuchyňský robot teprve pořizovat? Informací, které vám usnadní výběr, je mnohem více! A my jsme je pro vás všechny shrnuli v našem článku Kuchyňský robot vám usnadní přípravu pokrmů, ve kterém si můžete také prohlédnout konkrétní kuchyňské roboty, které patří u zákazníků k těm nejoblíbenějším.

Vaření na páře je velmi zdravé

Vaření na páře je skvělé pro přípravu lehkého osvěžení

V horkých dnech má jen málokdo chuť na těžká, mastná či příliš kořeněná jídla, po jejichž konzumaci je nám ještě více teplo. Taková jídla se dokonce v létě ani příliš nedoporučuje jíst. Přednost bychom měli dát lehkým a hlavně zdravým pokrmům, a přesně takové si můžete snadno a rychle připravit i vy. Stačí vám k tomu jeden šikovný pomocník – parní hrnec.

Proč je vaření v páře lepší?

Je-li pokrm vařený v páře, zachová si větší část živin než u jiných forem přípravy. Hotové jídlo pak lépe nejen chutná, ale i vypadá, a je navíc zdravější. V parním hrnci můžete připravit celé jídlo tedy maso, přílohu i oblohu najednou.

Jaké letní osvěžení si můžete v parním hrnci připravit?

V parním hrnci si jako letní osvěžení můžete připravit opravdu cokoliv: zeleninu, maso, rýži, těstoviny, ovoce, knedlíky a spoustu dalšího. Parní hrnec slouží nejen k vaření, pokrmy v něm totiž můžete i péct a dusit, ale také ohřívat či rozmrazovat. V páře se vám navíc nic nepřipálí a příprava chutných pokrmů je tak velmi snadná.

Důležité parametry, které byste si měli při nákupu pohlídat

  • velikost: s velikostí parního hrnce souvisí především objem a počet nádob, které souvisí s množstvím pokrmů, které v hrnci připravíte; objem se pohybuje od 3 do 12 litrů
  • materiál: levnější hrnce bývají z plastu, dražší pak z nerezu, který je kvalitnější, odolnější a vydrží výrazně déle
  • výkon:výkon se pohybuje mezi 400 až 2 000 W a závisí na něm rychlost přípravy pokrmů a také množství spotřebované energie
  • funkce: standardním vybavením bývá časovač,některé parní hrnce mají dále přednastavené programy, které vám přípravu pokrmů usnadní, funkci odložený start nebo automatické vypnutí a užitečný je i displej, díky kterému máte o průběhu procesu dokonalý přehled
  • příslušenství: k některým modelům je možné pořídit speciální nádoby například na rýži či vajíčka nebo vaničku pro přípravu omáček

Kuřecí prsa s brokolicí, filet z aljašské tresky nebo povidlové buchty – to vše a mnohem více si můžete připravit v parním hrnci. Recepty, TOP parní hrnce a spoustu dalších zajímavých informací a tipů najdete v našem článku Parní hrnec je ideální pro opravdu zdravé vaření!

Grilování k létu patří

Léto bez grilovaného osvěžení? Nikdy!

Možná teď trochu váháte: „Je grilované jídlo opravdu lehké a dostatečně osvěžující?“ Ano i ne. To, jak si suroviny na grilu připravíte, je totiž jen na vás a grilování už dávno neznamená jídla plná odkapávajícího tuku, po jejichž konzumaci se celý den nehnete z gauče. Na grilu si můžete připravit také lehkou zeleninu a nejnovější typy grilů jsou uzpůsobené právě tomu, aby pokrmy na nich připravené byly nejen chutné, ale také zdravé.

Jaký typ grilu si pořídit?

Na výběr máte ze 3 typů: plynový, elektrický a na dřevěné uhlí. Milovníci „klasického“ voňavého grilování dávají přednost dřevěnému uhlí, ovšem elektrický gril je připraven ihned k použití a grilování je s ním opravdu jednoduché. K používání plynového grilu potřebujete propanbutanovou láhev a tento typ se stejně jako elektrický velmi snadno ovládá, neboť oba typy disponují termostatem.

Důležité části grilu

Nejdůležitější částí každého grilu je rošt, případně grilovací deska u menších stolních variant. Rošt by měl být z litiny či nerezu a měl by mít především nepřilnavou vrstvu, aby bylo grilování co nejvíce pohodlné. Kvalitnější a chutnější letní osvěžení připravíte v grilu s víkem, gril na dřevěné uhlí může navíc díky víku fungovat i jako udírna. Zdravé letní osvěžení připravíte na grilu s výklopnými deskami nebo alespoň miskou či tácem, které odvádějí tuk.

Příslušenství, se kterým si grilování opravdu užijete

Grilování je oblíbený letní rituál, který si můžete díky různým pomůckám ještě zjednodušit nebo zpestřit. Pro snadnější grilování pokrmů využijete teploměr a termostat, s jehož pomocí si nastavíte teplotu uvnitř. Více zábavy si užijete a více pokrmů připravíte s jehlami na špíz, mašlovačkou na potírání masa, obracečkou či speciálními kleštěmi.

Jak gril správně udržovat?

Grilování je sice zábava, údržba grilu už možná taková ne. Jestli ale chcete mít jistotu, že si na grilu připravíte opravdu zdravé osvěžení, je pravidelná a dostatečná údržba nesmírně důležitá. Po každém použití pečlivě očistěte rošt grilu speciálním kartáčem určeným na odstraňování připálenin a nečistot. A pamatujte, že zahřátý rošt se čistí nejlépe. Grilovací desky u stolních modelů jsou většinou odnímatelné a můžete je umýt v myčce na nádobí. U plynového grilu je velmi důležité zkontrolovat, zda jsou v pořádku všechny hadice a těsnění.

Gril by vám měl sloužit dobře a dlouho a je jeho výběr je opravdu důležitý. Věnovali jsme proto grilům celý článek s názvem Poradíme vám, čím se řídit při výběru grilu, kde najdete vše potřebné, a to včetně konkrétních produktů, které patří k tomu nejlepšímu, co současný trh s grily nabízí.

Ledová káva je skvělé letní osvěžení

Nejlepší tekuté letní osvěžení? Ledová káva!

Pokud jste četli náš článek 20 tipů, jak přežít vlnu veder bez klimatizace, pak víte, že v létě byste měli konzumaci kávy omezit. Jestliže se ale bez ní obejít nedokážete, naučte se ji připravovat opravdu dokonale. A opravdu kvalitní a dobrou kávu připravíte jen s kvalitním a výkonným kávovarem!

Na jaké parametry se při výběru kávovaru zaměřit?

Kávovarů rozlišujeme velké množství typů a důležitých vlastností je proto hodně. Důležitý je především tlak, který je kávovar schopný vyvinout, ten by měl být 9 barů a vyšší. Důležitý je i výkon, který čím je vyšší, tím rychleji je kávové letní osvěžení připravené. Chcete-li si pokaždé vychutnat jiné letní osvěžení, všímejte si, zda si u vybraného kávovaru můžete změnit některé parametry. Například hrubost mletí, která má vliv na chuť i sílu připraveného nápoje.

Šikovné funkce a doplňky pro ještě lepší letní osvěžení

Letní osvěžení v podobě ledové kávy si můžete zpříjemnit napěněným mlékem. Šikovná je také funkce horké vody, s níž si můžete připravit i čaj. Kávovary s automatickým čištěním a odvápněním mají výrazně jednodušší údržbu, jejich pořizovací náklady jsou ale také vyšší. U přístrojů, které tyto funkce nemají, budete muset údržbu provádět sami a rozhodně na ni nezapomínejte.

Pákový, nebo automatický? Jaký kávovar je nejlepší?

Jak už jsme zmínili výše, kávovarů existuje více typů. Každý z nich má své plusy a mínusy a my jsme pro vás připravili jejich stručný přehled. Ten vám usnadní rozhodnutí, jaký typ kávovaru je tím nejlepším právě pro vás.

French press

  • příprava kávy pomocí vysokého tlaku
  • na mletou kávu (přístroj ale nemá funkci mletí kávy)
  • zvládne připravit i čaj
  • nejlevnější
  • skladný
  • snadná údržba
  • snadná obsluha: mletou kávu vsypte do nádoby a zalijete vodou ideálně o teplotě 96 ºC, promíchejte a nechte 3-4 vyluhovat, nakonec stlačte píst dolů a tím kávu zbavte lógru
  • kávu je nutná podávat ihned, píst totiž nezachytává oleje a s postupem času přichází připravená káva o chuť i vůni

Moka konvička

  • příprava kávy pomocí vysokého tlaku
  • na mletou kávu (přístroj ale nemá funkci mletí kávy)
  • umožňuje podílet se na přípravě kávy a udělat si z ní hezký rituál
  • tvoří ji 3 části: spodní díl, sítko a vrchní díl
  • snadná příprava: do spodního dílu se nalije voda, do sítka se nasype mletá káva a na vrch se umístí vrchní díl
  • díl s vodou se zahřívá a vzniklá pára putuje přes sítko do vrchního dílu, kde vytváří výsledný nápoj
  • připravená káva má svou specifickou chuť, která je lehce spálená
  • celá konvička se musí umístit na zdroj tepla
  • lze používat na všech typech varných desek a některé modely je možné použít i na desce indukční
  • některé modely mají vlastní zabudované topné těleso, ty pro přípravu kávy stačí pouze připojit do elektrické zásuvky

Překapávač

  • příprava kávy pomocí vody stékající přes kávu
  • na mletou kávu (přístroj ale nemá funkci mletí kávy)
  • připravená káva je slabší a chuťově jemnější
  • v překapávači připravíte až 2 litry kávy najednou
  • některé modely mají funkci ohřevu, díky které zůstane připravená káva dlouho teplá
  • snadné ovládání: voda se nalije do nádobky, vloží se kávový filtr a do něj se nasype namletá káva
  • přístroj po zapnutí začne přes namletou kávu ve filtru prokapávat vodu a do konvice začne téct překapávaná káva
  • některé modely mají permanentní filtr, k jiným je potřeba pravidelně dokupovat filtry nové (filtry jsou často na jedno použití)

Automatický kávovar

  • zvládne kávu také sám namlít, upěchovat a následně ji spařit
  • zvládne napěnit i mléko
  • velká část modelů disponuje funkcemi automatické čištění a automatické odvápňováí
  • připraví espresso, espresso lungo, cappuccino, latte či latte macchiato
  • často jsou vybavené displejem, kde můžete sledovat navolené parametry nápoje či průběh přípravy
  • často upozorní na případnou potřebu doplnit vodu, kávu nebo vysypání nádrže na odpad
  • mnoho modelů disponuje také časovačem či přednastavenými programy

Kapslový kávovar

  • nízká pořizovací cena, ale vyšší provozní náklady (zejména kvůli dokupování kapslí)
  • nevýhodou je také vysoké množství odpadu, které s kapslemi souvisí, mnoho výrobců ale v současnosti vyrábí kapsle, které jsou recyklovatelné
  • kapsle jsou hermeticky uzavřené a káva v nich vydrží čerstvá dlouho
  • kapslí existuje velké množství a v kapslovém kávovaru si tak můžete připravit celou škálu kávových, ale i nekávových nápojů
  • obsluha přístroje je opravdu jednoduchá
  • nápoj je připravený během velmi krátké chvíle

Pákový kávovar

  • nejdražší typ
  • nejnáročnější na obsluhu i údržbu
  • častěji se pořizuje do kaváren a barů, na domácí použití se málokdy vyplatí
  • na mletou kávu (přístroj ale nemá funkci mletí kávy)
  • kvalita výsledné kávy závisí na tom, jak je káva namletá a především napěchovaná do přístroje
  • namletá káva se nasype do sítka, to se umístí do páky a ta se zasune pod výpust vody
  • průtok vody i dávkování kávy se ovládají manuálně
  • k pití kávy přidává i možnost zúčastnit se její přípravy a mít dokonalý přehled o každém jejím kroku
  • nabízí mnoho variant výsledného nápoje, neboť celá příprava je ve vašich rukou
  • některé modely jsou vybavené parní tryskou pro přípravu mléčných variant espressa (cappuccino, latte, latte macchiato)

Ještě více tipů a informací o kávovarech a jejich výběru najdete spolu s TOP kávovary z každé kategorie v našem článku Pořiďte si kávovar a připravte si doma lahodnou kávu!

Přidat hodnocení


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..