7 tipů, jak správně zavařovat

Zavařování neboli sterilace se donedávna používalo zejména k uchování potravin. V případě bohaté úrody stačilo udělat domácí marmeládu nebo kompot a mohli jste si plodů zahrádky užívat celý rok. V poslední době se ale z nutné úpravy surovin stala spíše zábava a druh kulinářského experimentování.

Džem
Zdroj: Freepik.com

Nemusíte se bát – zavařování zvládne každý

Zavařit se dá téměř cokoliv. Nejčastěji se využívá ovoce, z kterého vznikají lahodné marmelády, džemy nebo kompoty. Zavařit ale můžete také zeleninu nebo třeba houby. Fantazii se meze nekladou a receptů existují tisíce. Přidávají se různé druhy koření nebo bylinek. Zkoušejí se různé kombinace chutí, ale i vůní či barev. Sklenice se zavařeninou čím dál častěji lahodí také oku. A nejlepší na tom všem je, že zavařování není žádná velká věda. S těmi správnými pomůckami a postupy si s ním poradí opravdu každý. Jakmile se naučíte základy a budete se cítit jistí v kramflecích, můžete se bez obav pustit i do vlastních experimentů.

Kvalitní potraviny jsou základ

Než se pustíte do samotného zavařování, ujistěte se, že jsou všechny suroviny bez kazů, plísně či třeba parazitů. Jen dokonale čisté suroviny zajistí dlouhou trvanlivost zavařeniny. Máte-li v plánu zavařovat třešně, je lepší je odpeckovat. To asi baví málokoho, ale s odpeckovačem bude ovoce bez pecek snadno a rychle. A myslete také na to, že méně je někdy více. Raději si připravte menší množství surovin. Budete tak mít jistotu, že vše v klidu stihnete – a přidat můžete vždycky.

Připravte si vše potřebné

Dopředu si připravte všechno náčiní. Tím úplně nejdůležitějším jsou nádoby na zavařování a jejich uzávěry. Nejčastěji se používají zavařovací sklenice se šroubovacími víčky. Dále budete potřebovat hrnec. Zavařovat můžete v jakémkoliv vysokém hrnci. Pořídit si ale také můžete přímo hrnec zavařovací, který vám práci dost usnadní. Hrnec musí být vysoký tak, aby se při zavařování zaplnil maximálně do půlky, aby z něj nic nevyteklo. Na plnění nádob si připravte naběračku nebo trychtýř. Může se vám hodit také odměrka, různé mísy, lžíce nebo nůž. Zkuste si celý proces projít v hlavě, abyste na nic nezapomněli a nemuseli to hledat v průběhu zavařování. Stačí totiž i malá chvilka vaší nepozornosti a celou práci můžete vyhodit. Po ruce také mějte utěrku na stírání vyteklé zavařeniny a pro vaši ochranu používejte zástěru a chňapky.

Zavařování džemu
Zdroj: Freepik.com

Čistota je na prvním místě

Stejně jako u surovin je potřeba dbát na čistotu také u veškerého náčiní. Nádoby na plnění pořádně umyjte, můžete použít i myčku. Ujistěte se, že na nádobách nezůstal čisticí prostředek. Uzávěry nechte chvíli vyvařit, stačí 5 minut. Zkontrolujte také, zda jsou nádoby bez kazů a bez prasklin a jestli uzávěry mají v pořádku těsnění. Při naplňování se může stát, že trochu zavařeniny umaže hrdla nádob. Ty proto pečlivě utírejte – ale jen opravdu čistou utěrkou. Může se to zdát až přehnané, ale jakákoliv špína, která se do zavařeniny dostane, způsobí její brzké zkažení.

Zvolte způsob zavařování, který vám vyhovuje

Způsob zavařování se liší především podle toho, co zavařujete. Pokud vyrábíte různé zavařené směsi s kousky surovin, s nálevem a kořením či bylinkami, zavařování probíhá přímo v nádobách. Různé marmelády, džemy nebo zeleninové pyré se zavařují samostatně v hrnci a teprve po dokončení se plní do nádob. Při zavařování v nádobách je uzavřené vyskládejte na podložku v zavařovacím hrnci nebo na dno vystlané čistou utěrkou. Pokud máte problém s uzavřením nádob, použijte speciální zavařovací hlavu. Poté do hrnce nalijte vodu a myslete na to, aby byl teplotní rozdíl mezi ní a náplní uvnitř nádob co nejmenší. Vodu nalijte maximálně do poloviny hrnce, stejně tak samotnou zavařeninu. Hrnec poté zakryjte a vodu či zavařeninu přiveďte k varu, poté vařte dle potřeby. Doba a teplota vody či zavařeniny v hrnci se liší podle objemu nádob i náplně, vše potřebné si dopředu zjistěte. Teplotu uvnitř hrnce kontrolujte speciálním teploměrem, který zvládne i opravdu vysoké teploty.

Zavařování zeleniny
Zdroj: Freepik.com

Při práci s nádobami buďte opatrní

Jakmile je hotovo, nádoby se zavařeninou opatrně vyndejte z hrnce. Abyste zabránili popáleninám, raději použijte k tomu určené kleště. Nádoby se po ochlazení musí obrátit dnem vzhůru. Proces ochlazení můžete urychlit, neochlazujte je ale příliš zprudka, aby nádoby nepopraskaly. Opatrní buďte také v případě, že teprve plníte nádoby hotovou zavařeninou. Ta je totiž opravdu horká a může prskat nebo bublat. Při plnění by měly být i nádoby horké, aby teplotní rozdíl nezpůsobil jejich prasknutí. Tyto nádoby obrátíme dnem vzhůru ihned, nikoliv až po zchladnutí. Obrácení nádob zajistí co nejpevnější utěsnění nádob. To, jak dobře uzávěry těsní, poznáte jednoduše – nikde nic neteče nebo nekape.

Zavařeniny skladujte ve tmě a chladu

Trvanlivost jednotlivých zavařenin se liší. Kompoty vydrží nanejvýš rok, zato džemy nebo marmelády vydrží i několik let. Trvanlivost se dá různě prodloužit, některé použité bylinky ji ale mohou naopak zkrátit. Na etiketu nádob se zavařeninou proto kromě jejího obsahu napište také datum výroby, případně i datum spotřeby. Jakmile zavařeninu otevřete, skladujte ji dále v lednici. Uchovávání na tmavém a chladném místě chrání zavařeniny zejména před změnou konzistence a také barvy. I tak se ale působením přirozených látek v surovinách může stát, že se barva zavařenin postupně bude měnit. Nebojte se toho, chuť a ani trvanlivost vašich výrobků se tím nezmění.



Categories

Related Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..