Zásady správného skladování potravin

Nakoupíte potraviny, přivezete je domů a při vybalování uvažujete, kam je uskladnit? Většina potravin je uzavřena ve speciálních obalech od výrobce. I tak nemusí být ale jednoznačné, kam patří. A kam s těmi, které v obalu nejsou? Dnes naštěstí existuje mnoho vychytávek, které nám skladování potravin usnadňují.

Skladování potravin

Pár základních pravidel

Potraviny mají různou dobu trvanlivosti a je nutné je pravidelně kontrolovat. Jakmile objevíte, že se něco zkazilo, okamžitě to vyhoďte. Věnujte pak zvláštní pozornost těm potravinám, které přišly se zkaženou do kontaktu. Zejména u brambor nebo jablek může dojít k rychlému zkažení všech kousků. Nikdy vedle sebe neskladujte potraviny s výraznou vůní. U mnoha druhů potravin je důležité omezit jejich kontakt se vzduchem. Skladujte je tedy v uzavřených dózách. Pokud chcete, aby vám ovoce vydrželo déle, nedoporučuje se skladovat různé druhy přímo u sebe. Důležitým pravidlem je také nemít na místě s potravinami uskladněnou drogerii a jiné chemické přípravky.

Stop plýtvání jídlem

Statistiky o tom, kolik jídla se denně vyhodí, jsou hrozivé. Velký podíl mají na těchto číslech prošlé potraviny. Samozřejmě si nemůžete u všeho pamatovat datum spotřeby. Můžete si ale ty potraviny, které je nutné spotřebovat jako první, dát v lednici dopředu. Pokud dáváte zamrazit hotová jídla, napište na jejich obal, kdy jste je do mrazáku vložili. Mražené věci by se měly uchovávat nanejvýš 1 rok. K tomu, aby potraviny déle vydržely, je nutné je také správně uskladnit. Místa skladování potravin si pro snadnější orientaci můžeme rozdělit na tři: spíž, lednice a mrazák. Každé potravině vyhovuje jiné prostředí. Podíváme se teď podrobně, která místa jsou pro které potraviny ta nejvhodnější.

TIP REDAKCE:  6 tipů na vánoční dárky pro něj

Dózy na skladování potravin

Spíž

Mnoho potravin není nutné skladovat v lednici. Těstoviny, luštěniny, rýži, brambory, pečivo, sypké potraviny, koření, některé bylinky a další dávají přednost suchému místu a pokojové teplotě. Můžeme je proto dát do spíže, umístit je do skříněk nebo je nechat venku. Pro uskladňování potravin mimo lednici platí několik pravidel. Pečivo uchovávejte v chlebníku. Na přímém vzduchu rychle tvrdne. Čerstvost zejména chleba můžete prodloužit jeho zabalením do utěrky. Na suchém a tmavém místě skladujte také cibuli, česnek nebo brambory. Pokojová teplota je také ideální pro zeleninu s vyšším obsahem vody. Takže rajčata, okurku, cuketu nebo lilek nedávejte do lednice. Nižší teploty také nevyhovují exotickému ovoci. Citrusy nebo banán vám ale ani venku nevydrží čerstvé příliš dlouho. Sypké potraviny se uskladňují odděleně v uzavřených nádobách, aby se k nim nedostala vlhkost a vzduch. Čerstvé olejové bylinky (oregano, majoránka, bobkový list a další) nechte zavěšené na místě s pokojovou teplotou. Sušené bylinky a koření také skladujte v uzavřených dózach.

Lednice

Na chladné místo patří maso a masné výrobky, mléčné výrobky, cukrářské výrobky nebo nápoje, které chceme uchovat studené. A také načaté potraviny. Do lednice patří kořenová zelenina a pro uchování delší čerstvosti sem můžete dát také domácí druhy ovoce. Pokud je to možné, uchovávejte jednotlivé druhy odděleně. A aby byly déle čerstvé, vložte je do plastových misek. V těch také uskladňujte hotová jídla, aby se z nich nešířila vůně po celé lednici. V lednici můžete uchovávat i houby a žampiony. Ty ale musí být v takovém obalu, aby mohli dýchat a nehrozil vznik plísně. Každá potravina má v lednici jasně vyhrazené místo. Ovoce a zeleninu dávejte do šuplíků úplně dole. Nad ně patří maso a uzeniny. Do přihrádky nad nimi se dávají mléčné výrobky a sýry. A úplně nahoru pak patří tuky a máslo – to by mělo být ve speciální dóze. Do dveří lednice dáváme potraviny v plechovkách nebo láhvích. Vajíčka patří také do dveří, úplně nahoru. Vyndejte je z kartonového obalu a uložte je špičkou dolů. V plastovém sáčku můžete v lednici uchovávat také čerstvé vodnaté bylinky jako jsou bazalka, pažitka nebo třeba estragon. Načaté potraviny uchovávejte v horních přihrádkách, kde je teplota nejvyšší. Citrusy pokládejte na talířek uříznutou stranou nebo použijte speciální dózu na uchování jejich čerstvosti.

TIP REDAKCE:  16 triků, jak vybrat vysavač
Plastové misky do lednice
Zdroj: Freepik.com

Mrazák

V mrazáku se udržuje teplota mezi -18 až -22 °C. Sem tedy patří potraviny vyžadující opravdový chlad – mražené potraviny nebo třeba zmrzlina. V mrazáku ale uchováváme také ty potraviny, které chceme uskladňovat dlouhodobě. Zamrazit se dá opravdu mnoho věcí. Bylinky můžete zamrazit ve formě na led, kdy k nasekaným částem přidáte olivový olej nebo rostlinný tuk. Můžete zamrazit také chleba, uložte jej do plastové krabičky. Do mrazáku dáváme často také už hotová jídla. Po delší době si už ale nemusíme pamatovat, co konkrétně která nádoba obsahuje. Použijte tedy speciální popisovač do mrazáku a napište si, co a kdy jste přesně dali zamrazit.

Na závěr 7 babských rad, jak uchovat potraviny déle čerstvé

  1. Uskladňujte brambory spolu s jablky.
  2. Namažte nakrájenou stranu sýra máslem.
  3. Strčte cibule do punčochy.
  4. Česnek pověste.
  5. Zakryjte fólií stopku od banánů.
  6. Salát dejte do lednice zabalený v papírové utěrce.
  7. Listovou zeleninu zabalte do fólie.
(0 hlasů)

Categories

Related Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..