Děsí vás výběr kuchyňské linky? Nemusí!

Pořízení nové výbavy kuchyně není tak jednoduché jako zařizování jakéhokoliv jiného pokoje. Nejde jen o to, vybrat krásný a ladící se nábytek. Je nutné vybrat také zařízení a spotřebiče, které musí být zcela funkční a přitom dokonale zapadat do naší nové kuchyně. Jedním z velkých kamenů úrazů může být výběr kuchyňské linky. Čím se při jejím vybírání řídit, čemu se vyvarovat a na co se zaměřit?

Kuchyňská linka rohová

Materiál kuchyňské linky

Dřevo je sice velmi odolným materiálem, ale v kuchyni je vystaven měnící se teplotě i míře vlhkosti, což mu nemusí dělat dobře. Dřevo používané na kuchyňskou linku a skříňky by tedy mělo být speciálně ošetřeno, čím kvalitnější materiál, tím ale bude dražší. Na dvířka a skříňky se nejčastěji používá lamino, které je také velmi odolné, navíc levné a především se snadno udržuje. Pracovní plocha bývá nejčastěji z lamina, tvrzeného skla, kovu či kamene. U ní je důležitá odolnost, takže se zaměřte na její tloušťku – ta by měla být alespoň 2-3 centimetry.

Osvětlení, digestoř a další důležité části kuchyňské linky

Světlo v kuchyni je velmi důležité. Nesmí překážet v pohybu ani ve výhledu a zároveň musí poskytovat dostatečné osvětlení celé kuchyňské linky. K tomu slouží bodové osvětlení umístěné vespod horních skříněk. Při práci si nebudete stínit, ale celá používaná plocha bude ideálně osvětlena. Bodové osvětlení doplňte centrálním. Abyste se vyvarovali nepříjemnému pachu v celém bytě nebo abyste zamezili hromadění páry, je dobré si pořídit také digestoř. Ta by měla být 60-75 cm nad varnou deskou a její výkon by měl odpovídat asi desetinásobku objemu vzduchu v místnosti.

Kam s nádobím a kuchyňským nářadím?

Každý je zvyklý na jinou organizaci kuchyňské linky a každému tedy vyhovuje něco jiného. Existuje ale pár základních rad, které vám pobyt v kuchyni usnadní. Veškeré náčiní, které používáte nejčastěji, byste měli mít umístěné v úrovni očí, abyste se nemuseli často ohýbat. Těžší věci jako například hrnce apod. umístěte do spodních skříněk nebo zásuvek. Při navrhování horních skříněk u kuchyňské linky volte raději nižší hloubku, abyste se jí nemuseli při vaření vyhýbat hlavou.

TIP REDAKCE:  8 nejlepších elektrických víceúčelových pánví a remosek (2018)

Kuchyňské linky rohové

Víte, jaký chcete dřez?

Dřez je něco, nad čím málokdy přemýšlíme dopředu, jakmile ale dojde na jeho výběr, může nás pestrá nabídka možností zcela zaskočit. Promyslete si tedy dopředu, jak často a jakým způsobem budete dřez využívat. Podle toho si snáze vyberete ideální materiál, hloubku nebo tvar. Vybrat si můžete také mezi dřezem s jednou nebo dvěma vaničkami či s odkapávací plochou. Od dřezu se odvíjí také výška kuchyňské linky. Dřez by měl být totiž v takové výšce, abyste při jeho používání měli horní desku mírně nad svým pasem, přibližně 5 cm pod rukou ohnutou v lokti.

Ergonomická kuchyně

Kuchyňský prostor můžeme rozdělit do několika zón, z nichž každá má svá specifika a mezi kterými jsou i jisté vztahy. Smyslem tohoto rozdělení je co nejpohodlnější, nejrychlejší a také nejefektivnější využití kuchyně. A umístění kuchyňské linky, spotřebičů v ní a rozložení její odkládací plochy s ergonomií kuchyně úzce souvisí. Pokud se budete řídit několika jednoduchými pravidly, bude vás jakákoliv práce u kuchyňské linky bavit.

Zóna určená k vaření

Jedná se o prostor, ve kterém se vaří, tedy kolem sporáku. Tato zóna by měla být blízko zdroje vody a měla by vedle sebe mít dostatečný prostor k odkládání. Pokud vám to rozměry kuchyňské linky dovolí, mějte alespoň 40 cm po obou stranách varné zóny. Pokud máte linku menší, mějte alespoň jeden prostor k odkládání. Výška kuchyňské linky v této zóně by měla být 10-17 cm pod ohnutou rukou. A vzhledem ke sporáku by tato zóna neměla být umístěna přímo v rohu kuchyně nebo poblíž okna, ale alespoň 20 cm od stěny.

Pracovní a mycí zóna

Pracovní zóna slouží k přípravě pokrmů, proto by měla být především odolná a snadno omyvatelná, stejně jako zadní panel. Právě v této zóně dochází k největšímu množení různých bakterií, proto je zde udržování čistoty a hygieny velmi důležité. Při zařizování pracovní zóny mějte také na paměti, jaké a kolik spotřebičů budete potřebovat, a přizpůsobte tomu množství zabudovaných zásuvek. Střed mycí zóny tvoří dřez, který by měl být obklopen plochami pro odkládání a neměl by být příliš vzdálen od varné zóny. Do mycí zóny spadá také myčka, koš a vše, co souvisí s úklidem.

TIP REDAKCE:  Zásady správného skladování potravin

Kuchyňské linky

Spotřebiče – vestavěné či volně stojící?

Spotřebiče jako myčka nádobí, lednička a někdy i pračka, tvoří důležitou součást kuchyně a většinou i kuchyňské linky. Můžete si vybrat, zda bude spotřebič do linky přímo vestavěný či zda bude stát volně. Pořizujete-li si novou kuchyňskou linku a rovnou s ní i vestavěné spotřebiče, budou mít většinou stejné rozměry a někdy i vzhled jako vaše kuchyňská linka. Volně stojící spotřebiče se ale snadněji instalují i vyměňují v případě poruchy.

Pořizujeme myčku nádobí

U myčky nádobí se při výběru zaměřte především na rozměry. Ty se odvíjí od počtu osob v domácnosti. Nejběžnějším rozměrem myčky je 60 cm na šířku, taková myčka je ideální a dostačující pro jednu rodinu. Pro menší rozměry kuchyňské linky či méně početnou domácnost je k dostání myčka se šířkou 45 cm. Myslete při výběru ale také na to, že budete otevírat dvířka myčky, a to úplně na zem. Před myčkou by tedy mělo být alespoň 100-130 cm volného místa.

Žádná kuchyň se neobejde bez lednice

Vestavěné lednice jsou spíše ojedinělé, protože ačkoliv lépe zapadají do celkového vzhledu kuchyňské linky, bývají méně prostorné a jejich výměna je poměrně problematická. Tradičnější jsou tedy volně stojící lednice, u kterých nemusíte brát téměř žádné ohledy na vaši kuchyňskou linku. Samozřejmě si pohlídejte rozměr, aby se vám lednice do nové kuchyně vešla. Co se týče designu a dalších parametrů lednice, ty už jsou jen a pouze na vašich potřebách a vkusu.

(0 hlasů)

Categories

Related Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.