7 kroků k dokonalému jídelnímu stolu

Jídelní stůl je velmi důležitým místem. Spolu s našimi nejbližšími se u něj sházíme nejen při běžném jídle, ale také u různých slavnostních příležitostí a oslavách. Někdy se z jídelního stolu na chvíli stává odkládací plocha, pracovní deska, čtenářský nebo hrací koutek… Vzhledem k tomuto všestrannému využití je třeba dbát při výběru jídelního stolu na několik základních a důležitých pravidel.

Kulatý jídelní stůl

Krok č. 1 – Dokonalé umístění

Jídelní stůl patří samozřejmě do kuchyně nebo do jídelny, případně do obývacího pokoje, pokud jej nemáme stavebně oddělený od kuchyně. Konkrétní umístění jídelního stolu je ale nutné dopředu pořádně promyslet. Zkuste si jej v daném místě nejdříve představit a zamyslete se, zda vám nebude překážet v běžném pohybu po pokoji. Přemýšlejte také nad tím, kolik světla na stůl dopadá z oken, není-li u něj průvan, jaký výhled budou mít lidé, kteří u něj sedí. Pokud si toto vše promyslíte dopředu, vyhnete se nepříjemným překvapením.

Krok č. 2 – Dokonalý rozměr

Často máme tendenci vybírat jídelní stůl co největší, abychom měli kam usadit všechny nečekané návštěvníky. Jenže ne vždy se nám vysněný stůl vejde do naší kuchyně či jídelny. Zaměřte se na počet pravidelných strávníků a jemu přizpůsobte velikost jídelního stolu. Pokud se u vás objeví nečekaná návštěva, jistě najdete jiné místo, kam je s jídlem usadit. Důležité je, aby váš nový jídelní stůl odpovídal potřebám těch, kteří u něj jí pravidelně. Prostor pro jednoho člověka u jídelního stolu by měl být přibližně 60 cm široký a 40 cm hluboký.

TIP: Málo místa a hodně lidí?

Pokud máte v kuchyni nebo jídelně málo místa, takže by vám velký jídelní stůl překážel, ale jednou za čas pořádáte oslavu a k malému jídelnímu stolu by se všichni nevměstnali, máme pro vás řešení – rozkládací jídelní stůl. Nejde o nic nového, tyto stoly se velké oblibě těší už desítky let. S rozkládacím stolem máte vlastně 2 stoly v 1. Z menšího stolku pro 2-4 osoby uděláte několika pohyby stůl pro 6-8 lidí.

TIP REDAKCE:  NEJ 5 myček nádobí, které vás v roce 2018 dostanou!

Jídelní stůl a židle

Krok č. 3 – Dokonalý tvar

Mezi nejtypičtější tvary jídelního stolu patří čtverec, obdélník a ovál. Čemu dáme přednost záleží především na našem vkusu. Mějte však na paměti, že u hranatého stolu se sedí rozdílným způsobem než u kulatého a zvažte, jaké máte prostorové možnosti. Kulatý stůl je méně běžný, takže je stále považován za originálnější tvar a navíc u něj nikdo nesedí v čele a stolovníci k sobě mají blíže. Čtverec či obdélník jsou tvary tradičnější a stolovníky opticky oddělují – 2 lidé sedící v čele navíc získávají auru hlavy rodiny. Těchto tradičních představ se ale rozhodně nemusíte za každou cenu držet.

Krok č. 4 – Dokonalé židle

Jídelní židle bychom měli vybírat společně s jídelním stolem. Rozhodujícím parametrem je totiž dostatek prostoru mezi sedákem židle a deskou stolu. Horní plocha stolu by měla být přibližně 25-30 cm vzdálená od sedací plochy. Takový prostor umožňuje sezení i s překříženými nohami a stolovníkům nabízí maximální pohodlí. Myslete ale nejen na výšku stolu a k němu pořizovaných židlí, ale v potaz berte také výšku případných sedáků. Ideální výška stolu je odhadována na 70-80 cm.

Krok. č 5 – Dokonalý materiál

Ještě donedávna bylo dřevo pomalu jediným materiálem, ze kterého se daly jídelní stoly pořídit. To už dnes není pravda, přesto patří dřevo stále k nejoblíbenějším materiálům. Krásně vypadá, je velmi stabilní a odolné a pokud o něj dobře pečujeme, dřevěný jídelní stůl nám vydrží opravdu dlouho. Přírodní materiály jako kámen, ratan či bambus jsou obecně velmi oblíbené, protože se hodí do klasicky i moderně zařízeného pokoje. Velmi elegantním a originálním materiálem pro výrobu jídelních stolů je také kov. Kovový stůl je odolný a je-li správně ošetřen proti korozi, nevyžaduje náročnější údržbu a dlouho vydrží. Plastové stoly mají zase tu výhodu, že jsou lehké a levné, navíc se také snadno udržují.

TIP REDAKCE:  7 tipů, jak správně zavařovat

Jídelní stůl skleněný

TIP: Bojíte se skleněné desky?

Jídelní stoly se skleněnými deskami působí moderně a luxusně. Na někoho však sklo stále působí jako křehký a ne příliš odolný materiál. Pro výrobu jídelního stolu se ale běžně používá sklo tvrzené či dokonce bezpečnostní, která jsou velmi odolná vůči mechanickému poškození. Na někoho může sklo také působit chladným dojmem, ten ale může zmírnit kombinace s jinými „teplejšími“ materiály. Velmi časté je zasazení skleněné desky do dřevěného rámu. Kombinace těchto dvou materiálu působí vzdušně a elegantně.

Krok č. 6 – Dokonalý vzhled

Zvolíme-li jídelní stůl ze dřeva, možnosti jeho designu nejsou zdaleka tak omezené, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jídelní stůl lze pořídit z domácích dřevin jako jsou buk, ořech, třešeň, dub, smrk, olše či borovice. Ale také z dřevin exotických, například z ebenu, teaku, mahagonu a mnoha dalších. Každé dřevo má jinou texturu i barvu – ty se navíc mohou po letech změnit a je také možné je upravit pomocí lakování, voskování či moření. U dalších materiálů máme na výběr téměř z nekonečného množství barev či vzorů. Lze dokonce pořídit plasty obohacené o fluorescenční složku, díky které bude váš jídelní stůl svítit ve tmě.

Krok č. 7 – Dokonalá údržba

Je-li dřevo ošetřeno lakem, nemusíme se bát, že by se povrch dřevěného jídelního stolu snadno poškrábal či jinak poničil. Přesto je u dřeva, a to i u tvrdých typů, nutné počítat s tím, že několikaleté užívání na něm bude znát. U kovového jídelního stolu se ujistěte, že byl povrch dostatečně ošetřen přípravkem proti korozi. Přírodní i umělé materiály nevyžadují žádnou speciální údržbu, většinou je stačí přetřít vlhkým hadříkem s kapkou čisticího prostředku. Jen se ujistěte, že vámi vybraný materiál může přijít do styku s chemikálií.

(0 hlasů)

Categories

Related Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.