Miminko v dětské postýlce

Naše webové stránky obsahují odkazy na partnerské weby. Pokud se prokliknete z našich stránek na stránky partnera a tam si zakoupíte jeho služby, obdržíme za zprostředkování provizi (Zjistit více informací). Tato forma spolupráce nijak neovlivňuje objektivnost našich recenzí. Každým nákupem přes proklik z našich stránek podpoříte naši redakci, abychom i do budoucna mohli tvořit kvalitní a užitečný obsah. Ďekujeme.

Důležité upozornění Všechny naše články píšou skuteční lidé. Nejsou to umělé texty od stroje.



Cestovní postýlka je skvělá vychytávka pro cestování s dětmi

Cestovní postýlka je skvělým pomocníkem, pokud máte malé dítě a často cestujete. Cestovní postýlky jsou skladné a snadno přenositelné, můžete je tak mít neustále s sebou, kdykoliv a kdekoliv. Pojďme se teď společně podívat, na co je dobré se při koupi cestovní postýlky zaměřit. Na konci článku také najdete několik produktů pro inspiraci.

Miminko v dětské postýlce

Jak často budete s dítětem cestovat?

Od toho, jak často budete cestovní postýlku používat, se odvíjí vlastnosti, kterým byste měli dát přednost. Pokud víte, že ji budete potřebovat i několikrát za měsíc, je dobré investovat do opravdu kvalitní cestovní postýlky, která je dostatečně stabilní, pevná a odolná. Víte-li ale, že postýlku vytáhnete jen párkrát do roka, nemusíte si hned pořizovat ty nejdražší modely. I ve střední cenové kategorii najdete kvalitní produkty, které vám budou sloužit dlouho a dobře. Vyvarujte se však podezřele levným výrobkům. Jejich nízká cena znamená s největší pravděpodobností také nízkou kvalitu. Levná a nekvalitní cestovní postýlka vám nemusí vydržet tak dlouho, jak potřebujete, a může navíc znamenat bezpečnostní riziko nejen pro vás, ale především pro vaše dítě. Myslete dále také na to, že čím víc budete postýlku využívat, tím častěji ji budete muset čistit. Vybírejte proto cestovní postýlky z materiálů se snadnou údržbou, ideálně se stahovatelnými povlaky, které lze snadno sejmout a vyprat.

Pro jak staré děti se cestovní postýlka hodí?

Dolní hranice pro použití cestovní postýlky se neudává. Jakmile dítě doma spí v dětské postýlce a jakmile se rozhodnete, že je možné s ním cestovat, je pro něj vhodná také cestovní postýlka. Horní věková hranice se běžně udává okolo 3. roku, ačkoliv je samozřejmě možné používat postýlku i pro starší děti (pokud se do ní ještě vejdou). Myslete však na to, že cestovní postýlky nejsou tak pevné jako klasické, bývají z lehčího materiálu a většina cestovních postýlek má maximální nosnost 15 kg. U starších dětí může tedy hrozit, že postýlku převrhnou či jinak ublíží jí, nebo sobě. Pokud už vaše dítě z cestovní postýlky vyrostlo, nemusíte ji ale hned vyhazovat. Můžete ji umístit například do obývacího pokoje a ještě nějakou dobu ji využívat jako ohrádku na hraní. Díky průhledným bočnicím máte přehled o tom, co vaše dítě provádí, a dítě samo má dostatečný vizuální kontakt s okolím. Zároveň vám konstrukce cestovní postýlky pomůže udržet dítě na jednom místě.

Cestovní postýlka musí být bezpečná a pohodlná

Ujistěte se, že je cestovní postýlka stejně kvalitní jako ta „necestovní“. Měla by být dostatečně odolná a stabilní, nemělo by hrozit její snadné převržení a neměla by nijak ohrozit vás ani vaše dítě. To by se v ní mělo také cítit pohodlně a mělo by se mu v ní spát opravdu dobře. Kvalita spánku se odvíjí zejména od kvality matrace. Ta má vliv na to, jak se dítěti dýchá či jak se mu formují zádíčka. Pohlídejte si tedy, z jakého materiálu je matrace a jak je tvrdá. Narazit můžete také na postýlky, které mají matraci polohovatelnou. Tu lze libovolně nastavit a hodí se v případě, že je cestovní postýlka příliš hluboká. Matrace by měla být snadno vyjmutelná a doporučujeme pro jistotu pořídit i náhradní matraci, abyste nebyli během cest nepříjemně zaskočení. Další parametry nejen matrací jsme rozebrali v našem článku Vybíráme postel, část 4. – postel do dětského pokoje.

TIP: Bezpečnost cestovní postýlky vám opět zaručí patřičné normy. Dívejte se po normě ČSN EN 716, která je určena pro dětské a skládací postýlky.

Spící miminko

Ideální nejen pro děti, ale také pro rodiče

Jedním z nejdůležitějších parametrů cestovní postýlky je její skladnost a s ní související rozložitelnost. Je dobré, pokud máte možnost si způsob skládání a rozkládání vyzkoušet ještě v obchodě, abyste měli jasno v tom, jak snadno se vám s cestovní postýlkou manipuluje. Měli byste být schopní postýlku složit i rozložit nejen rychle, ale především jednoduše. Všímejte si také toho, zda nemá postýlka příliš záhybů či takových mechanismů, u kterých hrozí riziko poranění vás nebo i dítěte. Dále si všímejte celkové hmotnosti postýlky. Tu vybírejte s ohledem na to, jak často budete cestovní postýlku používat, tedy přenášet. K jednodušší přepravě cestovní postýlky poslouží také vak, do kterého ji jednoduše složíte a přenesete do auta či kamkoliv je třeba. Cestovní vaky se k postýlkám sice prodávají běžně, přesto si raději pohlídejte, zda jí disponuje i vámi vybraný model. Pozor si dejte na kolečka, která mohou hmotnost cestovní postýlky zvýšit.

Cestovní postýlka nemusí sloužit jen ke spaní

Běžnou i cestovní postýlku lze využít nejen jako prostor, kde dítě spí, ale kde si může také hrát. K cestovním postýlkám lze pořídit také mnoho zajímavých doplňků, které vaše děti snadno zabaví. Ty lepší z nich mají takové vychytávky již přímo v základní výbavě. Můžete tak narazit na cestovní postýlky s plyšovými zvířátky a postavičkami, s kolotoči či hrazdičkami, které se nejen pohybují, ale také svítí a hrají melodie. Cestovní postýlky se prodávají v různých barevných provedeních a s různými vzory. Některé jsou opravdu pestré s vyobrazenými zvířaty, pohádkovými postavičkami či jinými roztomilými motivy. Taková postýlka udělá radost nejen vám, ale především dítěti samotnému. Šikovným pomocníkem je také boční výlez, který ocení zejména rodiče dětí, které si v noci přelézají k nim do postele. Boční výlez se odepíná pomocí zipu (suchého či klasického) a dítě tak může postýlku opustit zcela bezpečně. Otevírání je vždy pouze z vnější strany postýlky.

TIP: Pro cestování s dítětem v autě se neobejdete bez autosedačky. Jak vybrat tu nej vám poradíme v článku Dětská autosedačka pro bezpečnou cestu s dětmi.

(Ne)zbytné doplňky

Každá postýlka by měla být vybavena okénky nebo přímo průhlednými průzory, přes které nejen že vy uvidíte na dítě, ale také dítě na vás a své okolí. U cestovních postýlek se nejčastěji vyskytují boční sítě, a to ve dvou barevných provedeních: bílém a tmavém. Tmavá síť je průhlednější a na tmavé barvě navíc na rozdíl od té bílé není vidět každá nečistota. K cestovní postýlce lze pořídit také závěsné lůžko nebo dno, které slouží pro rodiče malých dětí, pro které může být běžná cestovní postýlka příliš hluboká. Závěsné lůžko je navíc často volnější, takže je možné jím i houpat. Pokud víte, že budete dítě často ukládat do cestovní postýlky postavené venku, je vhodné zvolit modely se stříškou proti sluníčku či dokonce s moskytiérou, které poskytnou vašemu dítěti tu nejlepší možnou ochranu. Šikovnými pomocníky jsou také různé kapsy, díky kterým budete mít ty nejdůležitější nezbytnosti vždy po ruce.


Obchody, kde koupíte TOP cestovní postýlky

5/5 - (1 vote)


Podobné příspěvky

Jeden komentář

  1. Jsem babička, hodiny tápu a hledám….cestovní postýlku, je to dřina. Proč jich je tolik a všechny mají onu špatnou, tvrdou a šustící matraci z nehezkého a nezdravého materiálu. To je takový problém vzít kus vhodných materiálů? Paměťovou pěnu, lehký nepropustny obal a následně bavlnu s hezkým dětským motivem?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..