Jak zamrazit špenát a další bylinky

Naše webové stránky obsahují odkazy na partnerské weby. Pokud se prokliknete z našich stránek na stránky partnera a tam si zakoupíte jeho služby, obdržíme za zprostředkování provizi (Zjistit více informací). Tato forma spolupráce nijak neovlivňuje objektivnost našich recenzí. Každým nákupem přes proklik z našich stránek podpoříte naši redakci, abychom i do budoucna mohli tvořit kvalitní a užitečný obsah. Ďekujeme.

Důležité upozornění Všechny naše články píšou skuteční lidé. Nejsou to umělé texty od stroje.



Jak zamrazit bylinky, abyste je měli vždy po ruce čerstvé?

Zbyly vám nějaké bylinky, nevíte, jak je využít, ale vyhazovat je nechcete? Ani nemusíte! Poradíme vám hned několik způsobů, jak bylinky zamrazit, abyste je měli připravené pro další použití. Rozmrazené bylinky jsou jako čerstvé a vy si tak můžete snadno a rychle připravit zásobu pro potřeby nouze.

Bylinky důkladně očistěte

Listy čerstvých bylinek ponořte do misky nebo hlubokého talíře se studenou vodou tak, aby byly všechny bylinky celé ponořené. Rukama listy promíchejte a důkladně omyjte od všech nečistot. Jestliže jsou ve směsi bylinky, které jsou nějak poškozené nebo nejdou umýt, vyhoďte je. Při mražení by mohly znečistit i ostatní bylinky a ty by po rozmrazení mohly být nepoužitelné.

Nezapomeňte bylinky před zmrazením pořádně usušit

Čerstvé bylinky nemůžete mrazit mokré, je proto potřeba je důkladně usušit. Vyjměte je z vody a uložte do cedníku, kde je nechte chvíli odkapat. Usušení můžete urychlit s pomocí odstředivky na salát, která bylinky zbaví veškeré vody. Jestliže odstředivku nemáte, zabalte bylinky do papírové utěrky a jemně ždímejte. Nakonec je rozložte na několik vrstev papírových utěrek, kde je nechte alespoň 15 minut vysoušet.

Použijte sáčky vhodné do mrazáku

Tyto speciální sáčky ochrání obsah uvnitř před mrazem. Bylinky do nich vložte a před zavřením se snažte ze sáčku vypustit co nejvíce vzduchu. Nebojte se, že bylinky zmačkáte. Čím více natěsno budou v sáčku uložené, tím méně prostoru v něm zůstane pro přebytečný vzduch, což je náš cíl. Bylinky můžete do mrazáku uložit i v uzavíratelné nádobě, z ní ale nedokážete odstranit tolik vzduchu a je proto lepší dát přednost sáčkům.

TIP: Milujete bylinky, ale nemáte k dispozici velkou zahradu? To vůbec nevadí! Přečtěte si náš článek Jak na domácí pěstování bylinek? a vypěstujte si své oblíbené bylinky i v opravdu malém bytě. Je to jednoduché, levné a vy tak budete mít vždy po ruce voňavé a chutné pomocníky při vaření.

Bylinky můžete zmrazit také nablanšírované

Uvařte dostatečné množství vody, do které půjde ponořit všechny bylinky úplně celé. Bylinky poté vložte do vroucí vody, přikryjte hrnec a blanšírujte nejvýše 2 minuty. Při blanšírování dochází ke ztrátě některých živin, můžete ale nad vroucí vodu umístit napařovací nádobu a bylinky blanšírovat v páře, což je šetrnější metoda. Bylinky poté ihned přesuňte do mísy naplněné ledovou vodou, tím zastavíte proces vaření a zabráníte další ztrátě živin. Bylinky usušte podle návodu výše, naplňte jimi sáčky a uložte do mrazáku.

Zamrazit můžete jakoukoliv bylinku

Připravte si bylinkové pyré

Vložte bylinky do mixéru a přidejte vodu, přibližně 1 díl vody na 6 dílů bylinek, a rozmixujte na dokonale hladké pyré. Hotové pyré poté nalijte do formiček na led, které jste před použitím důkladně očistili, a to zhruba 5 milimetrů pod okraj. Místo formiček na led můžete použít také formičky na cukroví nebo třeba plech na muffiny, a to jak z plastu, tak ze silikonu. Bylinkové pyré dejte na 4 hodiny do mrazáku, dokud zcela neztuhne, a pak obsah přendejte do uzavíratelných sáčků, vytlačte co nejvíce vzduchu, uzavřete a vložte opět do mrazáku.

Na jak dlouho můžete bylinky zamrazit?

Jednotlivé druhy bylinek se mohou mírně lišit, obecně jsou ale pravidla pro jejich zmrazení velmi podobná. Čerstvé zmrazené bylinky vydrží v mrazáku přibližně půl roku. Blanšírované bylinky jsou poživatelné až po dobu jednoho roku a po stejně dlouhé době je vhodné spotřebovat také bylinkové pyré. Umožňuje-li vám to místo v mrazáku, rozdělte si bylinky do sáčků po jedné porci, abyste nemuseli rozmrazovat větší množství, než budete potřebovat použít.

Jak zamrazené bylinky použít?

Před tím, než budete bylinky z mrazáku používat, je nechte po dobu několika hodin rozmrznout v lednici. U zamrazených čerstvých bylinek nezapomeňte vymačkat z listů přebytečnou vlhkost, která se zde vytvořila v důsledku rozmrazování. Během zmrazení dochází u bylinek k rozložení buněčných membrán a rozmrazené bylinky budou velmi měkké. Není vhodné konzumovat je syrové, jsou ale skvělé do vařených jídel, k dušenému masu či do zdravých a chutných smoothie koktejlů.

TIP: Milujete smoothie koktejly? A máte doma pořádný smoothie mixér? Vybrat opravdu kvalitní, který by zvládl vše, co od něj potřebujete, není lehké. S tipy, které najde v článku Smoothie mixér vám pomůže s vaší denní dávkou vitamínů, si ale pořídíte ten nejkvalitnější, díky kterému upevníte své zdraví a zůstanete dlouho fit.

Jaké bylinky lze zamrazit?

Zamrazit můžete úplně všechny bylinky, pokud jsou opravdu čisté, nemají poškozené lístky nebo nejsou napadeny škůdci. Oproti sušení je mrazení skvělým způsobem, jak uchovat bylinky co nejdéle čerstvé a zachovat také jejich specifické aroma a chuť. Zamrazit můžete bylinky, které nestačíte sklidit před zimou, a uschovat je tak až do chvíle, kdy na ně přijde při vaření řada.

5/5 - (1 vote)


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..