Domácí těstoviny

Naše webové stránky obsahují odkazy na partnerské weby. Pokud se prokliknete z našich stránek na stránky partnera a tam si zakoupíte jeho služby, obdržíme za zprostředkování provizi (Zjistit více informací). Tato forma spolupráce nijak neovlivňuje objektivnost našich recenzí. Každým nákupem přes proklik z našich stránek podpoříte naši redakci, abychom i do budoucna mohli tvořit kvalitní a užitečný obsah. Ďekujeme.

Důležité upozornění Všechny naše články píšou skuteční lidé. Nejsou to umělé texty od stroje.



Vyzkoušejte domácí těstoviny – poradíme vám, jak na ně!

Nejen Italové milují těstoviny! Tento druh potravin se těší velké oblibě také v našich končinách. V obchodech najdeme desítky druhů a tvarů. A můžeme si je také připravit sami doma. Není to nic těžkého a v tomto článku vám navíc představíme několik pomocníků, s kterými si domácí těstoviny zvládnete udělat raz dva!

Domácí pasta
Zdroj: Freepik.com

Proč jsou domácí těstoviny lepší než kupované?

Těstoviny nabízené v obchodech se liší v mnoha ohledech a jedním z nich je také kvalita. Kvalitní věci ale nebývají levné, takže za opravdu prvotřídní kupované těstoviny si připlatíte. Domácí těstoviny vás rozhodně vyjdou levněji. Navíc přesně víte, co obsahují, a nemusíte se bát žádných konzervačních ani jiných látek. A díky pomocníkům do kuchyně je příprava domácích těstovin nejen jednoduchá, ale především zábavná.

TIP: Láká vás také příprava domácího pečiva? V našem článku vám poradíme, jak na domácí chléb, housky, rohlíky a další dobroty.

Jaké těstoviny si můžete sami udělat?

Doma si dokážete připravit jakýkoliv druh těstovin, který najdete v obchodě. Základní rozdělení těstovin je na vaječné a bezvaječné. Pokud budete připravovat druhou variantu, vejce jednoduše nahradíte vodou. Těstoviny se liší i použitým druhem mouky. „Normální“ těstoviny se dělají z pšeničné hladké nebo hrubé mouky, můžete si ale vytvořit třeba i těstoviny špaldové, žitné, ječné nebo semolinové. Vyzkoušejte také bezlepkové varianty v podobě kukuřičných či rýžových těstovin nebo ještě zdravější – zeleninové těstoviny. Pomocí tvořítek na těstoviny si uděláte jakýkoliv tvar, který vás napadne.

Se strojkem nebo bez?

Domácí těstoviny si můžete udělat jen s pomocí svých rukou a několika základních kuchyňských pomůcek. Ze surovin si připravíte těsto, které poté ideálně na dřevěném povrchu rozválíte na zhruba 1 mm tenký plát. Právě válení je na celé přípravě nejnáročnější – ale dá se zvládnout. Pokud si přeci jen chcete ušetřit námahu a hlavně čas, pořiďte si strojek na přípravu těstovin. Ten jednoduše připevníte na okraj kuchyňské linky, nastavíte si, jak široké a tlusté mají výsledné nudličky být – a můžete začít.

Domácí těstoviny
Zdroj: Freepik.com

Začínáme

Na přípravu domácích těstovin si vyhraďte alespoň hodinku času. Samotná výroba vám zabere zhruba polovinu, 30 minut se totiž nechává těsto odpočívat. Doba se může měnit podle druhu těstovin, jaký chcete připravit. Chcete-li si udělat plněné těstoviny, čas na přípravu se vám může prodloužit, ale jen o pár minut. Povrch, na kterém budete těsto zpracovávat, musí být rovný. Ideálním materiálem je dřevo, ke kterému se těsto tolik nepřichytává. Pokud tedy nedisponujete dřevěnou kuchyňskou linkou, doporučujeme si pořídit velké dřevěné prkénko nebo ještě lépe dřevěný vál na těsto.

Nebojte se s těstem „praštit“

Základní postup si ukážeme na základním těstě. To se vytvoří z pšeničné hladké mouky, do které přidáme vejce. Ideálním poměrem je použít jedno vejce na 100 g mouky. Rozšlehané vejce se zapracovává s moukou, dokud nevznikne těsto. Zapracování trvá přibližně 10-15 minut, těsto v průběhu roztahujte a pohazujte s ním, klidně i o pracovní desku. Díky tomu získá těsto potřebnou elastičnost. Vytvořte z těsta kouli a zabalte je do potravinářské folie nebo mokré utěrky a nechte 30 minut odpočívat. Předem si připravte strojek, tvořítka nebo váleček na rozvalování. Je důležité pracovat rychle, aby těsto neoschlo.

Domácí těstoviny lze zamrazit i skladovat v lednici

Hotové těsto si rozdělte na více částí, aby se vám s ním snadno pracovalo. A zpracujte ho ve strojku, případně si je rozválejte a nakrájejte na požadované tvary. Ideální je domácí těstoviny ihned uvařit ve slané vodě a sníst. Vaří se přibližně 5 minut. Samozřejmě je také můžete dát zamrazit, v mrazáku vám vydrží i několik měsíců. Pokud jste nespotřebovali celé těsto, v lednici by vám den nebo dva mělo vydržet. Ideálně je ale už před uložením vytvarujte pomocí tvořítka na výrobu těstovin, s těstem vyndaným z lednice se hůře pracuje.

TIP: Nejste si jistí, jak které potraviny skladovat? Máme pro vás Zásady správného skladování potravin.

Špagety
Zdroj: Freepik.com

Máte rádi halušky – i ty si můžete připravit sami!

Halušky jsou vynikajícím pokrmem a není vůbec divu, že si je na Slovensku zvolili za národní jídlo. Tradičně se dělají z bramborového těsta, můžete si je však vyrobit také z mouky, vajec a mléka. Jejich výroba je opravdu snadná. Výsledné těsto se vaří v osolené vodě a můžete je do ní buďto odkrajovat, nebo použít speciální síto, tzv. haluškář. Pomocí něj budou všechny halušky stejně tlusté a práce s ním je daleko jednodušší než postupné odkrajování těsta. Halušky se tradičně podávají s brynzou a slaninou, milovníci sladkého jídla si je ale mohou dát i s tvarohem nebo ovocem.

A co takhle zeleninové domácí těstoviny?

Že je zelenina zdravá a pro naše tělo velmi důležitá, ví asi každý. Jenže ne vždycky je pro nás snadné ji do sebe dostat. Své o tom jistě ví rodiče malých ratolestí. Zeleninové těstoviny a nudle jsou zajímavým způsobem, jak si zdravé jídlo ozvláštnit. Jejich přípravu vám ušetří přístroj zvaný spiralizér. Jedná se o spirálový kráječ, kterým si můžete vytvořit cuketové, okurkové nebo mrkvové nudle. Nebo dokonce nudle z bílé ředkve či červené řepy. Fantazii a chuti se meze nekladou.

Nebojte se v kuchyni kouzlit

Domácí výroba čehokoliv je velmi trendy. Za hvězdu je dnes ten, kdo si doma dokáže vyrobit úplně všechno. Nemusíme to samozřejmě přehánět. Ale díky tomuto trendu máme k dispozici mnoho pomůcek, které nám domácí přípravu zjednoduší. Díky mnoha kuchyňským pomocníkům nás domácí výroba stojí tolik peněz, energie a času, jako by nás stála návštěva obchodu. A někdy dokonce méně. Domácí výroba potravin se dá také považovat za zdravější, protože máte 100% kontrolu nad všemi použitými surovinami. A internet i knihkupectví jsou plné receptů, takže si určitě vyberete.


Obchody, kde koupíte TOP produkty na domácí těstoviny

5/5 - (1 vote)


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..